• DOLAR 32.56
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2440.142
  • ...
CHP ‘GEZİ`YE ÇIKTI
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ZEKİ ARAS- DOĞRUHABER

CHP yönetimi, İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun MİT tırlarının durdurulmasıyla ilgili davada casusluk suçlamasıyla 25 yıl hapis cezası alması üzerine tutuklanmasının ardından Ankara`dan İstanbul`a yürüyüş kararı aldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu`nun başını çektiği CHP korteji, dün Ankara Güvenpark`tan yola çıktı. İstanbul`a kadar gezi şeklinde yapılacak yürüyüşün ilk saatlerinde gerginlikler yaşandı. Yürüyüş başlamadan olaylar patlak vermeye başladı. Kılıçdaroğlu`nun Enis Berberoğlu nezdinde sözde gazetecilere özgürlük için çıkılan yolda gazeteciler tartaklandı. Kılıçdaroğlu'nun korumaları, Enis Berberoğlu ve gazetecilere özgürlük adına yürüyüş gerçekleştiren CHP Liderini görüntülemek isteyen kameramanlara saldırdı.

CHP ‘GEZİ`YE ÇIKTI

CHP`nin casusluk suçlamasıyla ceza alıp tutuklanan Enis Berberoğlu için önceki gün açıklayıp dün uygulamaya koyduğu ‘yürüyüş` kararı, 2013`te devreye sokulan ‘Gezi kalkışmaları`nı akla getirdi. 28 Mayıs 2013 tarihinde Taksim`de gerçekleştirilecek bir çevre düzenlemesi ve imar projesi üzerine meydanlara çıkıp ‘Gezi kalkışması`nı başlatanların içerisinde önemli bir görev üstlenen CHP`nin, Enis Berberoğlu`nun casusluktan tutuklanması üzerine başlattığı ‘yürüyüş,` yarı ironi şeklinde ‘CHP tekrar geziye çıktı` yorumlarına sebebiyet verdi. Bir proje çerçevesinde başlatılan ‘Gezi olayları`ndan ilham alınarak başlatıldığı düşünülen yürüyüşün/gezinin, İstanbul Maltepe Cezaevi`ne kadar devam edeceği belirtiliyor. 

‘YÜRÜYÜŞ GEZİ BENZERİ BİR PLAN MI?`

Çevre düzenlemesi üzerine fitili ateşlenen Gezi Olayları`nın Türkiye`deki iktidarı ve mevcut yönetimi devirme amacı taşıdığı kısa bir süre içerisinde anlaşılmış ve proje tamamlanmadan sona erdirilmişti. Türkiye`de her gün devreye sokulan çeşitli senaryolarla kalkışmaların devam ettirilmesi amaçlanmış ve bu doğrultuda açık bir darbe girişimi de halkın karşı hamlesiyle sonuçsuz bırakılmıştı. FETÖ hakim savcılarının MİT TIR`larına yaptığı operasyonlar da günlerce tartışılmış, konunun CHP milletvekili üzerinden meclis veya gerekli kurullara değil de Can Dündar üzerinden afişe edilmesi uluslar arası alanda Türkiye karşıtı bir hamle olarak değerlendirilip dava konusu olmuş ve ilgili vekil askeri bilgileri paylaşmak ve casusluk yapmak suçlamasıyla yargılanırken önceki gün gelen kararla 25 yıl habip cezasına çarptırıldı. Mahkeme kararına tepki gösteren CHP`nin yeni bir kalkışmanın adeta fitilini ateşleyerek sokaklara dökülmesi ‘Gezi benzeri bir plan mı` sorularına yol açtı.  

15 HAZİRAN TESADÜF MÜ?

 Mahkemenin ceza kararı ile CHP`nin yürüyüş kararının FETÖ ‘Kalkışma Tarihi` olan 15 Haziran`a denk gelmesi ilginç bulunurken konunun gelişi güzel bir rastlantı olamayacağını düşünenler de var.   FETÖ üyeleri, 15 Temmuz 2016 darbesinden bu yana, üyelerini canlı tutmak için sürekli bir tarih verdi ve umutları canlı tutmaya çalıştı. Ancak ilk kez 15 Haziran 2017 tarihi, gazetelerde açık açık olarak yazıldı ve bu tarih Başbakan'a bile soruldu. 15 Haziran'daki ilk işaret fişeği de böylece CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu tarafından atılmış oldu.

"ADALET” DEDİ VE GEZİYE/YÜRÜYÜŞE DAVET ETTİ

Adaletin olmadığı bir ülkede devlet, barış ve huzurun olmayacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Adalet, adalet, adalet... Bu soylu kavramın anlamını vermek, gereğini yapmak zorundayız." Diyerek herkesi yürüyüşe/geziye davet etti. Herkesin düşüncesine ve siyasal görüşüne saygılı olduklarının altını çizen Kılıçdaroğlu, herkesin yargıyı, yargının bağımsızlığını ve adaleti savunmak zorunda olduğunu söyledi. Kemal Kılıçdaroğlu, ayrıca şunları kaydetti: "Biz üzerimize düşeni yapıyoruz. Adaleti savunuyoruz. Bütün dünya duysun. Biz Türkiye'de, kendi topraklarımızda bir dikta yönetimiyle karşı karşıyayız. Dikta istemiyoruz, darbecileri istemiyoruz, 20 Temmuz darbesini yapanları istemiyoruz. Kendi ülkemizde demokrasi istiyoruz, özgürlük istiyoruz. Taşeron işçiler, emekçiler, köylüler, işçiler, memurlar herkes için adalet istiyoruz. Adaletin olmadığı yerde insan olmaz. İnsanca yaşamak için adalet istiyoruz."

KILIÇDAROĞLU'NDAN 'ASKER ARKAMDA' İMASI

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun Enis Berberoğlu için yaptığı 'ADALET' yürüyüşü öncesi hazırlanan afiş, tartışmalara sebep oldu. Afişte Kılıçdaroğlu'nun arkasında askerlerin yer alması dikkat çekti. CHP'nin resmi Twitter hesabından Kemal Kılıçdaroğlu tarafından başlatılacak yürüyüş için afiş yayınlandı. Afişte, Kemal Kılıçdaroğlu'nun arkasındaki asker fotoğrafları tartışmalara sebep oldu.

"BİR DİRENİŞ BAŞLIYOR"MUŞ

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, gerçekleştirecekleri yürüyüş ile ilgili “Bu yürüyüş İstanbul`da bitmeyecek, bir direniş başlıyor” ifadelerini kullandı. İstanbul Belediyesi ise gece saatlerinde yürüyüşü engellemek için harekete geçti. CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, "İster bariyer getirsinler ister beton duvarlar çeksinler oradan başlamaz başka bir noktadan başlarız. Oraya gelir gaz atarlar başka bir noktaya geçeriz. Tutuklarlar, açlık grevine bile gidebiliriz. Yani bu işin artık dönüşü yok. Biz adalete kadar yürüyeceğiz. Başka bir şansımız kalmadı. Dişimizi sıktık, direndik ama bıçak kemikte. Artık yapacak bir şeyimiz kalmadı. Şiddet içermeyen demokratik hayatın bütün direniş alanlarını örgütlerimizle birlikte direnişe çevireceğiz" açıklamasını yaptı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun başlatacakları yürüyüş için, "Adalet sağlanıncaya kadar ben yürüyeceğim" açıklamasını "CHP, kökleri Kuvâ-yi Milliye'ye dayanan bir örgüt. Örgüt disiplini var. Sadece örgütümüzü talimatlandırabiliriz. Ama halkımızın geriye kalanının desteği halkımızın tercihidir.” Şeklinde değerlendirdi. Erdoğdu şöyle devam etti: "Bu yürüyüşün sonunda bir direniş var. Karşımızdaki polisi de biliyoruz ama kamu görevlilerinden bahsetmiyorum, polise talimat verenlerden bahsediyorum. Onun için biz yürürken ‘gelin bize katılın' demiyoruz. Bizim disiplinimiz örgütümüz içerisinde. ‘Geç kaldınız' diyorlar, kabul. Ama artık bu memleket dönülmez bir noktaya geldi. Bu aşamadan sonra artık direnişe başlamak zorundayız."

GEZİ`YE METHİYELER, KARŞI ÇIKANLARA HAKARETLER

"Gezi'yi istedikleri kadar provoke etsinler, onlar önce kendi yolsuz, hukuksuz, adaletsiz, katil düzenlerine baksınlar" diyen Erdoğdu, "Gezi bu memleketin umududur, gururudur. Gezi'de 15 milyon insan sokağa çıkmıştır. Bu 15 milyon insana terörist demek küstahlıktır, hadlerini bilsinler" şeklinde konuştu.

‘MİT TIRLARI` KONUSU NEYDİ?

MİT`e ait tırlar, 19 Ocak 2014 tarihinde Adana`nın Ceyhan ilçesinde FETÖ operasyonuyla durduruldu. Bu gelişmeyi çok kısa süre içinde muhabir Fatih Yağmur ilk kez Radikal gazetesinde haber yaptı. Hemen ardından, Today`s Zaman ve Hürriyet tarafından uluslararası medya organlarına servis edildi. MİT tırlarının durdurulmasıyla eş zamanlı olarak FETÖ, Türkiye`nin ‘terör örgütlerine` destek olduğu yönünde kara propaganda çalışmalarına başladı. Uluslararası Ceza Mahkemesi`nde Cumhurbaşkanı Erdoğan`ı haksız şekilde yargılatmak amacıyla Türkiye`yi itibarsızlaştırmayı göze alan FETÖ`nün gayesini, tırları durduran FETÖ`cü Albay Çokay`ın avukatı şöyle itiraf etti: “Kim suç işlemiş? TIR olayı, Lahey`e gidecek. Türkiye`nin terör örgütlerine silah sağlama suçundan uluslararası mahkemelerde yargılanacağını haykırıyorum.” MİT`e ait tırlarının durdurulmasında görev alan FETÖ`cü savcılar Süleyman Bağrıyanık, Ahmet Karaca, Aziz Takçı, Özcan Şişman ve Yaşar Kavalcıklıoğlu, HSYK 2. Dairesince ‘devlet kurumlarını terörle ilişkilendirdikleri` gerekçesiyle ihraç edildi.

ENİS BERBEROĞLU NEDEN TUTUKLANDI?

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında MİT TIR'ları görüntülerini Can Dündar'a servis ettiği gerekçesiyle "FETÖ/PDY örgütüne bilerek isteyerek yardım etmek" ve "casusluk" suçlamaları kapsamında dava açıldı. MİT TIR'larının durdurulması görüntülerinin yayınlanmasına ilişkin açılan davada Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül ile birlikte yargılanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, cezaevinden tahliye edilmesinin ardından "Tutuklandık" isimli bir kitap çıkarmıştı. Can Dündar kitabında, MİT TIR'larına ait görüntüleri kendisine 'solcu bir vekilin 27 Mayıs'ta getirdiğini' yazmıştı. Bunun üzerine harekete geçen başsavcılık, Dündar'ın HTS kayıtlarını incelemişti. Aynı gün Dündar ile telefon görüşmesi yapan hatta buluşan kişinin CHP'li Enis Berberoğlu olduğu ortaya çıkmıştı.

ÖNCE MÜEBBET, SONRA 25 YIL HAPİS...

Mahkeme CHP İstanbul milletvekili Enis Beberoğlu'nun "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini, siyasal ve askeri casusluk maksadıyla açıklamak" suçunu işlediği gerekçesiyle önce "Müebbet hapis" cezasına çarptırdı. Mahkeme "cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkileri " göz önüne alarak cezada indirim takdirini kullandı. Cezayı 25 yıla indirdi. Berberoğlu hakkında tutuklanma kararı da verdi.

GEZİ OLAYLARININ ÜLKEYE ZARARI!

28 Mayıs 2013 tarihinde İstanbul Gezi Parkı'nda başlayan eylemler, yaklaşık 15 gün boyunca geniş çaplı bir kaos ortamı oluşturarak Türkiye'ye milyar dolarla ifade edilen bir maliyete neden oldu. Dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in o günlerde yaptığı açıklamada olayların faturasının 1,4 milyar dolar olduğunu söylemesine karşın, uzmanlar direkt ve dolaylı faturalar dikkatle alındığında çok daha büyük bir maliyetin söz konusu olduğunu ve özellikle makroekonomik göstergeler açısından telafisi yıllar alacak hasarlara neden olduğunu ifade ediyor. Gezi olaylarıyla birlikte piyasalar uzun sürecek negatif bir döneme girerken, TL varlıklar satış baskısı altında kaldı. Sadece Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri bile Gezi olayları ile başlayan ve 3 ay etkisini sürdüren dönemde 164 milyar lira geriledi. Merkez Bankası verilerine göre Gezi olayları sonrasındaki 1 aylık dönemde yabancı yatırımcılar 8 milyar dolarlık çıkış yaptı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir