• DOLAR 32.581
  • EURO 34.747
  • ALTIN 2486.686
  • ...
ABD`den ‘terör destekçisi`ne savaş uçakları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mahmut Özsoy-DOĞRUHABER

Katar'ın 12 milyar dolar değerinde F15 savaş uçağı alımı için ABD ile anlaşma imzaladığı bildirildi.  Böylece ABD, ‘teröre` destek verdiği gerekçesiyle Körfez ülkelerinin kendisine ambargo uygulamasını istediği Katar`a, 12 milyar dolar değerinde F15 savaş uçağı satmış olacak. Bunun yanında iki ülkenin ortak tatbikat da yapacakları belirtildi. Körfez ülkelerinin Katar`la olan bütün anlaşmalarının iptali sonrası Katar`ın ABD`yle söz konusu yeni anlaşmaları, zihinlerde soru işaretleri oluştururken, gerçekleşen uçak alım anlaşmasının "ABD'de 42 eyalette 60 bin kişiye istihdam sağlayacağı" ifade edildi. Katar'ın resmi haber ajansı QNA'da yer alan Katar Savunma Bakanlığı`nın açıklamasında, 12 milyar dolarlık F15 savaş uçağı alımı için ABD ile anlaşma imzalandığı duyuruldu. Anlaşmanın imza töreni için Katar Savunma Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiye'nin bugün Washington'da ABD Savunma Bakanı Jim Mattis'le bir araya geldiği belirtildi.

"ANLAŞMA KATAR'IN SAVUNMASINA MUAZZAM(!) BİR YETENEK KATACAKMIŞ”

ABD Savunma Bakanlığı`nın (Pentagon) konuyla ilgili açıklamasında ise "Anlaşmanın Katar'ın savunmasına muazzam bir yetenek katacağı ve ABD ile Katar arasındaki karşılıklı güvenliğe yönelik iş birliğini artıracağı" vurgulandı. Anlaşma, bazı Arap ülkelerinin Katar'a yönelik 5 Haziran'da diplomatik ve ekonomik abluka uygulamasının ardından geldi. ABD Başkanı Donald Trump da körfezdeki krize ilişkin yaptığı açıklamalarda Katar'a abluka uygulayan ülkelerin adımlarını desteklemişti. Trump, Doha yönetimini "terör örgütlerine finansman sağlamakla" suçlamıştı.

KÖRFEZ ÜLKELERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER TRUMP ZİYARETİYLE KOPMUŞTU

ABD Başkanı Trump`un Körfez ülkelerine yaptığı ziyaretten sonra Katar`a yönelik ambargo ve kısıtlamalar başlamış, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Mısır ve Yemen, 5 Haziran'da "teröre destek vermekle suçladıkları" Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu. Ülkelerinin hava sahasını Katar'a kapatan Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını istemekle beraber Suudi Arabistan ayrıca Katar'ın tek kara sınırını da kapatmıştı.

AMBARGO GEREKÇELERİ HAYIR KURUMLARINA VERİLEN DESTEK İDİ

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır, söz konusu kararlardan birkaç gün sonra yayımladıkları ortak bildiride ise Katar tarafından desteklendiği öne sürülen, aralarında Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi'nin de yer aldığı 59 kişi ile 12 hayır kuruluşunun "terörle irtibatlı" olduğu iddiasıyla "terör listesine" alındığını açıklamıştı.

KATAR İLE ABD'DEN ORTAK TATBİKAT

ABD ile Katar`ın savaş uçakları anlaşmasıyla beraber ortak tatbikat yapacakları da belirtildi. ABD'ye ait iki savaş gemisinin, ortak tatbikata katılmak için Katar'a ulaştığı belirtildi. Katar resmi haber ajansı QNA'nın haberine göre, Katar Savunma Bakanlığı`ndan yapılan açıklamada, iki ABD savaş gemisinin Doha'nın güneydoğusundaki Hamad Uluslararası Limanı'na ulaştığı belirtildi. Savaş gemilerinin, Katar Emirlik Deniz Kuvvetleri ile ortak tatbikata katılmak üzere geldiği kaydedildi. Tatbikatın başlama tarihi ve içeriğine ilişkin bilgi verilmedi. Açıklamada, Katar Emiri Donanmasından bir grup yetkilinin savaş gemilerindeki mürettebatı karşıladığı bilgisi de paylaşıldı. Söz konusu tatbikatın, Katar ile bazı Arap ülkeleri arasında yaklaşık 10 gün önce patlak veren krizden bu yana ilk ortak tatbikat olacağı ifade ediliyor. Gemilerin Katar ile bazı Arap ülkeleri arasında yaşanan gerginlik devam ederken gelmesi dikkat çekti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir