• DOLAR 32.251
  • EURO 34.7
  • ALTIN 2402.262
  • ...
Kalaycılık mesleğiyle geçen 70 yıl
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan kalaycılığın son emektar ustaları arasında yer alan 79 yaşındaki Nezir Albak, mesleğini sürdürme mücadelesi veriyor.

Mardin`in Tarihi Bakırcılar Çarşı'sında 9 yaşında başladığı kalaycılığa 70 yılını veren Nezir Usta, ilerleyen yaşına rağmen 90 derece sıcaklığın altında oruç tutuyor. İLKHA`ya konuşarak işlerin azlığından yakınan Nezir Usta, tüm olumsuzlara rağmen mesleğini yaşatmaya çalıştığını söyledi.

“Eskiden kaplar bakırdı”

Kendini bildi bileli kalaycılık yaptığını söyleyen Albak, “Ben bu çarşıya 9 yaşında iken geldim ve kalaycılığı öğrendim. Önce çırak olarak işe başladım, sonra usta oldum. 70 seneden beri de buradayım. Eskiden işler çok iyiydi, çünkü bakırdan başka bir kap yoktu. Tüm kaplar bakır olduğu için işimiz baya vardı. Şimdi ise işlerimiz durgunlaşmış. Bunun nedeni ise çelik kapların icat edilmesidir.” dedi.

“20 yıl köylerde çalışarak kap kalayladık”

Bakırcılar Çarşısı`nda eskiden 400 kişinin çalıştığını ve onlarca dükkânın olduğunu belirten Albak, şimdi ise kalaycılık yapan 3 dükkânın kaldığını söyledi. Sadece çarşıda çalışmadıklarını, köylere de gittiklerini kaydeden Albak, kendisinin 20 yıl köylerde çalıştığını belirtti. Albak, “İş olmadığı için tüm dükkânlar kapandı. Şu an sadece 3 dükkân kalmış. Bizler de öldükten sonra mesleğimiz de ölecek.” diye konuştu.  

“Vücudumuz 90 derece sıcaklığın altında çalışmaya alışmış”

İlerlemiş yaşına rağmen orucunu bırakmadığını söyleyen Albak, yaklaşık 90 derecenin altında kalaycılık yaptığını dile getirdi. Albak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Vücudumuz yaklaşık 90 derece sıcaklığın altında çalışmaya alışmış. Ramazan ayında, orucumuzu sürekli tutmuşuz hiç bırakmamışız. Çok çalıştığımız zamanlarda zorlanmamıza rağmen hiç oruçlarımı kaçırmadım. Tabi işler zayıf ve yaşımızda ilerlemiş buna rağmen orucumuzu bırakmıyoruz. Ramazan olduğundan dolayı saat 08.00 açıyorum akşam saat 17.30'da kapatıyorum. Ama iş yok, kazanç yok. Rızkımızı Allah'tan istiyoruz. 70 yıldır bu mesleğin içindeyim, yine oruç tutuyoruz. Ateşin yanındayız. Elhamdülillah Müslümanız. Müslümanlık; temizlik, insanlık demektir. Müslüman insan şerefli insandır.” (M. Salih Keskin – İLKHA) 














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir