Dünyayı sarsan saldırın ardından Çinliler çıktı
Flashpoint adlı güvenlik şirketinin analizi, WannaCry virüsünün ardındaki kişilerin ana dilinin Çince olduğunu ortaya çıkardı.
Bu ay başında yüzlerce ülkeyi ve yüz binlerce bilgisayarı etkileyen WannaCry adlı fidye yazılımının ardında Çinlilerin olduğu düşünülüyor.
Flashpoint'in incelemesi, 28 dilde fidye notu olduğunu ortaya çıkardı.
Şirketin raporunda, Çince notların tarzı ve akıcılığının yanı sıra, diğer dildeki mesajlardan uzun oluşunun, yazarın Çinli olduğu konusundaki düşünceleri güçlendirdiğine yer verildi.
İngilizce notlar bir makine çevirisine göre daha akıcı bulunurken, dilbilgisi hatalarının sayısının "zaman azlığına" ya da kişilerin "ana dili olmayışına ve muhtemelen kötü bir İngilizce eğitimi almalarına" bağlandı.
Diğer dillerdeki fidye notlarının İngilizce'den Google Translate ile tercüme edildiği belirtilirken, daha önce Google güvenlik araştırmacısı Neel Mahta'nın analizi, hacker'ların Kuzey Koreli olma ihtimallerinin ağır bastığını gösteriyordu.
Mehta, WannaCry'ın eski sürümlerinden birisindeki kodun Kuzey Kore hükümetiyle bağlantılı olduğu bilinen Lazarus Group adlı hacker grubuna ait olduğuu keşfetmişti.
Lazarus'un Kuzey Kore'yle bağları bilinse de, Çin'de bir ayakları olmadığı düşünülüyor.