İnsana Verilen 24 Saat Zaman Dilimi
Gaziantep Gazikent Üniversitesinde düzenlenen ``Etkili Zaman Kullanımı`` seminerinde zamanın iyi değerlendirilmesi için uzun ve kısa vadeli uygulanabilir planlar yapılması gerektiği vurgulandı.
GAZİATNEP-Gazikent Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu, öğrencileri zamanı iyi ve etkili kullanması için ``Etkili Zaman Kullanımı`` semineri düzenledi. Seminer Gazikent Üniversitesi Hasan Kalyoncu Kampüsü Hukuk Fakültesi Amfisin`de gerçekleşti.
Seminere Gazikent Üniversitesi Rektörü Prof Dr İbrahim Özdemir, Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Yrd Doç Dr Bayram Peköz, öğretim üyeleri, okutmanlar ve öğrenciler katıldı. Seminerde sunumları okutman Selçuk Bilgin ve Esra Büke yaptı.
Biz Hayatımızda Zamanımızı Nasıl Yönetiyoruz
Selçuk Bilgin, ``Etkili Zaman Kullanımının`` önemine değinerek; "Biz hayatımızda zamanımızı nasıl yönetiyoruz? Her insana verilen 24 saat zaman dilimini biz nasıl kullanıyoruz? Kişilerin zaman yönetimi yapması gerekir." ifadelerine yer verdi.
Hedef ve Amaçlarınız İçin Planlama Yapın
Bilgin, Zaman yönetimini planlamak gerektiğini, bu planlamayı, uzun vade ve kısa vade planlar ile yapmaya dikkat etmek gerektiğini belirterek uzun vadeli planların daha çok hedefler ve amaçlar boyutuna yönelik olduğunu söyledi.
Uzun vadeli planları yapabilmek için kişilerin hedefler ortaya koyması gerektiğini, bir hedef yoksa uzun vadeli bir planında yapılamayacağını belirten Bilgin, "Uzun vadeli planlar bizi hedeflerimize götüren araçlardır, uzun vadeli planları, düşünce üzerindeki yani hedefler üzerindeki ve güncel hayata dair planlar olarak açıklarız. Düşünce üzerindeki planlar yani hedefleri ancak adanmış ruhları yapar. Adanmış bir ruhu olmayan uzun vadeli bir plan yapsa bile bunu sonuçlandıramaz."dedi.
Bilgin, "Cesur bir adım atmanın zamanı geldi, eğer kendimiz ile dargınsak, kendimizle barışalım. Çünkü ` Bugün Hayatımızın Geriye Kalan Kısmının İlk Günü ` yeni bir başlangıçla, yeni bir hayata, yeni bir güne merhaba diyelim, zamanın kendisine hükmetmek istediği değil, zamana hükmeden insan olmak istiyorsak planlı, hedefli, kendisi ile barışık, motivasyonu olan bir insan olmak zorundayız."ifadelerine yer verdi.
Okutman Esra Büke ise, kısa vadeli planların uzun vadeli planları hayata geçirmek için somut ve uygulanabilir araçlar olduğunu belirterek "Kısa vadeli planlarımız aslında hepimizin kafasında olan basit planlardır. Bu planları haftalık bir programa döktüğümüzde karmaşık bir yapı alır. Bu planları kağıda dökmeden önce bilmemiz gereken en önemli şey ` Öncelik-Sonralık` mantığıdır. Bu formülü kafamıza iyice yerleştirirsek, kısa vadeli planlarımızı yaparken zorluk çekmeyiz, basit olarak günlük, haftalık, aylık planlarımızı sıralayabilir ve kısa vadeli planları başarı ile gerçekleştirebileceğiz."dedi.
Büke,"Kısa vadeli planları uygularken kaşımıza ``Zaman Hırsızları`` çıkar. Zaman Hırsızları hazırladığımız kısa vadeli palanları tam uygulayacakken karşımıza çıkan sorunlardır. Bu sorunlar hazırladığımız planın karmaşıklığı, önemsiz işler ile uğraşırken önemli olanları aksatmak, fazla yükün verdiği tedirginlik, yapılan planı ertelemek, dışarıdan gelen uyarılar ile hayal kurup dalıp gitmek, mükemmel bir plan yapamayacağımızı düşünmek ve bir türlü başlayamamak gibi başlıklardır."ifadelerine yer verdi.
Kısa vadeli planlarda başarılı olmak için; gerçekçi, uygulanabilir planlar yapılması gerektiğini belirten Büke,"Yaptığımız planları uygulamak için yeterli zaman ayırmalıyız ve esnek olmalıyız. Yaptığımız planları amaç değil araç olarak görmeliyiz. Çevremizden yardım almaktan çekinmemeliyiz.
Aktivitelerimizi keyfi olarak bölmeden sürdürmek ve tutarlı olmak. Her gün aynı zaman aralıklarında çalışarak alışkanlık kazanmak ve planımızda boşluklara yer vermek kendimize zaman ayırmak. Hem hayatınızdaki gelişmeleri, hem okul derslerinizi, hem de kendi planımızı orantılı yürütmeye çalışmalıyız."dedi.
Şefik Mert-İLKHA