• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
ABD Hizbullah Komutanını Yargılamak İstiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Obama yönetimi, ABD askerlerine yönelik saldırıları planlamakla suçlanan Lübnanlı Hizbullah komutanı Ali Musa Dakduk hakkında askeri komisyon tarafından açılan davayı onayladı. Böylece şimdiye kadar sadece El Kaide bağlantılı şüphelilere yönelik işletilen mevcut mahkeme sisteminin kapsamı genişletilmiş oldu.

ABD, 2007`de Irak`ın Kerbela kentinde 5 Amerikan askerini kaçırıp öldürmekle suçladığı Dakduk`un ABD`de yargılanması için daha önce bir dizi girişim düzenlemiş ancak Iraklı yetkililer, Hizbullah komutanını ABD`ye göndermeyi reddetmişti. Dakduk geçen Aralık ayında Iraklı yetkililere teslim edilmişti.

Amerikan askeri savcılar Dakduk için hazırlanan iddianamede, diğer savaş suçları ile birlikte, cinayet, terörizm ve casusluk ile suçladı.

Amerikalı askeri sözcüsü Yarbay Todd Breasseale, suçlamaları doğruladı ve hükümetin "ABD ve Irak yasası ile uyumlu bir şekilde Dakduk`un transferi için çalıştığını" açıkladı.

Obama yönetiminin Dakduk`un iadesini mi istediği yoksa "gerektiği gibi yargınmayarak beraat edilmesini önlemeye çalıştığı" mı belli değil. ABD, İran`ın onun serbest kalması için Irak`a baskı uygulayabileceğini iddia ediyor.

Dakduk`un iade edilmesi halinde yargılamanın nerede yapılacağı da tartışma konusu. Cumhuriyetçiler Guantanamo`yu adres gösterirken, Obama yönetimi Charleston`daki bir askeri üsde mahkeme düzenleme ihtimalini araştırıyor.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir