• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
`Kürt Meselesinin Çözümü İçin Reform Şart`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Başkent Washington`da, dün "Atlantik Konseyi" ve "Orta Doğu Enstitüsü" düşünce kuruluşları tarafından "Türk-Kürt Politikası" konulu bir panel düzenlendi.
 
Panele Kuzey Irak`taki yerel Kürt Hükümeti`nin Washington Temsilcisi Prof. Henri Barkey, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani`nin oğlu Kubat Talabani de katıldı.
 
Prof. Barkey, "İnsanların, problemi askeri yöntemler dışında çözmek için alternatif yollar aramaları açısından Türk kamuoyunda bir değişiklik sözkonusu" dedi.
 
Kürt meselesinin artık sadece Türkiye`yi ilgilendiren bölgesel bir konu olmadığına dikkat çeken Barkey, meselenin Türkiye içinde çözümü için anayasal reformlara ihtiyaç duyulduğunu, iktidardaki AK Parti`nin en önemli gündem maddelerinden birinin de bu olduğunu söyledi.
 
Prof. Barkey, "Kürt probleminin çözümü açısından atılacak ilk adım anayasal reformlar. Kürtler`in taleplerine bakarsanız, bunun için anayasal değişiklikler gerekiyor" yorumunda bulundu.
 
KUBAT TALABANİ: "KÜRTLERİN HAKLARINI PARLAMENTODA ARAMALI"
Kubat Talabani ise, Türkiye`de yaşayan Kürtler`in haklarını yasal platformlarda aramaları gerektiğini belirterek, "Kürtler`in hakları için mücadele etmenin en iyi yolu parlamento içindedir, şu an mevcut olan siyasi yapı çerçevesindedir, yine mevcut demokratik araçları kullanmaya çalışmaktır" değerlendirmesinde bulundu.
 
Talabani Suriye`deki şiddete de değinerek, şu ana kadar en az 8 bin kişinin hayatını kaybettiği tahmin edilen ülkedeki gelişmelerin, hem Türk, hem de Kürt liderler için bir baskı oluşturduğunu dile getirdi.

Suriye`de yaşayan Kürtler`in her zaman muhalefet kanadında yer aldığını ifade eden Kubat, "Kürtler, Esad`a muhalif tek gruptu, Şu an mesele, muhalefette olup olmadıkları, ortaya çıkan yeni muhaliflere katılıp katılmayacakları konusudur" dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir