• DOLAR 32.565
  • EURO 35.038
  • ALTIN 2449.12
  • ...
"Kitap sevgisi temelden başlıyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep'te geçen yıl ilk kez düzenlenen kitap fuarının bu yıl 2'ncisi düzenlenecek. Gaziantep Üniversitesi Mâvera Kongre ve Sanat Merkezi'nde 9-14 Mayıs 2017 tarihleri arasında yapılacak fuarın programını paylaşmak üzere gerçekleştirilen basın toplantısında, vatandaşlar etkinliğe davet edildi.

Tüm Fuarcılık Yapım A. Ş. (TÜYAP) tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliği ve Gaziantep Valiliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Üniversitesi, Gaziantep Ticaret Odası, Ticaret Borsası ile Sanayi Odası'nın desteğiyle yapılacak "Gaziantep 2. Kitap Fuarı" için basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in yanı sıra TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü Cihat Alagöz, Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri Deniz Köken, İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri katıldı.

Burada açıklama yapan Şahin, Gaziantep'in genç bir nüfusa sahip olduğunu belirterek, gençlerin iyi yetiştirilmesi için yapılması gerekenlere dikkat çekti.

Kitap fuarının ilkinin geçen yıl gerçekleştiğini, bu yıl ise 2'ncisinin gerçekleştirileceğini belirten Şahin, bunun Gaziantep'te yapılmasını önemli bulduğunu bildirerek, en büyük gücün yetişmiş insan gücü olduğunu söyledi. Şahin, "Dünyadaki bütün değişimi ve gelişimi hem ülkemize hem şehrimize aynı anda yaşamamız ve yaşatmamız gerekiyor. Biz koyduğumuz hedefler içerisinde 'Kalkınma yerelden başlar.' diyoruz." dedi.

Medeniyetin beşiği olan Gaziantep'in aynı zamanda bir kültür şehri olduğunu dile getiren Şahin, sözlerine şöyle devam etti: "Gaziantep'in geçmişine baktığınız zaman da medeniyetini kültüründen alan bir kimlikli şehir. Bizim şehirler yarışında şehir rekabetini sürdürebilmemiz için 2 milyon kardeşimizi yarınlara hazırlamamız gerekiyor. Çok genç bir nüfusumuz var. Bu bizim zenginliğimiz. Bunlar bizim gençlerimiz, madenimiz, altınımız ve cevherimiz. Bunları nasıl yetiştireceğiz ve geleceğe nasıl hazırlayacağız dediğimiz noktada özellikle kitabın ve kültürün çok önemli bir başlık olduğunu görüyoruz. Bizim elbette belediye olarak konutlar, yeşil alanlar ve şehrin sorunlarını çözmek gibi çok temel görev alanlarımız var ama insan her şeyin başı. İnsanımızı her yönden yetiştirmemiz, geliştirmemiz için de bu fırsatları onlara vermemiz gerekiyor. Özellikle ben TÜYAP'ın şehrimizde 2 yıldan beri bu işe başlamasını çok kıymetli buluyorum."

"İlk emri 'oku' diyen bir medeniyetten geliyoruz." diyen Şahin,  kitap sevgisinin temelden başladığının altını çizerek, "Kendi şehrimizde bugün bu fırsatları vermemiz ve çocuklarımızı geleceğe hazırlamamız gerekiyor. Bu anlamda her yeşil alan içerisine kitap kafeleri koyuyoruz. Bu mekânları da her noktada çoğaltacağız. Özellikle çocuklarımız ve gençlerimiz kitaba çok kolay ulaşsın istiyoruz. Şehrimizde kitabı ve kültürü konuşmak, konuşturmak ve bu fırsatları çok daha yoğun bir şekilde halkımıza yaşatmak ve yaşamak istiyoruz. Bunun için benim bir hayalim var. Bu şehrin eğitim kalitesini Milli Eğitim Bakanlığı ve diğer bütün ilgili birimlerle çoğaltırken kitap üzerine deneyimi olan bir bilgi toplumunu da bu şehre hazırlamamız gerekiyor. Bizim 18 yaş altı çok genç bir nüfusumuz var. Kitap sevgisi temelden başlıyor. Sonradan bunu oluşturmak çok kolay olmuyor." ifadelerini kullandı.

TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü Alagöz de geçen yıl ilk kez gerçekleştirilen kitap fuarının 97 bin 200 kişi tarafından ziyaret edildiğini hatırlatarak, bu yıl bu rakamın daha da artacağını umduklarını ifade etti.

Alagöz, sanayisi başta olmak üzere birçok yönüyle öne çıkan Gaziantep'e kitap fuarını kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarına değinerek, "Fuarcılık sektöründe kitap fuarlarını çok ayrı bir konumda tutuyoruz. Bütün fuarlarımız çok önemli ama ticaretin akışının sağlanması, özellikle de küreselleşen ekonomi düzeninin içerisinde arz ve talebin buluşma noktası olarak fuarlarımız çok büyük bir önem arz ediyor. Bunların arasında da kültürün, kitabın ve edebiyatın konuşulduğu bir dönem olması münasebetiyle ayrı bir önem taşıyor. Bir hafta boyunca şehir kültür atmosferinin içerisinde o kitap fuarının ortaya koymuş olduğu ahengin içerisinde bambaşka bir boyuta taşınıyor. Bu noktada Gaziantep birçok konuda ilkleri teşkil ederken, Türkiye'nin enleri arasında iken bir yoksunluğu vardı. O da kitap fuarıydı. Gaziantep'imize de kitap fuarını kazandırmış olduk. Bu yıl 2'nci kez düzenliyoruz. Birincisi inanılmaz bir ilgiye mazhar oldu. Bizim de beklediğimizin çok üstünde bir ilgi ile karşılaştık." şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Köken ise kitap fuarının önemini anlatarak, değişen, gelişen ve düşünen bir neslin yetişmesinin, geleceğe daha iyi ve rahat bakılması açısından önemli olduğunu söyledi.

9 Mayıs Salı günü Gaziantep Üniversitesi Mâvera Kongre ve Sanat Merkezi'nde kapılarını açmaya hazırlanan ve 6 gün sürecek fuar, 14 Mayıs Pazar akşamına kadar kitapseverleri ağırlayacak.

Bu yıl 85 yayınevinin katılımıyla düzenlenecek fuarda 40 kültür etkinliği düzenlenecek ve birçok yazar buraya gelerek kitaplarını imzalayacaklar.

Gaziantep Kitap Fuarı'nda Gaziantepli yazar ve şairler söyleşi ve imza etkinlikleri ile okurlarıyla bir araya gelecek.

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na gastronomi alanında giren Gaziantep'in yemek kültürü üzerine de etkinlikler düzenlenecek.

Girişin ücretsiz olduğu fuar her gün 10.00-20.00 ve son gün ise 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir