• DOLAR 32.517
  • EURO 34.99
  • ALTIN 2435.04
  • ...
Emziren Anneler Dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Zeynep Arslan / doğruhaber

Emzirme döneminde annenin salgıladığı süt, aldığı besinlerin ürünüdür. Bu nedenle süt veren kadın kendi, vücudunun gereksinimlerine ek olarak verdiği sütün karşılığı olan kalori, protein, mineral ve vitaminleri almalıdır.

Yaşamın ilk 4-6 ayı bebeğin zihinsel ve bedensel açıdan sağlıklı büyümesi için önemlidir. İlk 6 ay anne sütü yettiği takdirde anne sütü ile beslenmelidir. Süt olduğu takdirde emzirmeye 2 yaşına kadar devam edilmelidir.

Anne sütünün % 80`ni sudur. Bu durumda annenin tükettiği sıvının 600-700 ml`si süte geçmektedir. Anne günlük olarak hem kendisi için hem de sütü için yeterli miktarda sıvı tüketmelidir. Bu durumda günlük tüketilen sıvı miktarı 3 lt olmalıdır.

Sıvı ihtiyacı sadece su ile sağlanmamalı. Gün içinde çorbalar, taze sıkılmış meyve suları, ayran, süt, maden suyu da sıvı takviyesi olarak tüketilebilir.

Süt veren anne süt verdiği sürece kilo vermek için diyet yapmamalıdır. Yetersiz ve dengesiz beslenme sonucunda süt azalır veya kesilebilir.

Süt yoğurt peynir, demir içeriği yüksek et, yumurta, kuru baklagiller her gün önerilen miktarda tüketilmelidir.

Posa içeriği yüksek sebze, meyveler her gün 2-3 porsiyon tüketilmelidir.

Çiğ tüketilen yeşil yapraklı sebzeler ve meyveler iyice yıkanmalıdır.

Çay ve kahve yemeklerden 1-2 saat sonra içilmelidir. Çay ve kahvelerin yemeklerden hemen sonra içilmesi kansızlığa sebep olur. Çay ve kahve yerine ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir.

Şekerli yiyecekler (reçel, bal, marmelat) yerine, demir, kalsiyum ve protein içeren pekmez yenilmelidir.

Sütüm bebeğe yaramıyor, yetmiyor diye süt kesilmemeli, biberonla beslenmeye başlanmamalı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir