• DOLAR 32.265
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2455.254
  • ...
SON DAKİKA
Kimyasal silah uzmanları Türkiye`de
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Reuters`in haberine göre, gönderilen uzmanlar numune toplayacak ve saldırının kurbanlarıyla görüşecek, topladıkları veriler ışığında saldırıda kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığını tespit edecek.

Saldırının kimin tarafından gerçekleştirildiğinin tespit etmek ise Lahey merkezli OPCW`nin yetkisi içine girmiyor.

OPCW`nin araştırma sonuçları 3-4 hafta içinde çıkması bekleniyor. Bu sonuçlar BM ile OPCW`nin ortak oluşturduğu soruşturma komitesine iletilecek. Bu komite, kimyasal silah saldırısında rol alan birey ya da kurumları tespit etmekle görevlendirilecek.

Ortak soruşturma komitesi, daha önce yürüttüğü çalışmada, Suriye iç savaşında zehirli Sarin, Klor ve Hardal gazlarının kullanıldığını tespit etmişti. Komitenin tespitleri, rejimin klor gazını, IŞİD`in de Hardal gazını kullandığını ortaya koymuştu.

Rejim ve Rusya reddediyor

İdlib`in Han Şeyhun bölgesinde 4 Nisan`da gerçekleşen saldırıda yaklaşık 100 kişi ölmüş, en az 400 kişi de yaralanmıştı.

Muhalifler, saldırıda zehirli gaz kullanıldığını söylemiş, Türkiye`de yapılan otopsinin sonuçları da bu iddiayı doğrulamıştı. Ancak rejim kimyasal silah envanterinin olmadığını öne sürmüş, Rusya da saldırının muhaliflerin kimyasal silah depolarının rejim tarafından hedef alınması sonucunda gerçekleştiğini iddia etmişti.

ABD, kimyasal saldırıya yanıt olarak rejime ait bir hava üssüne 7 Nisan`da yaklaşık 60 füze fırlatmıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir