• DOLAR 32.339
  • EURO 34.891
  • ALTIN 2393.529
  • ...
Okullarda kent bilinci için "Şanlıurfa" dersi okutulacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa’ya bu yıl atanan Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Turan, kentte görev yapan yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya geldi. Öğretmenevinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Turan, bu yıl gerçekleştirilmesi planlanan proje ve çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Şanlıurfa’da eğitim alanında öğretmen eksiği, taşımalı eğitim, akademik başarının düşük olması ve tarım işçiliği gibi 4 çözülmeyen sorun olduğunu hatırlatan Turan, bu sorunların çözümü için gerekli çabayı ortaya koyacaklarını söyledi.

Öğretmen açığının giderilmesi için Milli Eğitim Bakanlığının sözleşmeli öğretmen alım sınavlarını özellikle Şanlıurfa’ya verdiğini ifade eden Turan, "Şu an 7-8 ilde bu sınavlar yapılıyor. 25 bin öğretmen alımı yapılacak. Ve pazartesi günü bu sınavlar başlıyor. Biz eğer bu 25 bin öğretmenin 4 binini Şanlıurfa’ya getirebilirsek öğretmen açığımızı büyük bir oranda gidermiş olacağız. Bu öğretmenlerin de sözleşmeli olması bize şunu sağlıyor. Bu öğretmenler görev yaptığı ilde 6 yıl görev yapmak zorunda. Eğer bu öğretmenlerimizi 6 yıl boyunca burada tutabilirsek bu akademik anlamda bizim için büyük bir sıçrama olur."

Şanlıurfa’da 17 bin derslik olmasına rağmen hâlâ 5 bin dersliğe ihtiyaç olduğunu ifade eden Turan, eğitimde devam eden altyapı sorununun çözümü için Bakanlık nezdinde Şanlıurfa’ya en az İstanbul bütçesi kadar bir bütçenin ayrıldığını söyledi.

Şanlıurfa’da mesleki eğitimin çok düşük olduğunu belirten Turan, şöyle devam etti:

“Şanlıurfa mesleki eğitim yüzde 28 civarında. Avrupa’da mesleki eğitim yüzde 70 civarında. Bu ülkeler hem ekonomik anlamda hem de eğitim anlamında ilk on arasında olmalarına rağmen mesleki eğitime çok önem veriyorlar. Diğer yüzde 30’unu akademik anlamda geliştiriyorlar. Bizim de önümüzdeki dönem hedefimiz elimizdeki gençleri yönlendirerek mesleki eğitimi Şanlıurfa’da yüzde 60’lara çıkarmaktır. Bunu çok programlı lise şeklinde değil daha branşlaşmış, alanında uzmanlaşmış ve şu anki sanayinin ve bütün iş alanlarının ihtiyacını karşılayabilecek yetenekte öğrenci yetiştirmemiz gerekiyor. Bu anlamda meslek liselerini sadeleştirmemiz gerekiyor."

Şanlıurfa’da eğitimin akademik anlamda düşük olmasına değinen Turan, dünyada eğitimin ilk yapıldığı tarihi bir kent olan Şanlıurfa’ya bu durumun hiç yakışmadığını, bu yüzden bu alanda da bir sıçrama yapacaklarını ifade etti.

Okullarda engellilere yönelik büyük sorunların yaşandığına dikkat çeken Turan, engelli vatandaşların rahat bir şekilde eğitim alabilmesi için hazırladıkları proje ile Şanlıurfa’yı Türkiye ortalamasının üzerine çıkarmayı planladıklarını söyledi.

Öğrencilerin Şanlıurfa’yı daha iyi tanıması için önümüzdeki Nisan ayında içerisinde müfredata "Şanlıurfa" isimli bir ders koyacaklarını söyleyen Turan, devrim niteliğinde bu uygulamayla öğrencilerde kent bilincinin oluşacağını ifade etti.

Program, soruların ardından sona erdi. (Osman Gülebak, Mehmet Demir-İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir