• DOLAR 32.576
  • EURO 34.983
  • ALTIN 2447.426
  • ...
Hz. Hamza`nın Hanımı Havle Binti Kays (R.A)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

“Allah`ın Aslanı” Hz. Hamza`nın Hanımı Havle Binti Kays (r.anha)

Havle binti Kays (r.anha) dürüst ve  Saliha bir hanım... Havle (r.anha) neccaroğullarından olup, Medineli Müslümanlardandır. Havle (r.anha) anne tarafından Efendimiz `in  (sav) akrabasıdır. Efendimiz daha küçükken babasını özleyip annesine onu sorunca mübarek annemiz oğlunu neccaroğullarının yanında kabri bulunan babasının yanına mezarına götürürdü. Bu vesileyle orda kalırlar, mübarek aileyi misafir etme saadetine ulaşırlardı.

Güzel bir aile ortamı içerisinde büyüyen Havle (r.anha) Efendimiz (sav) Medine`ye hicret ettiği zaman Efendimiz (sav)`e hemen iman etmiş Ensar`dan bir hanımdır.

Allah Resul'ünün (sav) sevgili amcası “şehitlerin efendisi” Hazreti Hamza`nın hicretten sonraki hanımı… Allah Resulünün (sav) sevgili amcası Hazreti Hamza (r.a) Medine`ye hicret edince Havle binti Kays (r.anha) ile evlendi. Sevgi ve şefkat yuvası olan hanesinde bol bol ikramlarda bulunurdu. Havle (r.anha) hizmet ehli, misafirperver bir hanımdı. Bu sebepten hanesi misafirsiz kalmaz, misafirlerini Allah misafiri sayar, hürmet ve hizmette kusur etmezdi. Cömertliğiyle de örnek bir hanımdı.

Allah Resulü (sav) sevgili amcasının evine sık sık uğrardı. Havle (r.anha)`nın şefkati, merhameti, hizmeti Efendimizi razı ederdi. Bir gün ev ahalisi ve Efendimiz (sav) yemeklerini yedikten sonra, Efendimiz (sav) etrafındakilere şöyle bir soru yönelterek onlara bir şeyler öğretmek istedi ve:

-“Size hatalarınızı silecek, günahlarınıza kefaret olacak şeyi, haber vereyim mi?” Buyurdu.

Onlar da:

-“ Evet, Ya Resulallah! Buyurun, haber verin.” Dediler

Allah Resulü (sav);

-“ Güçlüklere rağmen abdesti tam almak, mescitlere adımları çoğaltmak ve namazdan sonra namazı beklemektir” buyurdu.

Havle (r.anha) namazlarına çok önem veren, orucunu bol bol tutan bir hanımdı. Bir defasında bazı kişiler Efendimizin (sav) yanına gidip Havle`nin gece çok ibadet ettiğini, sürekli ayakta olduğunu bildirdiler. Allah Resulü `de (sav) şöyle bir hadis buyurdu;

-“ Allah sizden güç yetirebileceğinizi ister. Amellerden güç yetirebileceğinizi yapın. Çünkü Allah siz bıkmadıkça bıkmaz.” Dedi.

Nesilden nesile bizlere örnek olan şahsiyetler… Onlar gibi yaşayamazsak da, en azından bunun için bir çaba içerisinde olmalıyız. İbadetlerimizi yaparken bir gün bir cüz Kur`an okuyup bir hafta hiç Kur`an okumamaktansa, her gün bir sayfa bile mealiyle okumanın bizlere Allah`ın izniyle çok faydası olacaktır. Bildiğimiz gibi “Allah`ın en sevdiği amel az da olsa sürekli olandır”… Rabbim ondan razı olsun… Vesselam…                                                                        

 İREM GÜLTEKİN

Bu haberler de ilginizi çekebilir