• DOLAR 32.452
  • EURO 34.742
  • ALTIN 2436.38
  • ...
İslami tebliğde metot
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muhammed Yararlı / Doğruhaber

İlk insan ve ilk peygamber olan Hz. Âdem (as)` den son peygamber olan Hz. Muhammed (s.a.v.)` e kadar gelmiş geçmiş tüm peygamberlerin ortak yönü davetçi olma özellikleridir. Biz de Müslümanız ve bu peygamberlerin varisleriyiz. Bu yüzden de peygamberlerin en büyük görev ve sorumlulukları olan İslam`ı davet ve tebliğ konusunda bizler de peygamberlerin yolunda yürümeli kendimizi davet ve tebliğ çalışmalarına vermeliyiz. Unutmayalım ki davetçi dünyanın en hayırlı insanıdır.

Ancak şu unutulmamalıdır ki davet ve tebliğ çalışmalarının istenilen faydalı neticeleri vermesi için, plânlı, programlı, metotlu ve muntazam bir şekilde yapılması gerekir. İslam Davetçisi, gayesine ulaşabilmek için doğru olan usul ve metotlara başvurmak zorundadır. Şayet metot, hatalı ve uzaklaştırıcı ise dava ve tebliğ edilen hususlar ne kadar yüce de olsa o davet yeterince başarılı olamaz. Bu sebeple bizzat Allah-u Teâlâ davet faaliyetinin metotlu yürütülmesini emretmiştir.

"(İnsanları) Rabbinin yoluna hikmetle, güzel öğütle davet et. Onlarla mücadeleni en güzel (yol) hangisi ise onunla yap. " (en-Nahl, 16/125);

"Ehl-i kitap ile ancak en güzel (metod)`la mücadele ediniz. " (el-Ankebût, 29/46);


Peygamber efendimizin (s.a.s) bize öğrettiği islami davet metodunun en önemli unsuru  her konuda yumuşak ve nazik davranmaktır:

"Şüphesiz Allah refiktir. Rıfkı (yumuşak huyluluğu) sever" (Müslim)

"Yumuşaklıktan mahrum olan her hayırdan mahrumdur." (Müslim)

"Muhakkak Allah, her hususta yumuşaklıkla muamele edilmesini sever" (Buhari)

İslam davetçileri şunu unutmamalıdırlar ki, birçok sert ve katı yürekli insan, kendisine rıfk ve şefkatle yaklaşıldığı zaman yumuşamış ve İslam`ı kabul etmişlerdir.

Bunun en güzel örneklerinden biri, Medinelileri İslam`a ilk davet eden Hz. Mus`ab`ın güzel ve yumuşak üslubuyla İslam`ı hemen kabul eden Medine`deki Evs Kabilesinin reisleri olan Sa'd b. Muaz ve Üseyyid b. Hudayr`dir. Hâlbuki onlar o anda İslam`a karşı kin ve nefret doluydular ve Mus`ab`ın yanına ancak ona zarar vermek ve kovmak için gelmişlerdi.

İslami tebliğ metodunda davetçiler ayrıca şunlara uymalıdır;

Muhataplarının durum ve şartlarını göz önünde bulundurmalı,

Hastalarına ilaç veren bir doktor gibi hareket etmeli,

İlk önce muhataplarının eksikliklerini tespit etmeli,

Sonra tedricen eksikliklerini tedavi etmeli,

Muhatabını bir yanlıştan dolayı uyarırken ayıplamamalı, rencide etmemeli,

1. İslam`ı ve Müslümanları sevdirmeli, kolaylaştırmalı, zorlaştırıp nefret ettirmemelidir.

2. Sevecen ve hikmetle yaklaşmalı,

3. Yumuşak, hoşgörülü ve nazik davranmalı,

4. Kaba ve sert olmamalı,

5. Acelecilik, duygusallık ve ani tepkiler vermekten kaçınmalı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir