• DOLAR 32.554
  • EURO 34.949
  • ALTIN 2444.693
  • ...
İnsanları sınıflandırmayı seviyoruz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Karşımızdaki insanları birçok konuda sınıflandırıyoruz. En basit haliyle söylediği bir kelime, gittiği bir yer o insanın ne olduğu konusunda bize kesin yargılar kazandırıyor. Oysaki bir insanın bu kadar dar kalıplarla sınıflandırılması ne kadar doğru olabilir? Her insana Allah tarafından bir akıl verilmiş ve herkesin koca bir düşünce dünyası vardır, her insan bir deryadır. Peki, bu kadar kocaman dünyası olan bir insanı nasıl olur da birkaç özelliğine bakarak bir daireye sıkıştırabiliriz...

 Bir örnekle düşünelim: Aynı anne babanın iki çocuğu dahi birçok konuda aynı düşünürken başka bir konuda kesin bir şekilde zıt fikirlere sahip olabiliyor. Bu iki çocuğun yetiştiği ortam aynı olsa bile kararını farklı kılan bir bakış açısı vardır. Her ikisi de olaylara, sahip oldukları pencereden bakar ve bu sayede birbirlerine ne kadar yakın olsalar dahi aynı olmadıklarını görebiliriz.

 İnsanlar birbirlerine benzeyebilir ama aynı değillerdir. İnsanların niteliğini belirten düşünceleri vardır. Dünya siyah veya beyazdan ibaret değildir. Arada farklı tonlar elbette ki olacaktır. Bizim üzerimize düşen bu farklı tondaki renkleri fark etmektir, görmezden gelmek değil. Çünkü bu ufak ama değerli olan farklılıklar bizi ayrı ve özel kılar. Yoksa elbette ki hepimiz aynıyız ve birbirimize benziyoruz. Altını çizdiğim insanların bize çok az baktıktan sonra düşüncelerimizin bir başkasıyla aynı olduğunu düşünmesidir, oysa her düşünce ayrı bir bakış açısı taşır, insanlar bunu görerek karşısındaki insanı değerlendirmelidir.

 Allah bizleri, karşımızdaki insanların fikirlerini bir daireye sıkıştırmadan her bir insanın ayrı bir değer olduğunu düşünenlerden kılsın, Allah'a emanet olunuz.                                      

KÜBRA EKİCİ

Bu haberler de ilginizi çekebilir