• DOLAR 32.549
  • EURO 34.965
  • ALTIN 2445.806
  • ...
Psikolojik Savaş Ve Medya Saldırıları – 1
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Psikolojik savaş, açıklanan bir olağanüstü durum veya savaşta, iletişim araçları ve diğer psikolojik vasıtaların düşman üzerinde psikolojik baskı yaratmak ve düşman kontrolü altındaki bölgelerdeki düşman gruplarının ve diğer hedef alınan toplulukların tutum ve davranışlarının karşı taraf lehinde etkilemek amacıyla kullanılmasıdır.

Psikolojik harp tekniklerinden birisi de propagandadır. Propaganda; bir düşünceyi, öğretiyi, inancı vs. başkalarına yaymak, benimsetmek ve inandırmak için söz, yazı ve benzeri araçların kullanılması ile gerçekleştirilen her türlü çalışmaya denir.

Propaganda üçe ayrılır;

Beyaz propaganda

Gri propaganda

Kara propaganda

Bunların tek tek ve kısaca olan açılımı ise şöyledir;

Beyaz propaganda kaynağı belirli ve zararsız propagandadır. Bu propagandada yalan ve çarpıtma yoktur. Benimsetilmek istenen şey güvenilir bir kaynaktan doğru şekilde yayılır. Günümüzde ise bu propaganda çeşidini gazete, televizyon ve radyolarda görebiliriz.

Gri propaganda kaynağı belirsiz ve en çok zarar getiren propaganda çeşididir. Bu propaganda çeşidinde etrafa rivayetler yayılır eğer yayılan rivayetler yalansa tam olarak yalanlanamaz gerçekse tam olarak doğru kabul edilemez. Adından da anlaşılacağı üzere ne tam beyaz ne de tam karadır. İyi bir şekilde yapıldığı zaman özellikle ülkelere savaşlardan daha çok zarar verir.

Kara propaganda ise kaynağı belirsiz ve zarar getiren propaganda çeşididir. Kara propaganda en çok bir kitleyi inançlarından koparmak adına gerçekleştirilir. Burada beyaz propagandada uygulananın aksine yalan haber, çarpıtma vs. görülür.

Günümüzde dilden dile dolaşan özellikle haberlerde sık sık kullanılan propagandanın tanımı ve açılımı kısacası budur. Unutmamak gerekir ki birçok psikolojik harp teknikleri vardır, Propaganda bunlardan sadece birisi olmakla beraber, insanlar tarafından kullanıldığında büyük ve sessiz bir yıkıma sebep olur... 

RUMEYSA ÜLSEN

Bu haberler de ilginizi çekebilir