• DOLAR 32.35
  • EURO 35.141
  • ALTIN 2310.236
  • ...
Olgunluk Allah`tan Edep İse Babadandır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Edep; güzel ahlak, hayâ, konuştuğunda dili korumak, yürüdüğünde ayağı korumak, uzattığında eli korumak ve yalnız kaldığında kalbi korumaktır. Edep sadece büyüklere saygı gösterme anlamında değildir, her durumda davranışını bilmektir. Edep öyle güzel bir mirastır ki insanla şeytanı birbirinden farklı kılar.

Çocuğun ilk eğitimi, ahlak eğitimi olmalıdır. Zaten çocuğun en çok muhtaç olduğu eğitim de ahlak eğitimidir. Eğer çocuk kötü huy ve alışkanlıklardan korunmazsa hayatın her anında sorunlar ve sıkıntılarla karşılaşacaktır. Bu sıkıntılara engel olmak için illa sıkıntıların meydana gelmesini beklememek ve işe bebekliğinden başlamak lazım.

Efendimiz (sav); “Kişinin çocuğunu ahlaklı yetiştirmesi, her gün sadaka vermesinden hayırlıdır” buyurarak anne babalara yeterince aydınlık bir yol göstermiştir. Ve unutulmamalıdır ki çocuklara, babadan kalan en güzel miras, güzel ahlaktır.

Peki, bu eğitimde babaya düşen görev nedir?

Baba denilince aklımıza otorite, disiplin gelir. Babanın duruşu çocuklar üzerinde etki yaratır. Baba, anneye en büyük yardımı, evde disiplini sağlamayla yapar. Çocuklar, kötü alışkanlıklardan uzak durmayı, saygıyı, evdeki kurallara uymayı en çok babadan öğrenmelidir. Ama babalar bu eğitimi verirken dikkat edeceği bazı hususları göz ardı etmemelidir. Mesela; onlara kızdıklarında, sinirlendiklerinde küfürler savurmadan ahlakını zedelemeyecek davranışlarda bulunmalıdırlar. Onları kendi hallerine bırakmadan, arkadaş seçiminde yardımcı olarak ve özellikle onların yanında büyüklerine saygılı davranarak, onlara güzel ahlakı, mirasları olan edebi aşılayabilirler.

Resulullah (sav); “Olgunluk Allah`tan, edep ise babadandır” buyurarak babanın aile içindeki otoritesine dikkat çekmiş ve çocuk eğitimindeki tüm yükün annede olmadığı gerçeğini ortaya koymuştur.

SÜMEYYE AKSOY

Bu haberler de ilginizi çekebilir