• DOLAR 32.218
  • EURO 34.763
  • ALTIN 2455.075
  • ...
Müslüman genç ve sorumluluk bilinci
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 <<İnsanlar iman ettik demekle hiç denenmeden hemen bırakılıverileceklerini mi zannediyorlar?>> (Ankebut, 2)

Mesuliyet kelimesi “sel” kökünden türemiş olup “Sel” kalıbı farklı kullanışlar şeklinde Kur`an da pek çok yerde geçtiği halde “Mesuliyet” şeklinde geçmemektedir.

Ancak “Mesul ve Mesulin” şeklinde olup Kur`an`da ismi meful olarak beş yerde geçmektedir. Sorumluluğun terim anlamı ise: Başlangıç ve sonu olan bir zaman diliminde belli sıfatlara haiz kişilerin kendi iradeleriyle yaptıklarından sorumlu tutulması ve bunlardan sorgulanması ve takdir edilmesidir. İnsanoğlu dünyaya gelişinde omuzlarına pek çok sorumluluk yüklenilmiştir.

Bu sorumlulukların yerine getirilmesi için verilen gayretin ve gösterilen çabanın boyutları her insan için farklılık arz etmektedir. Allah u Teâla`nın buyurduğu gibi muhakkak yaptıklarımızdan imtihana tutulup bu dünyadaki mesuliyetimizden hesaba çekileceğiz.

Peki, biz genç kuşak bu mesuliyetimizin ne kadar farkındayız? Ya da nelere ve kimlere karşı sorumluluklarımız vardır diye hiç düşündük mü? Allah yarattığı her varlığı belirli bir amaç doğrultusunda var etmiştir.

Anlamsızlığa, başıboşluğa ve tesadüfe asla yer olmayacak şekilde dizayn etmiştir. Sorumluluk duygusu insanın var oluş gayesinin esasını ve merkezini oluşturur. Bundan dolayı her insanın Allah`a karşı, aileye karşı, topluma karşı ve kendi nefsine karşı mesuliyetleri vardır.

Bir genç kardeşimizin Allah` a karşı en güzel sorumluluğu hakkıyla dinini yaşaması ve gençliğini bu uğurda harcamasıdır, harcamalıdır ki arşın gölgesinden başka hiçbir gölgenin olmadığı günde gölgelenebilsin. Ailesine karşı mesuliyeti ebeveynlerine karşı saygılı ve örnek olabilecek davranışlar sergilemesidir. 

Topluma karşı sorumluluğu içinde yaşadığı çevrenin daha iyi ve daha yaşanılabilmesi için daima emri bil maruf ve nehy-i ‘anil münker tavsiyesinde bulunmasıdır. Nefsine olan sorumluluğu ise onu kötülüklerden, fuhşiyattan ve kötü hasletlerden temizlemesi ve bunlardan uzak tutmasıdır. Bu bilinç ve gayede olursak mükellefiyetlerimizi daha iyi idrak eder ve daha huzurlu, mutlu bir ortam olacaktır biiznillah.

Ve son olarak Kur`an, söz ve davranışlarının dünya ve ahirete yönelik sonuçlarını düşünüp bilinçli hareket etme özelliğine sahip bireylerden oluşan toplumların, iki cihanda saadeti yakaladıklarını ve yakalayacaklarını bize bildirmektedir…               

RABİA KÜLTER

Bu haberler de ilginizi çekebilir