• DOLAR 32.56
  • EURO 34.928
  • ALTIN 2441.129
  • ...
Berberlikle geçen 78 yıllık ömür
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İlerleyen yaşına rağmen mesleğini en iyi şekilde yapmaya çalışan Mustafa Karaçorlu bunu dürüst çalışmasına borçlu olduğunu söyledi. 78 yaşında olan Karaçorlu, 66 yıldır berberlik yaptığını ve geçimini sağladığını, ilerleyen yaşına rağmen mesleğini sürdürmesinin takdir topladığını belirtti.

Güneşin ilk ışıklarıyla birlikte işine başlayan Karaçorlu, akşam ezanıyla birlikte mesaisini sonlandırıyor. Mesleğini severek yaptığını, bu sayede çok sayıda dost da edindiğini de ifade eden Karaçorlu, “ 66 yıldır bu mesleği yapıyorum. 12-13 yaşından beridir bu mesleğin içindeyim. En az 4-5 yıl çıraklık yaptım, ondan sonra kalfalık yaptım. Askere gidip geldikten sonra kendi dükkânımı açtım. Şu güne kadar da çalışıyorum. Bugün öyle dostlarım var ki, benim 60 senelik müşterilerimdirler. Yıllarca bu mesleğe emek vermişiz, onun için kendimize göre dostumuz var. İşimi severim ve iyisini de yaparım. Öyle hemen 2 dakika da kalk sıhhatler olsun demem. Şu anda bazı gençler var ki 10 dakika da saç sakal tıraş ediyor. Ben onu kabul etmiyorum. Benim yaptığım tıraşlar en aşağı bir saat sürer.” dedi.

“Her şeyin başı ahlaktır”

Müşterileriyle dertleştiğini ve bunun da mesleğinin bir parçası olduğunu söyleyen Karaçorlu, “Gelen müşteriyle dertleşirsin, konuşursun. Bu tabi ki esnafın görevidir. Ne kadar iyi sanatkâr olursan ol her şeyin başı ahlaktır. Ahlak olmadı mı ne kadar iyi sanatkâr olursan ol boştur. Ben mesleğimi sevmesem işin sonu gelmez ve huzursuz olurum." diye belirtti.  

“Bu meslek sayesinde çocuklarımı okuttum”

Yarım asrı aşkındır sürdürdüğü mesleği sayesinde çocuklarını okuttuğunu ve geçimini sağladığını dile getiren Karaçorlu, sözlerine şöyle devam etti: “Bu meslek sayesinde 3 çocuğumu okuttum, evimi idare ettim, dükkân aldım. Bunların hepsini mesleğim sayesinde yaptım. Şu anda bu işi yapan benden yaşlı daha kimse yok. 78 yaşındayım, ama çok şükür gözlerimde görüyor, ellerimde tutuyor. Onun için rahatça çalışabiliyorum.” Şeklinde konuştu,

“Bizim zamanımızdaki gibi çırak yetişmiyor”

Berberlikte eskisi gibi çırak yetişmediğini de belirten Karaçorlu, “Şimdilerde, eskisi gibi bizim zamanımızda yetişen çıraklar yetişmiyor. Şimdi hepsi para aşığı, kimse iş aşığı değil. Gelen çalışıp meslek öğrenmek yerine, zanaat öğrenmek yerine, parayı düşünüyor. Ne vereceksin diyor. İnsan ne kadar dürüst çalışırsa Allah yardımcı olur. Allah bana yardımcı oluyor. Bu yaşta ben gençler gibi çalıştığıma göre demek Allah büyük bir nimet vermiş bana.” dedi. ( Ebubekir Yavuz- İLKHA)


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir