• DOLAR 32.471
  • EURO 34.742
  • ALTIN 2439.355
  • ...
Hicret yolunda bir hanımefendi  Esma Binti Ebubekir (2)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Efendimiz ile Hz.Ebubekir hicret yolundadır. İki dost Sevr mağarasındalar.

Hz. Esma karanlık çöküp herkes evine çekilince cesurca her şeyi göze alarak ‘Sevr` mağarasına yemek götürür, gün boyu olan her şeyden Efendimiz`i  (sav) haberdar ederdi. Bu bizlere örnek olacak tarzda ailecek yapılan bir fedakârlıktı. Hz. Esma`nın kardeşi Abdullah da gündüz vakti etrafta gezinir, aldığı bilgileri ablasına iletirdi. Allah`ın yardımıyla tehlike kısmen geçtikten sonra Efendimiz (sav) ve onun sadık dostu üç günün ardından Medine`ye doğru yola çıktılar.

Resulullah (sav)  Hz. Aişe ile evlenirken Esma`yı da havarim dediği halasının oğlu Zübeyr b. Avvam ile nikâhlarını kıydı. İkisi de İslam`a gönül vermiş fedakâr örnek şahsiyetlerdendiler. Allah`ın yardımıyla çok güzel bir aile ortamları oldu. Muhacirlerin, hicret yurdu Medine`de dünyaya gelen ilk çocuğu olan Abdullah İbni Zübeyir`e anne oldu. Müslümanlar, Abdullah`ın doğumuna çokça sevindiler. Çünkü Yahudiler, muhacirlere büyü yapmış. Kendi akıllarınca neslin sonunun geldiğinin düşüncesini etrafa fitne gibi yaymıştılar. Bu Müslümanları huzursuz etmişti. Allah dilemedikçe ne bir büyünün ne bir fitnenin meydana gelemeyeceğini Rabbim`iz aşikâr bir şekilde akıl sahiplerine göstermişti. Abdullah doğunca Yahudilerin bu yalanı ortaya çıkmıştı.

Hz. Esma (r.anha)  evliliğin ilk yıllarında oldukça geçimlerini zor sağlıyorlardı. Muhacerat hayatı yaşayan eşi Zübeyr b. Avvam bu durumu çok üzülüyordu. Herşeye rağmen imanın gücüyle sabırlarını şükürlerini eksik etmediler.

Hz. Esma, babası gibi eli açık ve cömert idi. Mali durumu iyi olsun, olmasın infak etmekten sakınmıyordu.

Peygamber Efendimiz (sav)  ona:

-        Ey Esma, elini bağlama, aksi halde Allah da sana olan ihsanını bağlar, demişti.

Yine başka bir zamanda Efendimiz (sav) onların evine uğradı. Esma`nın, vereceği sadakayı satıp hesaplarken görünce:

-        Sayma. Sonra Allah da sana sayarak verir, öğüdünde bulundu.

      Efendimiz (sav) her alanda örnek almış cömert, fedakâr, sadık bir hanımefendi…

  Elinden geldiğince çocuklarını da İslam`ın ahlakıyla yetiştirmiş örnek bir anne…

  Çocuklarına sürekli bu tavsiyelerde bulunmuştur.

-        Malınızı Allah yolunda harcayın. Sadaka verin. Bir hayrı geriye bırakmakla hiçbir şeyi fazlalaştırmış olmazsınız. Sadaka vermekle malınızın eksileceğini zannetmeyiniz, diyordu.

     Bir defasında üzerinde ince bir elbise ile Peygamberimizin (sav) evine geldi. Peygamberimiz (sav) onu o halde görünce yüzünü çevirdi. Ona:

-        Ey Esma! Bir kadın adet görmeye başladıktan sonra (elini ve yüzünü işaret ederek) şu ve şu uzvu dışında başka yerini göstermesi caiz değildir, buyurdu.

O gün bu nasihati alan Hz. Esma bir daha ince elbise giymedi. Hep en kalın ve kaba olanları seçti.

Allah ve Resulüne itaati sonsuz olan değerli şahsiyet ileriki yaşlarında, oğlunun hediye ettiği bir elbiseyi ince diye geri gönderdi. Oğlu:

-        Anne bundan vücut görünmez, dedi.

-        Altını göstermez, fakat vücut hatlarını belli eder, diyerek iffet ve örtüsünün mahiyetini bildirdi.

-        O halde, size kalın elbise alayım anneciğim, dedi oğlu. Gidip annesinin razı olacağı bir elbiseyi alıp getirdi.

Hz. Esma, onu kabul etti ve:

-        İşte bana bunun gibi elbise giydir, diyordu.

O zamandan bu zamana bize örnek olan bir hanımefendi… İffetin bu denli önemli olduğunu bize bildiren iffet timsali bir hanım… Allah ondan razı olsun…

İrem Gültekin

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir