• DOLAR 32.562
  • EURO 34.983
  • ALTIN 2449.204
  • ...
"Mevcut sistem ekonomik ve siyasi krizlere neden oldu"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl`de AK Parti Bingöl İl Başkanlığı 59. İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 16 Nisan'da yapılacak anayasa değişikliği referandumu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Tarihi bir halk oylamasına doğru gittiklerini belirten Yılmaz,  "Bu halk oylaması bir genel seçim değil ama genel seçimden daha önemli. Bir yerel seçim değil ama bütün yerel seçimlerden daha önemli. Burada bir aday yok, şahıs yok, burada bir parti tercihi söz konusu değil ama bu milletin istikbali ile ilgili çok önemli bir seçim." dedi.

"Mevcut sistem siyasi ayak oyunları ile dolu"

"Şimdi kararın millete ait olduğu bir halk oylamasına gidiyoruz. Millet karar verecek. 12 Eylül Anayasasında ortaya konan sistem değişsin mi değişmesin mi diye sorulacak." diyen Yılmaz,   "Geçmiş iki referandum yaşadık. 2007 referandumunda Cumhurbaşkanını halk seçsin mi diye bir referandum yaptık. 367 garabeti yaşanmıştı. AK Parti mecliste çoğunluğa sahip, seçim yapılacak. Dediler ki, '267 kişi mecliste olmazsa size Cumhurbaşkanını seçtirmeyeceğiz.' Sistemi tıkadılar. O zaman kurucu genel Başkanımız ve AK Parti kadroları bir tek şey yaptılar. Bir takım güç odaklarına ve uluslararası çevrelere gitmediler, siyasi ayak oyunları yapmadılar, Tek şey yapıldı; halka gittiler, millete gittiler. 2007`de referandum yaptık. Halk, yüzde 69 ile evet dedi."

"Mevcut sistem geçmişte hep sorunlar üretti"

Mevcut sistemin geçmişte hep sorunlar ürettiğini anlatan Yılmaz, "Unutmayın 28 Şubat günlerini, o günlerde hiçbir şekilde gücü olmayan milletvekillerine yetkiler verildi, ayak oyunları oynandı ve halkın hiç istemediği hükumetler oluşturuldu." dedi.

"Milletvekili sayısı artında temsil de artmış olacak"

Bu yeni yönetim sisteminin özünde millet olduğunu ifade eden Yılmaz, "Vesayetçilere imkan kalmayacak. Milli irade güç kazanacak. Bu süreçte birçok yalan söyleniyor. Bilgi kirliliği yapılıyor. Ben kısaca değişikliği anlayacağım. Yasamada; meclis ortadan kalkmıyor. Meclis asli görevine yoğunlaşacak, kanun yapacak. Milletvekili sayısı 500`den 600`e çıkarılıyor. Avrupa`ya baktığımızda 40 bin kişiye bir milletvekili düşüyor. Türkiye`de bu sayı 100 binin üzerine çıkmış durumda. Milletvekili sayısı artınca temsil de artmış olacak. Yeni sistemde Hükümetin ve Cumhurbaşkanının bir yetkisi olacak. O da bütçe teklif etme hakkı. Bütçeyi meclise teklif edecek. Diğer bütün kanunlardaki yetki ve sorumluluk tamamen meclisindir. Milletvekilleri dışında kanun teklifi yok. Bu meclise güç verecek. Bakanlar meclisten çıkmayacak. Bakan olan milletvekilinin, milletvekilliği sona erecek. Meclis hükümeti, bakanları cumhurbaşkanını denetleyecek." diye belirtti.

"Yetki ve kanun yapma meclisin olacak"

"Bu sistemle her dönem birçok problem yaşadık"

Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bitimsiz iktidarlar dönemi bitiyor. Artık sınırlı iktidarlar dönemi başlıyor. Bu sistemle her dönem birçok problem yaşadık. Bu kadar problem varsa ve değişik kişilikler bu problemi yaşıyorsa meselenin kaynağı kişiler midir yoksa sistem midir? bu soruyu sormak lazım. Bu şahıslardan kaynaklanan bir sorun değil sistemden kaynaklanan bir sorundur."

"Türkiye kalkınmakta olan bir ülkedir bizim hızlı hareket etmemiz gerekiyor"

Türkiye'nin, engelli koşarak bugüne geldiğini belirten Yılmaz, "Bu yeni sistemle, engeller kalkacak, düz koşuya geçeceğiz Allah`ın izniyle. Ve çok daha seri karar alan, hızlı icraat yapan bir hükümet olacak. Türkiye kalkınmakta olan bir ülkedir bizim hızlı hareket etmemiz gerekiyor." İfadelerini kullandı.

"Askeri yargı kalkıyor"

Yargıda yapılacak değişikliklere de değine Yılmaz, "Yargı kısmında da bağımsız yargı diye bir ifade var. Şimdi biz diyoruz ki bu bağımsızlık yetmez; güzel ama yetmez. Bunun yanına tarafsızlığı da koyabiliyoruz. Yargı bağımsız ve tarafsız olsun, bunu öğütlüyoruz.  Bugünkü yargıda sivil yargı var, askeri yargı var.  Artık bu askeri yargıya gerek yok, askeri yargıyı kaldırıyoruz. Yargıda birliği sağlıyoruz. Yargının şu anki yetkilerini daha da artırıyoruz. Şu an i sistemimizde cumhurbaşkanının tek başına imzaladığı kararları yargı denetimine tabi değil, yeni sistemimizde cumhurbaşkanlığının bütün işleri yargı denetimine tabi olacaktır." diye belirtti.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunda da düzenlemelere gittiklerini aktaran Yılmaz, "HSYK`nın üye sayısını azaltıyoruz 13`e düşürüyoruz ve ilk defa meclisimize bu kurula üye seçme yetkisi veriyoruz.  Sıkıyönetim tarih oluyor artık.  Sıkıyönetim diye bir müessese anayasamızdan kalkıyor. Sadece olağanüstühalde tamamen sivil yönetimi de cumhurbaşkanlığı ilan edebiliyor."

Toplantıya AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun, Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Bingöl Milletvekili Enver Fehmioğlu, Eski Bingöl milletvekili Mahfuz Güller, AK Parti İl başkanı Yılmaz Seven ve partililer katıldı. (Nihat Kanat-İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir