• DOLAR 32.516
  • EURO 34.937
  • ALTIN 2436.39
  • ...
Bölgede sonuçlanması beklenen sıcak dosyalar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye`nin şu an yürüttüğü uluslararası siyasi politika ve ABD`nin yönetimine Trump`un gelmesinden sonra yaşanan son gelişmelerden Türkiye tarafı oldukça memnun görünüyor. Türkiye`nin bazı liderleri ve ülkeyi yönetenler, iki ülke arasında, özellikle Obama döneminde sonuçlanmayan bazı dosyaların olumlu bir sonuca varılacağını bekliyor. Donald Trump`un ABD`nin başkanı olarak yönetime gelmesinden bir ay sonra, Suriye krizine öncelik vererek Türkiye`yle yakınlaşarak diyalog içine girdi. Suriye krizinde gözler Rusya`nın üzerine çevrildikten sonra Washington tekrar bölgede söz sahibi olmak istiyor.

Bunun için Türkiye ile ABD arasında karşılıklı işbirliği zemini hazırlanması için girişimde bulundular. Bunun için birçok görüşme yapıldı. Bunlardan bazıları şunlardır:

* 7 Şubat Çarşamba günü Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD başkanı Donald Trump arasında geç saatlerde bir telefon görüşmesi yapıldı.

* Trump`un yardımcısı, Türkiye başbakanı Binali Yıldırım`la telefon görüşmesi yaptı.

* İki ülke liderlerinin görüşmesinin ardından 9 Şubat Perşembe günü ABD istihbarat şefi Türkiye`yi ziyaret etti.

İki ülke arasında sonuçlanması beklenen dosyalar

İki ülke arasında karşılıklı işbirliği çerçevesinde oluşturulması beklenen dosyalar şunlardır:

* Suriye`de Beşar Esed dosyası

* Suriye`deki silahlı gruplar dosyası

* PKK ve Suriye`deki kolunun desteklenmesi dosyası

* Pensilvanya`da ikamet eden Fethullah Gülen dosyası

* Suriye`de güvenlik şeridi konusu

* El-Bab ve Rakka şehirleri konusu

* Bölgede savaşan İran ve milisleri konusu

Bunun dışında sanırım Türkiye “İslami Terör” kavramına karşı durup bunu da gündeme getiriyordur. Onlara bu söylemlerinin diğer Müslüman ülkelerle ilişkilerini etkilediğini açıklıyordur. Çünkü Trump yaptığı son konuşmalarında bu konuda biraz daha temkinli davranıp bu tür söylemler kullanmıyor.

Yine Türkiye tarafı Kudüs ve Yahudi yerleşim birimleri konusu üzerinde de duruyor. Zamanı geldiğinde Türkiye, israille ilişkilerinin bozulmamasını öne sürerek bu konuda da mesajlar verecektir.

Muhammed Uveys

Tercüme: Mücahid Temel / Doğruhaber

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir