• DOLAR 32.449
  • EURO 34.759
  • ALTIN 2438.03
  • ...
`4 Şubat Dünya Kanser Günü` etkinlikleri düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dünya genelinde artarak devam eden Kansere dikkat çekmek için, Elazığ İl Halk Sağlığı müdürlüğü 4 Şubat Dünya Kanser günü dolayısıyla alış veriş merkezinde stant açıp, mağazaların vitrinlerinde bulunan mankenlere tişört giydirerek farkındalık oluşturmaya çalıştı.

Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Elazığ İl Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Mehmet Sayar, “Kanser hastalığının önemli bir kısmının önlenebilir olduğunu biliyoruz. Günümüzde erken teşhisle kansere karşı etkin bir mücadele mümkündür.  Dünya sağlık örgütü 4 Şubat`ı Dünya Kanser Günü olarak belirlemiş ve bu hastalığın farkındalığına dikkat çekmiştir. Biz de bugün burada aynı duyarlılıkla bulunmaktayız. Elazığ Halk Sağlığı olarak kanserle etkin mücadelede kararlıyız. Bu kapsamda, Elazığ halkını ilimizdeki ulusal kanser tarama programlarından 30-65 yaş arası kadınlara HPV- DNA testi ile serviks (Rahim ağzı ) kanseri, 40-69 yaş arası kadınlara mamografi çekimi ile meme kanseri için 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere dışkıda gizli kan (Gaytada Gizli Kan) tetkiki ile bağırsak kanseri taramalarını ücretsiz olarak yaptırmaları için KETEM ve Aile Sağlığı Merkezlerimize bekliyoruz. Lütfen unutmayalım erken teşhis hayat kurtarır.” dedi.  

Elazığ İl Halk Sağlığı Müdürlüğünde görevli Melek Çelebi de, “Bugün ‘4 Şubat Dünya Kanser Günü`. Biz de Elazığ Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak bir farkındalık çalışması yapalım istedik. Sağlık Bakanlığımız bizden, erken teşhisle önlenebilir hatalık olan rahim ağzı kanseri, kolorektal kanser ve meme kanseriyle ilgili farkındalık çalışması istedi. Biz de halkımızı bu konuda bilinçlendirmek istedik. Sağlık Bakanlığı`nın belirtmiş olduğu üç tane ayrı renk var. Meme kanseri için pembe, rahim ağzı kanseri için yeşil ve kolorektal kanser taraması için mavi renkleri farkındalık rengi olarak seçmiş. Tabi ki biz de bunları daha fazla halkımıza anlatabilmemiz açısından, insanlar kışın genelde kapalı alanları tercih ettikleri için biz de mağazalardan izin alarak mankenlerden bir tanesine tişörtlerimizden birini giydirerek farkındalık oluşturmak istedik.” şeklinde konuştu. (Sinan Bilici-İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir