Merkel`in Ankara ile iş birliğinin devamı zorunlu
Almanya Başbakanı Angela Merkel`in Türkiye`ye ziyaretinde iç siyasette en çok eleştirildiği konu olan göçmen politikası gündemin en önemli başlıklarından biri olacak.
ANKARA/BERLİN - (AA) Almanya Başbakanı Angela Merkel, yarın Türkiye`ye bir günlük çalışma ziyareti gerçekleştirecek.
Merkel`in, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye'ye ilk ziyareti ayrı bir önem taşıyor.
Temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek Merkel'in Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne giderek darbe girişimi sırasında bombalanan kısımları da ziyaret etmesi bekleniyor.
Başbakan Binali Yıldırım ile bir araya gelecek olan Angela Merkel'in gündeminin başında 2016`da Türkiye`ye yaptığı üç ziyarette olduğu gibi sığınmacı krizinin çözümü yer alıyor.
Göçmen politikası gündemin en önemli başlıklarından biri
Ülkesinde yapılacak seçimlerde tekrar aday olan Merkel'in iç siyasette en çok eleştirildiği konu olan göçmen politikası, 2 Şubat'ta yapacağı Türkiye ziyaretinde gündemin en önemli başlıklarından biri olacak.
Merkel'in ziyaretinde iki ülke arasında son dönemde gerginliklere sahne olan Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri ve Almanya'nın PKK ve FETÖ mensuplarına yaklaşımı ve ayrıca iki ülke arasındaki ticari ilişkiler de diğer konu başlıklarını oluşturuyor.
Almanya`da eylül ayında yapılacak genel seçimde aday olan Merkel`in ziyaretinde gündeme gelecek maddeler arasında "sığınmacı krizinin çözümü için iş birliği" öncelikli yer tutuyor. Önceki yıldan itibaren sığınmacı akınının Avrupa için de bir tehdit oluşturmasıyla anahtar konumdaki Türkiye'ye ziyaretlerini sıklaştıran Merkel, o dönemden bu yana 5 kez Türkiye hükümetinin konuğu oldu.
"Merkel'in Ankara'yla işbirliğinin devamı zorunlu"
Merkel'in Türkiye ziyaretini değerlendiren TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birgül Demirtaş, yaptığı açıklamada, Merkel'in Ankara`yla işbirliğinin devamının zorunluluk olarak göze çarptığını söyledi.
ODTÜ Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı da "Türkiye, insanların Yunanistan üzerinden geçişine tekrar izin verirse AB`nin ortak müdahalede bulunması gerekecek. Çünkü insanlar hala geliyorlar. Almanya'da seçimler var ve önümüz bahar. Türkiye'nin bu anlamda elinde büyük bir koz var." değerlendirmesinde bulundu.
Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beril Dedeoğlu ise "Merkel'in gerilimin tansiyonunu düşürmeye çalışacağı kanaatindeyim." ifadelerini kullandı.