• DOLAR 32.553
  • EURO 34.963
  • ALTIN 2444.305
  • ...
Yüz Yüze Vaaz Uygulaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İZMİR-Yaşayan Cami Projesi ile, Buca Avni Limboz Camii merkezli olmak üzere her gün öğle ve yatsı namazından 30 dakika öncesinde cami görevlilerinden oluşan ekiplerce vaaz ve irşad programı uygulanmakta, programlar internet üzerinden tüm camilerde de projeksiyon aracılığı ile görüntülü ve canlı olarak izlenmektedir. Diyanet İşleri başkanlığının yüz yüze vaaz uygulamasının yaygınlaştırılması amacıyla İlçede görevli imam Hatip ve Müezzin kayyımlara Rehber Vaiz Erdoğan Kocagöz tarafından 3`er hafta süreli hizmet içi eğitim seminerleri düzenlendi. 53 cami görevlisinin katıldığı seminerin bitiminde değerlendirme toplantısı yapıldı.
 
Merkezi Vaaz Sistemi Yüz Yüze Verilen Vaaz`ın Etkisini Vermiyor
Toplantıda bir konuşma yapan İlçe Müftüsü Adem Gülmek "Bilim ve teknolojideki gelişmeler yeni bilgi, beceri ve teknolojileri öğrenmeyi ve çalışanların bu konuda yetiştirilmesini zorunlu kılmaktadır. Toplumu din konusunda aydınlatmakla görevli Diyanet İşleri Başkanlığı sunduğu din hizmetlerinin daha kaliteli ve verimli hale gelmesi için personelinin bilgilerini yenilemekte ve becerilerini geliştirmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığımızca 2011 yılı mart ayında yapılan İl Müftüleri Seminerinde konu müzakere edilmiş ve seminer sonuç bildirgesinde, halkı din konusunda aydınlatma görevinin en bariz hizmet alanlarından olan cami ve mescitlerdeki vaaz ve irşat hizmetlerinin yıllardır merkezî sistemle yürütülmesinin pratik ve kısmî faydalarının bulunmasıyla birlikte personelimizin potansiyelinin açığa çıkmasını engellediği ve yüz yüze iletişimin sağladığı etkiyi vermediği tespitinden hareketle bu uygulamayı yeniden gözden geçirme ihtiyacının hissedildiği, etkin bir irşat hizmetini sunabilecek personel seçimi, bunların gerekli hizmet içi eğitime tâbi tutulması ve ihtiyaç duyulan araç ve kaynakların temini konularında hazırlıkların sürdüğü, din görevlilerimizin kısa sürede kendi cemaatine vaaz ve irşat hizmeti sunabilir hâle getirilmesinin Başkanlığımızın öncelikli hedeflerinden biri olduğu ortaya konulmuştur."dedi
 
Buca`daki Camilerimizin Yüzde 50`sinde Yüz Yüze Vaaz Ve İrşat Hizmetleri Başlayacaktır
Diyanet İşleri Başkanlığı 2012-2016 Stratejik Planında Camilerin %50`sinde yüz yüze vaaz ve irşad hizmetlerine geçileceği hedeflendiğini vurgulayan GÜLMEK "Buradan hareketle ve Görevlilerimizin katıldığı hizmet içi eğitimle artık kendi camilerimizde vaaz edebilecek konuma gelindiğini bu konuda 6 aydır devam eden yaşayan cami projesiyle personelimizin vaaz ve hitabet konularında tecrübe kazandığını bu nedenle Allah nasip ederse 01 Mart 2012 tarihinden itibaren Buca`daki camilerimizin %50`sinde yüz yüze vaaz ve irşat hizmetleri başlayacaktır" dedi.
 
"Buca İlçemizde Stratejik Planın yayınlandığı daha ilk ayda, Başkanlığımızın hedefine ulaşarak camilerimizin %50`sinde yüz yüze vaaz uygulamasına geçmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. " diyerek sözlerine devam eden Gülmek; hedef, cami`lerdeki vaaz ve sohbetlerin, bizzat İmam tarafından yapılması
"Biz bir adım daha ileri giderek, İlçemizde 6 ay önce uygulamaya koyduğumuz Yaşayan Cami Projesi ile yüz yüze vaaz programını bütünleştirerek din hizmetlerinde etkinlik ve verimliliği ön plana çıkartıyoruz. Buca Müftülüğü olarak yaşayan cami adını verdiğimiz projemizle merkez camii olarak belirlediğimiz AvniLimboz Camimizde haftanın her günü öğle namazı ve yatsı namazı öncesi vaaz ve sohbet programları bizzat din görevlisi arkadaşlarımız tarafından verilmekte, internet üzerinden kurduğumuz sistemle, ilçemizdeki tüm camilerimizden görüntülü ve canlı olarak izlenebilmektedir. Kur`an kursu Öğreticilerimizin de aktif olarak yer aldığı programlarımızda kadınından erkeğine, yaşlısına gencine, engelli vatandaşlarımıza varıncaya kadar hizmet yelpazemizi geniş tuttuk.
Görevlilerimizin gerek yaşayan cami projesi çerçevesinde ve gerekse kendi camilerinde yüz yüze vaaz uygulamasıyla kişisel ve mesleki gelişimlerine katkı sağlandığı gibi, vaaz ve hitabet yeteneklerinin gelişmesine katkı sağlıyoruz. Aynı zamanda yaşayan Cami Projemizle camiye gelen cemaatimizin dışında, evde, işyerinde ve diğer camilerdeki cemaatimiz de kurduğumuz sistem sayesinde yapılan vaazlardan istifade ediyor. Hedefimiz hiçbir ayırıma tabi tutulmaksızın tüm Bucalılara ulaşarak, din hizmeti sunumunda yanı başlarında olduğumuzu hissettirebilmektir" dedi.
 
Buca Müftülüğünün desteğiyle kurulan www.vaktivisal.com isimli web sitesi üzerinden Yaşayan Cami Projesi çerçevesinde yapılan vaaz ve sohbetler internet ortamında canlı olarak dinlenebiliyor. Proje doğrultusunda hazırlanan Program akışı Buca Müftülüğünün www.bucamuftulugu.gov.tr web sitesinden yayınlanıyor.
 
Yüz yüze vaaz hizmet içi eğitim kursuna katılan görevliler, camilerinde cemaatine doğrudan vaaz edebilmenin mutluluğunu ifade ederek " Artık cami görevliliğinden, din görevliliğine, asli görevimize dönüyor olmak, cemaatimiz nezdinde cami açıp kapatan değil, bilgi birikimini paylaşan, birebir göz temasıyla iletişim kurarak cemaatine hitap eden ve neticede cemaatle bütünleşmenin sağlanarak din görevlisinin hak ettiği onurlu mevkiye geliyor olmak, yıllardır hasretini çektiğimiz bir duyguydu. Bu hususta başta Başkanlığımız yetkilileri olmak üzere İlçe Müftümüze, Rehber Vaizimize teşekkür ediyoruz" dediler.
(Yunus Şani-İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir