• DOLAR 32.212
  • EURO 34.812
  • ALTIN 2429.431
  • ...
`Sağlam bir camiye ihtiyacımız var`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır`ın Kayapınar ilçesi Medya (Kûça) Mahallesi sakinlerinin kendi imkânları ile yaptığı Hayırsevenler Camisi,  üzerine çatı inşa edildikten sonra yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

Cami cemaati, cami duvarlarında çatlaklar ortaya çıkması nedeniyle güvenlik riski oluştuğunu, bu nedenle yetkililerden ibadetlerini rahatça eda edebilecekler güvenli bir cami isteğinde bulundular.

1993 yılında mahalle sakinlerinin kendi imkânları ve işbirliğiyle inşa edilen Hayırsevenler Camisine, kışın soğuğundan korunmak amacıyla geçtiğimiz aylarda çatı yapılmak istendi. Caminin kolonlarının zayıf olması nedeniyle camide çatlaklar ortaya çıkması üzerine, uzmanlar tarafından yapılan incelemede, camide çökme tehlikesi saptadı.

Cami imamının kendilerine, caminin kapatılarak mühürleneceğini aktardığını söyleyen cemaat,  yetkililerden huzur içinde ve riskten uzak bir şekilde ibadetlerini eda edebilecekleri güvenli bir cami inşa edilmesini istedi.

“Camimiz madem güvenli değil, o halde yıkıp yenisini yapsınlar”

Konuyla ilgili mağdur edilmek istemediklerini belirten Mehmet Tekin adlı cami müdavimi, “Camimizde çatı yapılması nedeniyle, yükü ağırlaşarak çatlaklar ortaya çıktı. Oluşan çatlakları nedeniyle cami tehlike arz ediyormuş, bundan dolayı caminin kapatılacağı cemaate açıklandı. Şu an bir camiye ihtiyacımız var. Camimiz madem güvenli değil, o halde yıkıp yenisini yapsınlar. Eğer yıktıktan sonra yeni bir cami yaparlarsa, ibadetlerimizi bir iki aylığına eda edebileceğimiz bir yer ayarlasın.” dedi.

Cami cemaatinden Mustafa Çimen ise, “Hepimiz Müslümanız, camide çatlaklar var. Bu yüzden daha güvenli bir camiye ihtiyacımız var. Biz istiyoruz ki ibadet edenlere hizmet olsun.” ifadelerini kullandı.

“İhtiyacımız olan rahat bir şekilde ibadet yapabileceğimiz bir camidir”

Cami cemaatinden Adem Gül de, cami imamının gerek belediye gerek mühendis birçok yere başvurduğunu belirterek, “Sonuçta caminin tehlike arz ettiği ortaya çıktı. Caminin yeniden yapılması dışında başka bir şey istemiyoruz. İnsan eğer namaz kılmak isterse, namaz kılacak yer çoktur. Ama ihtiyacımız olan rahat bir şekilde ibadetlerimizi yapabileceğimiz bir camidir. Yeter ki yeni cami yapılsın. Yeni cami yapılacağı söyleniyor, inşallah yapılır.” dedi.

Cemaat olarak bir cami istediklerini belirten Ramazan Ateş ise “ Bir yer olacak ki biz namazımızı rahat bir şekilde kılalım, dua edelim. Müslüman namazsız olamaz. Gördüğünüz gibi çatlaklar ortaya çıkmış, yıkacaklarını söylüyorlar. Caminin kolonları zayıf olduğu için çatıyı kaldırmadı.” diye konuştu.

“Yıkılan caminin yerine yeni cami tahsis edilmeyecekse camimizi yıkmasınlar”

İsmini vermek istemeyen cami cemaatinden başka bir mahalleli ise, “Cami eğer mühürlenecekse ya da yıkılacaksa bize bir yer ayrılsın. Eğer yıkılan caminin yerine bize yeni bir cami tahsis edilmeyecekse o halde camimizi de yıkmasınlar. Bu camide bizim katkılarımız var, emeklerimiz var. Sözün özü, bizim sağlam bir camiye ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandı. (M. Sıddık Bilge/M. Hüseyin Temel – İLKHA)






















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir