• DOLAR 32.551
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2450.05
  • ...
Müslümanın Müslüman Üzerindeki Hakları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber

Peygamber Efendimiz (sav) buyuruyor ki:

"Şu dört şey müslümanların senin üzerindeki haklarındandır:

1. İyilik yolunda olanlara destek olman

2. Günahkarlar için afv dilemen.

3. Dogru yola sırt çevirenleri Hakka davet etmen.

4. Tevbe edenleri sevmen."

İbni Abbas “Müminler birbirlerine karşı merhametlidirler.”(Fetih: 29) ayeti hakkinda der ki: “Müminlerin iyi yolda olanı kötü yolda olanı için kötüsü de iyisi için dua eder. Muhammed ümmeti içinde kötü olan, iyi yolda olanlara bakınca “Allah`ım! Ona nasip ettiğin iyiliği daha da artır, o yoldan ayrılmamasını temin eyle ve bize de fayda sağlamasını nasip eyle” der. İyi yolda olan kötü yolda olanı görünce “Allah`ım, buna hidayet ver, kendisine tevbe nasip eyle ve eğriliğini bağışla” der. Müslümanlarin karşılıklı haklarından biri de her müslümanın kendi hesabına ne diliyorsa bütün müminler için de aynı şeyi istemesi, kendi hesabına hoşlanmadığı şeyi müminler için de istememesi olduğunu söylemiştik. Nitekim Numan İbni Beşir der ki, “Ben Rasulallah (sav)`ı şöyle buyururken işittim: "Müminler karşılıklı sevgi ve birbirlerini kayırma bakımından bir vücud gibidirler. Azalarından biri rahatsız olunca bütün azaların ateşi yükselerek ve uykusuz kalarak rahatsız olan azanın acısını paylaşırlar." Peygamber Efendimiz (sav) buyuruyor ki: "Mümin mümine karşı her parçasıyla birbirini ayakta tutan bir bina gibidir.” Müslümanın müslümana karşı haklarından biri de, hiç bir müslümanı söz ve davranışla üzmemektir. Nitekim Peygamberimiz (sav) buyuruyor ki: "Müslüman, eli ve dili ile müslümanlara zarar vermeyendir." Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyuruyor: “...Eğer elinden geliyorsa, insanlari kötülükten vazgeçirmeye çalış, bu hareket senin nefsin hesabına verdiğin bir sadakadır...” Yine Peygamberimiz (S.A.S.) buyuruyor ki: “Müslümanlarin en faziletlisi, eli ve dili ile müslümanları incitmeyendir.”

Peygamber Efendimiz (sav) bir gün sahabelere: “Müslüman kimdir, bilir misiniz” diye sorar. Sahabeler “Allah ve Rasulü bilir” diye cevap verirler. Peygamber Efendimiz (sav) “Müslüman, eli ve dili ile müslümanları incitmeyendir.” buyurdu. Sahabeler “Peki, mümin kimdir?” diye sorarlar. Peygamberimiz “Müminlerin kendisine malları ve canları konusunda güvendikleri kimsedir" buyurur. Sahabe “Peki, Muhacir kimdir?” diye sordu. Peygamberimiz (sav) “Kötülükten kaçan ve sakınandır” buyurdu. Sahabelerden biri, “Ya Rasulallah, peki İslam nedir?” diye sordu. Peygamberimiz (sav) ona “Kalbini Allah'a teslim etmen, gerek elinle ve gerek dilinle müslümanları incitmemendir” diye cevap verdi.

Mücahid der ki: “Cehennemliklere öyle bir uyuz musallat edilir ki, her birinin vücudunu kaşımaktan derisi soyulup kemikleri meydana çikar. Bu arada “Ey falan oğlu filan, bu kaşıntı canını acıtıyor mu” diye bir ses duyulur. Adam “Evet” diye cevap verir. O ses o adama “Bu eziyet, müslümanlara çektirmiş olduğun acının karşılığıdır.” diye cevap verir. Peygamberimiz (sav) buyuruyor ki:

“Adamın birini cennette gezinir gördüm, buna sebep ise yol üzerinde gelip geçenlere zahmet verdiği için kestiği bir ağaçtı.” Ebû Hureyre bir gün Peygamberimize “Ya Rasulallah bana faydalı bir şey öğret” der. Peygamberimiz de ona: "Müslümanların gelip geçtiği yoldan engelleri kaldır” buyurdu.

İbni Ebi Evha der ki: “Peygamberimiz her müslümana karşı alçak gönüllü davranır, kimseyi küçümsemezdi. Dullarla yoksullarla yanyana yürüyüp onların dileklerini karşılamayı küçüklük olarak görmezdi.” Müslümanın müslüman üzerindeki haklarından biri de, ne kader kızarsa kızsın, tanıdıkları ile üç günden fazla küs kalmamasıdır. Ebu Eyyüb El Ensâri'den rivayetle Peygamber Efendimiz (sav) buyuruyor ki: “Bir müslümanın diğer bir müslüman kardeşi ile üç günden fazla küs kalması ve karşılaşınca birinin bu tarafa, diğerinin öbür tarafa dönmesi caiz degildir. Bu iki kisinden daha hayırlı olan, ilk önce selam verendir.”

Peygamber'imiz (S.A.S) buyuruyor ki:

“Ayağı kayan bir müslümanı tutup kaldıranı Allah`ta kıyamet günü kaldırır.” İbni Abbas der ki: “İnsan uğradığı bir haksızlığı bağışlarsa. Allah (cc) muhakkak onun şanını yüceltir.”

Peygamber Efendimiz (sav) buyurdular ki:

“Hiç bir sadaka malı eksiltmez. Bağışlamak, ancak sahibinin şanını yüceltir.

Allah için alçak gönüllü davranan kimseyi Allah (cc) yükseltir.”

İMAM GAZALİ – KALPLERİN KEŞFİ

Bu haberler de ilginizi çekebilir