• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
SON DAKİKA
Iraklaşma değil  yakınlaşma siyaseti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞAHİN TAŞ / DOĞRUHABER

Türkiye`nin komşularla sıfır sorun politikası, Suriye`de baş gösteren savaş, İran`la çekişmeler ve Irak`ta gelgitli gerilimlerle birlikte bölgesel çapta birçok sorun nedeniyle fazla yürümedi. Ancak 6. yılına giren Suriye savaşının Türkiye`nin girişimleriyle Rusya ile birlikte imzalanan ateşkes anlaşması, bölgede savaşın sonlanıp barışın yeşermesi için umut oldu.

Suriye`de ateşkesin savaşı bitirerek barışla neticelenmesi için Astana görüşmelerine sayılı günler kala Başbakan Binali Yıldırım ve beraberindeki heyet Irak`a ziyarette bulundu. Yıldırım`ın birçok bakanla Bağdat ve Kürdistan ziyareti, bölgesel güçlerin yanı sıra küresel güçlerin de dikkatini yapılan ziyarete çevirdi. Tüm bu gelişmeler uluslararası komploların bozulması adına önemli stratejik gelişmeler olarak değerlendiriliyor.

BAŞBAKAN İBADİ GÖRÜŞMESİ

Türkiye ile Irak arasında uzun bir süredir devam eden siyasi kriz, başbakan Binali Yıldırım`ın Irak`a gerçekleştirdiği geniş katılımlı ziyaretle yerini ikili ilişkilerin güçleneceği bir dostluğa bırakıyor. Başbakan Binali Yıldırım ve Irak Başbakanı Haydar İbadi, Başbakanlık Sarayı'nda gerçekleşen Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyine liderlik etmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Irak Başbakanı Haydar İbadi, "komşu ve dost ülke" şeklinde nitelendirdiği Türkiye ile ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesini istediklerini belirterek, "Başbakan Yıldırım, çok önemli bakanlarıyla geldi. Ekonomik güvenlik, eğitim ve istihbarat konusunda iş birliğimiz olacak." diye konuştu. Başbakan Yıldırım ise Türk askerinin Başika'daki varlığıyla ilgili "Tamamen barış sağlanınca, bu konuda Irak hükümetinin hassasiyetini de biliyoruz, burada işler yoluna girdiğinde gereken neyse yapılacak, bu kadar açık ve net." dedi.

9 MADDELİK ORTAK BİLDİRİ

İki ülke arasında gerçekleşen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi sonrasında 9 maddelik ortak bir bildiri yayınlandı. “Başika Kampı`nın bir Irak kampı olduğu” vurgulanan bildiride, “iki ülke arasındaki ilişkilerin temelini oluşturan toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı çerçevesinde, terörle birlikte mücadele edilmesinin” benimsendiği vurgulandı. Yayınlanan ortak bildiride dikkat çeken en önemli iki madde ise iki tarafın iki ülke halkları arasındaki kültürel ve sosyal bağların kuvvetlendirilmesi gerekliliğine vurgu yapılması oldu. Ayrıca özellikle de mezhebi ve etnik kutuplaşmalarla bölgenin güvenliği ve istikrarını tehdit eden tüm faktörlerin bertaraf edilmesi konusunda hassasiyet gösterilmesi üzerine mutabık kalındı.

YILDIRIM`I NEÇİRVAN BARZANİ KARŞILADI

Bağdat'taki temaslarının ardından Erbil'e geçen Başbakan Yıldırım, Başbakan Neçirvan Barzani ve IKBY Başkanı Mesut Barzani ile görüştü.

Başbakanlık Konukevi'ndeki görüşme öncesi Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, Başbakan Binali Yıldırım'ı makam aracından inişinde karşıladı. Basına kapalı gerçekleşen görüşme yaklaşık 1 saat sürdü.

Yıldırım ile Barzani, görüşmenin ardından heyetler arası görüşmeye başkanlık etti. Başbakanlık Konukevi'ndeki heyetler arası görüşme öncesi, basın mensuplarının görüntü almasına izin verildi. Basına kapalı devam eden görüşme 1 saat sürdü. Görüşmeye, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, Türkiye-Irak Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Galip Ensarioğlu, AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı, TİKA Başkanı Serdar Çam ile diğer yetkililer katıldı.

YILDIRIM-BARZANİ GÖRÜŞMESİ

Yıldırım daha sonra IKBY Başkanı Mesut Barzani ile bir araya geldi. Başbakanlık Ofisi'ndeki görüşme öncesi Yıldırım ve Barzani, basın mensuplarına tokalaşarak poz verdi. Basına kapalı olan görüşme, yaklaşık 1 saat sürdü. İki lider daha sonra ortak basın açıklaması yaptı.

IKYB Başkanı Barzani, “Bu ziyareti çok önemli buluyoruz. Bu Türkiye devleti ve halkının Kürdistan Bölgesi`ne olan desteğinin göstergesidir. Türkiye devleti ve halkına yaptıkları yardımlardan dolayı teşekkür ediyoruz” dedi. IŞİD`le mücadeleye değinen Barzani, “Türkiye`nin terörle mücadelede etkili olmasını umut ediyoruz” diye belirtti.

DAEŞ, PKK VE FETÖ TÜM BÖLGENİN SORUNUDUR

Başbakan Yıldırım ise açıklamasında, DEAŞ`ın, PKK`nin ve FETÖ`nin sadece Türkiye`nin değil aynı zamanda bu bölgenin, Irak`ın ve Suriye`nin de meselesi olduğuna vurgu yaptı.

"PKK EŞİTTİR PYD EŞİTTİR YPG"

Yıldırım, "PKK'nın Irak topraklarından ülkemize gerçekleştirdiği saldırılar asla kabul edilemez. Bu konuda gereken neyse hepsi sonuna kadar yapılacak. Bu terör örgütünün batıya doğru yayılması, Şengal bölgesinde yuvalanması da asla ve asla kabul edeceğimiz bir şey değildir. Diğer yandan PYD'nin Suriye bölgesinde oldubittiler yapmasına da asla rıza gösteremeyiz. PKK eşittir PYD eşittir YPG" ifadelerini kullandı.

Yıldırım, ortak basın açıklaması sonrası sözlerine Kürtçe “Zor sipas” (çok teşekkürler) şeklinde son verdi.

IRAK'TAKİ DİNİ LİDERLERİ KABUL ETTİ

Başbakan Yıldırım Başbakanlık Misafirhanesi'nde, Irak Sünni Vakfı Başkanı Abdüllatif el-Humeyim, Şii lider Ayetullah Ali Sistani'nin Temsilcisi ve Şii Vakfı Başkanı Seyid Muhanned Cemalettin ve dünyadaki bütün Keldanilerin Patriği Mar Louis Raphael I. Sako ile görüştü. Irak'ta tüm inanç mensuplarının barış içinde bir arada yaşamalarını arzu ettiklerine dikkat çeken Yıldırım, IŞİD, PKK ve diğer terör örgütlerinin, bu bir arada yaşama kültürünü hedef aldığını söyledi. Bölge hakkında karamsar senaryolar üretildiğine işaret eden Yıldırım, mezhepçilik ve aşırıcılık tuzağına düşülmeden el ele verildiğinde, aşılamayacak bir sorunun kalmayacağını ifade etti.

TÜRKMENLERLE GÖRÜŞTÜ

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye-Irak 3. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı çerçevesinde, Irak'ın başkenti Bağdat'taki Başbakanlık Misafirhanesi'nde Türkmen siyasetçileri de kabul ettiği öğrenildi.

Son gelişmeler ışığında gerçekleştirilen görüşmeler, bölge ülkeleri ile Türkiye`nin düşmanlaştırılması projesinin akim bırakılması açısından önemli bulunurken atılan adımların kamuoyunda tüm ilişkilere müspet yansıyacağı beklentisi oluşturdu. 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir