• DOLAR 32.332
  • EURO 35.046
  • ALTIN 2285.146
  • ...
‘Şeytanlar` savaş peşinde
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ahmet Kölge- Doğruhaber

ABD-Rusya krizi büyüyor. Trump`un ABD Başkanlığına seçilmesini bir türlü içine sindiremeyen Obama yönetimi, son dönemde ortaya koyduğu uygulamalarla ABD ve Rusya`yı karşı karşıya getirecek gibi. ABD seçimlerinde ortaya atılan Rusya`nın siber saldırı ile seçimlere müdahale ettiği ve Trump`un kazanması için çaba sarf ettiği iddiaları Obama ve yönetiminin Rusya`ya karşı tavrını sertleştirdi. Geçtiğimiz haftalarda bu iddialar üzerine ülkedeki 35 Rus diplomatı sınır dışı eden Obama yönetiminin son marifeti Rusya`ya komşu Avrupa ülkelerinin sınırına binlerce asker ve yüzlerce tankı sevk etmesi oldu. Öte yandan ABD istihbaratı ortaya koyduğu son raporda ise siber saldırı ile ABD seçimlerine etki emrini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin verdi.

YÜZLER TANK BİNLERCE ASKER…

Dev konvoy Rusya'ya komşu NATO ülkelerine naklediliyor, çıkarmada 4 bin ABD askeri de Avrupa'ya ayak basıyor. Amerika Birleşik Devletleri`ne ait yüzlerce tank, kamyon ve diğer askeri malzeme Almanya`ya ulaştı. İçlerinde 87 Abrams M1A1 tank, 20 Paladin kundak motorlu obüs, 136 Bradley savaş aracı ve yüzlerce tekerlekli aracın bulunduğu toplam 2 bin 800 silah Bremerhaven limanından Rusya`ya komşu NATO ülkelerine nakledilecek. Üç yük gemisiyle gelen askeri malzemelerin yanı sıra 4 bin Amerikan askerinin de Avrupa`ya ayak basacağı belirtiliyor. 2014 yılında Rusya`nın Kırım`ı ilhakı sonrası alınan bir dizi önlemin parçası olarak Amerikan ve Polonyalı askerlerin büyük bir askeri tatbikat yapacağı açıklandı. NATO üyesi Almanya, Kanada ve İngiltere de her biri 1000`er askerden oluşan taburlarını Estonya, Letonya ve Litvanya`ya yolladı. Birliklerin Şubat ayı başında Polonya, Baltık ülkeleri, Bulgaristan, Romanya ve Almanya`ya dağıtılacağı öğrenildi. Gelişmeye henüz Rusya`dan bir tepki gelmedi. Rusya ve NATO arasındaki gerilim, İngiltere'nin savaş uçakları ve yüzlerce askerini Rusya sınırına göndereceğini duyurmasıyla başlamıştı. NATO'nun hamlesine karşılık vereceklerini duyuran Rusya lideri Vladimir Putin, Avrupa'nın ortasındaki Kaliningrad'a S-300 ve İskender füze sistemlerini yerleştirmişti. Rusya ayrıca Polonya sınırına da askeri yığınak yapmış durumda.

ABD'DEN TAHRİK EDİCİ RAPOR: EMRİ PUTİN VERDİ

Rusya'nın ABD seçimlerine müdahalesini araştıran istihbarat raporunun gizliliği kaldırıldı ve kamuoyuyla paylaşıldı. Rapora göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, seçimi Donald Trump`ın kazanabilmesi için direkt olarak müdahil olduğu bir siber kampanya yürüttü. ABD istihbarat yetkililerinin hazırladığı rapora göre, Vladimir Putin seçimlerde işleyen demokratik süreci baltalamak ve Demokrat Parti adayı Hillary Clinton`ın seçim kazanma şansına zarar vermek için bir nüfuz kampanyası yürüttü.

HİLLARY'İ ENGELLEMEK İÇİN

Raporda, Putin ve Rus hükümetinin ABD seçimlerinde Trump lehine net bir tercih geliştirdiği, ABD`de demokratik seçim süreci konusunda kamuoyu inancını zayıflatmayı hedeflediği ve Demokrat Parti başkan adayı Hillary Clinton`ın seçilebilirliğini engellemeyi planladığı açıklanıyor. Hazırlanan rapor, ABD istihbarat yetkilileri tarafından, 2016 seçim kampanyaları sırasında tartışılan Rus siber hack faaliyetlerinin değerlendirildiği ilk resmi belge niteliğini taşıyor. Raporla birlikte, yetkililer iddialarını kanıtlamak için çok sayıda yeni bilgiyi kamuoyuyla paylaşmış oldu. ABD`li istihbarat kaynakları, raporda seçimlerde yaşanan Rus etkisinin hack faaliyetleriyle sınırlı olmadığını iddia ediyor. İddia edilen kampanyaya göre, kamuya açık medya organları ve ücretli sosyal medya kullanıcılarının açık propaganda faaliyetlerinin de saptandığı belirtiliyor. ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitelerinde yer alan üst düzey Demokrat Parti yetkilileri, rapora ciddi bir cevap verilmesi gerektiğini ve tekrarının yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması ihtiyacını açıklıyorlar.

TRUMP BİLGİLENDİRİLDİ

İstihbarat yetkilileri Donald Trump ile de bir görüşme gerçekleştirdi ve yeni başkanı konu hakkında bilgilendirdi. Trump seçim sonuçlarında Rusya`nın etkili olduğunu reddetse de, toplantının “yapıcı” geçtiğini açıkladı. Trump, yaptığı açıklamada Rusya'nın saldırıların arkasında olabileceği ihtimalini kabul etti, ancak Çin'i daha kalıcı ve ciddi bir siber tehlike olarak niteledi. ABD'de Seçici Kurul üyelerinin 19 Aralık'ta kullandıkları oyların sayımı için toplanan ABD Kongresi, 8 Kasım'daki seçimlerden galibiyetle çıkan Cumhuriyetçi Donald Trump'ın başkan olduğunu ilan ederek resmileştirdi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir