• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Hayatları da Şehirleri de KARARTAN ONLAR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ruhullah Şayık  / Doğruhaber

Son günlerde iyice artan bombalı ve silahlı saldırılar kuşkuları Amerika`ya yöneltirken, elektrik kesintileriyle ülkenin karanlıkta kalmasının arkasında da Amerika`nın olduğu en yetkili ağızlar tarafından ifade edildi.

SİBER SALDIRI AMERİKA`DAN

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, iki gün önce ABD merkezli siber saldırı yapıldığını söyledi. Albayrak, uzun süre tartışılan elektrik kesintilerinin sebebini de deşifre eden açıklamasında şunları söyledi: “Dün Amerika merkezli bir siber atak gerçekleşti. Biz bunları püskürterek süreci yürütüyoruz. Birçok açıdan tedbirli olmalıyız.”

Enerji Bakanı`nın açıklamasından anlaşıldığı kadarıyla Amerika ile olan çekişme sadece İncirlik ve PYD üzerinden yürümüyor. Bundan bir süre önce Türkiye`nin büyük kısmını etkileyen bir elektrik kesintisi olmuş; ama uzun süre bunun sebebi hakkında net bir açıklama yapılmamıştı.

Amerika`nın ekonomik, siyasi ve askeri alanda Türkiye`yi sıkıştırmak için hamleler yaptığı artık bazı siyasiler tarafından da yüksek sesle dile getiriliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın meydan okuma şeklinde anlaşılan açıklamaları da göz önüne alındığında perde gerisinde ciddi bir çekişmenin olduğu görülüyor.

AMERİKAN SİLAHI, PKK BOMBASI

Amerikan Kongresinin PYD`nin silahlı kanadı YPG`ye ağır silahlar verilmesine ilişkin hazırladığı yasa, Obama tarafından onaylandı. PKK`nin, Türkiye`nin değişik illerinde bombalı saldırılarla yüzlerce kişinin ölümüne neden olduğu bir dönemde Amerika`nın böyle bir karar alması Türkiye kamuoyunda bir tür “örtülü savaş” olarak algılandı. Gerek Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu, gerekse Savunma Bakanı Fikri Işık, meseleyi DEAŞ`a yönelik operasyona destek vermeyen Amerika hakkında sert ifadeler kullandı. İncirlik Üssünün kapatılabileceği gündeme geldi. İslam Coğrafyasındaki bütün operasyonlarında İncirlik Üssü`nü kullanan Amerika`nın 15 Temmuz darbe girişiminde de bu üsten FETÖ`ye destek verdiği, hatta darbenin buradan yönetildiği konusunda kamuoyunda güçlü bir inanç var.

AMERİKA`NIN ATEŞKESİ BOZMA ÇABASI

Siyasi uzmanların istihbarat kaynaklı haberine göre Amerika, Suriyeli muhaliflerin bir kısmını ateşkesi bozmaları için yönlendiriyor. Dışarıda kalmayı bir türlü hazmedemeyen Amerika, uzun uğraşılar sonucunda varılan Rusya ve Türkiye garantörlüğünde yürüyen ateşkes ve siyasi çözüm sürecinin başarılı olmayacağını muhalif gruplara telkin ediyor. Pentagon ve CIA temsilcileri, temas kurdukları muhalif gruplara çatışmaların devamı için daha fazla silah ve cephane yardımı sözü veriyor.

İstihbarat kaynaklarına göre Suriye`nin güneyinde savaşan gruplarla Ürdün`ün başkenti Amman`da görüşen CIA ve Pentagon yetkilileri, diğer bazı komutanlarla da Reyhanlı ve Adana`da bir araya geldi.

Ankara mutabakatının tarafları arasında yer alan bir muhalif grup sözcüsü, ABD`nin kendilerine daha fazla destek vaadinde bulunduğu ve önümüzdeki günlerde Irak ve Suriye cephesinde siyasi-askeri etkinliğini artırma vurgusu yaptığını belirtti.

20 Ocak itibariyle Obama`nın görevi devretmesi sonrası ortaya çıkacak siyasi belirsizliğe rağmen Amerikan savaş bürokrasisinin bu hamlelere girişmesinin ne anlama geldiği konusunda tartışmalar var.

DEAŞ MAKYAJLI CIA

Diğer yandan yılbaşı gecesi İstanbul`da bir gece kulübüne yönelik gerçekleştirilen saldırıda oklar bilinçli olarak DEAŞ`a yöneltilmiş ve bunun üzerinden de ülkede yaşam tarzı ve laiklik üzerinden yeni bir ayrışma zemininin oluşması hedeflenmişti. Saldırgan ile ilgili (uyruğu ve kimliği konusunda) çok sayıda spekülasyon yapılırken bazı kişilerin ve kimi ayrıntıların gözden kaçırıldığı iddia edildi. Özellikle Jake Raak isimli Amerikalı hakkında söylenenler, Reina saldırısının düşünülenden çok farklı olduğu kanaatinin oluşmasına neden oldu.

Jake Raak`ın bir Amerikan deniz piyadesi olduğu ortaya çıktıktan sonra dikkatli bir takiple diğer bilgilere de ulaşıldı. Raak`ın Pensilvanya`da askeri malzemeler üreten bir firma sahibi olduğu ortaya çıktı. Reina`da öldürülenlerin bir kısmının özellikle seçildiği ve yakın mesafeden vurularak “infaz” edildikleri saldırıdan kurtulanların açıklamalarından yola çıkılarak varılan sonuç. Yine kurtulanlardan kimisi, saldırganların üç kişi olduğunu söylüyor. Bunun yanı sıra saldırıda kullanılan “Flashbang” isimli patlayıcının sadece Amerikan özel kuvvetlerinde bulunduğu bilgisi bir tarafa not edilmeli.

Bunlardan yola çıkan kimi uzmanlar Reina saldırısının DEAŞ görüntülü bir CIA eylemi olduğu görüşünü dile getiriyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir