• DOLAR 32.599
  • EURO 35.015
  • ALTIN 2453.035
  • ...
Burs kredisiyle altın almanın hükmü?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER 

SORU: Öğrenciyim. Devletin verdiği aylık bursu (veya krediyi) aldığımda, ikinci bursun vakti gelene kadar öğrenci kartıyla aynı burs miktarında yine harcama yapabiliyorum. Sonra bursun vakti geldiğinde kartla harcadığım bu miktar bir sonraki ayın bursundan kesiliyor. Şimdi sorum şu; bazen söz konusu vakit içerisinde acil paraya ihtiyacım oluyor. Ben de bu kartla gidip altın alıyor ve hemen ardından bozduruyorum. Dolayısıyla yüzde beşlik bir farkla sıcak para elde etmiş oluyorum. Bu haram sayılır mı?

Devletin yükseköğretim öğrencilerine aylık verdiği burs veya kredi, para olarak çekildiği gibi bununla birlikte ekstra alışveriş fırsatı sunan harçlık avansı da ikinci bursun vakti gelmeden önce kredi kartı gibi kullanılabiliyor. Ay içerisinde verilen bu avans da bir sonraki ayın bursuyla telafi edildiği için ödemenin geciktirilmesi gibi bir durum söz konusu olmuyor. Yani bir nevi devlet ayrıca öğrenciye bir aylık borç veriyor. Bu özelliğiyle de avans, kredi kartından ayrılıyor. Kredi kartıyla altın alışverişinin caiz olmadığı islam âlimleri tarafından belirtilmiştir. Zira altını borçla alıp satmak caiz değildir. Hadislerde de geçtiği üzere elden ele peşin olarak alınıp verilmesi gerekir.

Avansın kredi kartıyla aynı kategoriye dâhil olmadığı açıktır. Öyleyse bununla altın alınır mı? Normal şartlarda içerisinde cari hesabın bulunduğu banka kartlarıyla altın alınabilir. Zira bu, borçla altın alma gibi değildir. Satıcı, kredi kartıyla mal sattığında parasını bankayla anlaştığı tarihte alırken, banka kartıyla sattığında söz konusu para direk satıcının hesabına eklenmektedir.

Avansla ilgili bakılır; eğer banka kartı gibi direkt kuyumcunun hesabına para aktarılırsa bununla altın alınmasında bir sakınca yoktur. Devlet kendisine bir aylık borç vermiştir, o da altığı bu borçla altın alıyordur. Fakat kredi kartı gibi kuyumcunun hesabına sonradan para eklenirse yapılan işlem borçla altın alma olduğu için caiz olmaz. Bu bakımdan böyle bir işe girişmeden önce banka ve kuyumcuya sorarak yukarıda izah edilen şekilde bunu açıklığa kavuşturmak gerekir.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir