• DOLAR 32.569
  • EURO 34.952
  • ALTIN 2437.059
  • ...
Din görevlilerine işaret dili eğitimi veriliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep İl Müftülüğü tarafından, işitme engellilere yönelik başlatılan “Din eğitimi projesi” çerçevesinde kentte görev yapan din görevlilerine Kur`an eğitimi başta olmak üzere hutbe ve vaazları işitme engellilere işaret diliyle aktarabilmek için eğitim veriliyor.

Din görevlilerine verilen eğitimde, işaret dilinin ve işitme engelli bireylerin yapısı, işitme engellilerle iletişim kurma teknikleri, işaret dilindeki kavramlar ve karşılıkları, sosyal hizmet alanında manevi yaklaşımlar,  itikat, ibadet ve ilmihal kavramlarının işaret dilindeki karşılıklarıyla hutbe ve vaazların işaret diline çevrilmesi konularında bilgiler aktarılıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yürütülen ve işitme engellilere yönelik başlatılan “İşittik ve İtaat Ettik Projesi” ile ilgili İLKHA`ya bilgi veren Gaziantep İl Müftü Yardımcısı Mehmet Yaman, dil kurusunu tamamlayan görevlilerin farklı mahallelerdeki camilerde, haftanın belli günlerinde işitme engellilere yönelik din hizmeti vereceğini söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı`nın Türkiye'deki tüm engelli bireylerin dini eğitim-öğretim faaliyetine yönelik geniş ve donanımlı çalışmalar başlattığını belirten Yaman, “Diyanet İşleri Başkanlığı`mızın engellilere yönelik din hizmetleri çalışmaları kapsamında Gaziantep İl Müftülüğümüz ve ilçelerdeki camilerimizde görevli olan din görevlisi kardeşlerimizle Gaziantep`te özellikle işitme engelli olan kardeşlerimize yönelik hangi hizmetleri yapabiliriz düşüncesi ile “İşittik ve İtaat Ettik Projesi” kapsamında yola çıktık.” dedi.

Gaziantep`te din görevlilerine verilen eğitimi Şehitkamil Halk Eğitim merkezi ile birlikte yürüttüklerini belirten Yaman, “Şehitkamil Halk Eğitim merkezimizden Aslı hoca hanımla beraber yaklaşık 17 imam hatip kardeşimizi öncelikle işaret dili ile kurs ve eğitim verilerek bu kardeşlerimizin de görev yaptığı cami ve mahallelerde dini hizmetleri noktasında işitme engelli olan kardeşlerimize hizmet vermesi açısından bu kurs düzenlenmiştir.” ifadelerini kullandı.

Kurs bitiminde kentteki camilerde hutbe ve vaazların engellilere işaret diliyle tercüme edileceğini ve bununla birlikte engellilere yönelik kursların açılacağını aktaran Yaman,  “Bir sonraki adımda inşallah hedefimiz, burada dil kurusunu tamamlayan hocalarımızla beraber farklı mahallelerde işitme engelli olan kardeşlerimize ulaşıp haftanın belli gün ve zaman dilimlerinde din hizmeti noktasında din eğitimi vermek, Kur`an öğretmek ya da onlara sohbetler düzenlemektir. Çünkü biliyoruz ki insanların da gönüllerinin beslenmesi kulak iledir. İşitme engelli bu kardeşlerimizin daha fazla ihmal edilmemesi ve çok geç kalınan bu çalışmanın bir an önce başlaması noktasında İl Müftümüzün de çalışmaları ile bu kursumuz açıldı.” şeklinde konuştu.

Kursun bitiminde katılım belgesi almaya hak kazananların cami ve görev yaptıkları kurslarda işitme engellilere dini eğitim ve öğretim faaliyetine başlayacaklarını belirten Yaman, “İnşallah kursumuzun neticesinde farklı mahallelerde ve camilerimizde bu uygulama başlayacak. Şu anda zaten Ulu camide işitme engellilere yönelik olarak hutbe irade edilmesi noktasında hutbemiz işaret dili ile tercüme ediliyor. İnşallah hızlı bir şekilde bu program ve dersleri tamamlayarak mahallelerde ve camilerimizde işitme engelli olan kardeşlerimize din hizmeti sunmak istiyoruz.” diye konuştu.   (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir