• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
El Hamid (cc)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ESMA'UL HÜSNA / DOĞRUHABER

“Övülmüş ve her senaya lâyık olan, bütün varlığın diliyle övülen.”

Cenb-ı Allah`ın insanlığa hikmet ve kurtuluş kaynağı olarak gönderdiği Kur`an-ı Hâkim`e hamd ile başlıyoruz. Çünkü hamd edilmeye layık olan ancak Allahü Teâla`dır. Tüm hamdler yanlızca O`nadır. Hamd, ihsan ve kerem sahibi ve dengi bulunmaz ol Zâtı övmektir. Alemde, yerde, gökte her ne varsa hâl diliyle olsun, kâl diliyle olsun Cenab-ı Allah`ı tesbih ve takdis etmektedir. Bütün hamd ü senalar, tazîmler O`na mahsustur.

Merhum Hamdi Yazır Fatiha Sûresi`nin izahında hamd kavramını şöyle tarif etmektedir:

“Hamd, isteğe bağlı yapılan bir iyiliğe veya onun başlangıç noktası olan bir iyiliğe karşı gönül açıklığı ile o iyiliğin sahibine saygı ifade eden bir övgü sözüdür. Kısmen medih, kısmen teşekkür ile birleşen bir övgü, bir çeşit övmek veya övülmek, iyi bir övüş veya övülüş, güzel bir övücü veya övülen olmak, ciddi bir övücülük veya övülücülük hülasa bu mânâları ihtiva eden güzel ve ciddi bir sözdür.”

Bize verilen her nimet Cenab-ı Allah`tandır. Her nefeste O`nun rahmeti bizi kuşatmaktadır. Aldığımız her nefes, verdiğimiz her nefes O`nun bize bahşettiği birer nimettir. Her ihsan ve nimet , hamd ve şükür gerektirir.

Bir de şu unutulmamalıdır. Cenab-ı Allah`ın Hamîd olması, insanların, Zât`ına hamdetmesine bağlı değildir. İnsanlar, ister hamd etsin ister etmesin, O her hâlükarda Mahmud ve hamdü senaya layıktır.

Bu haberler de ilginizi çekebilir