• DOLAR 32.552
  • EURO 34.957
  • ALTIN 2448.868
  • ...
Kapıköy Sınır Kapısı Açılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Daha önce sadece demiryolu geçişine imkan sağlayan Türkiye`nin İran sınırındaki Kapıköy Gümrük kapısı, 16 Nisan cumartesi gününden itibaren araç ve yolcu trafiğine de açılacak.

İl Valisi Münir Karaloğlu bugün Akdamar Oteli`nde katıldığı `Bu benim eserim` proje yarışmasının ödül törenin ardından yaptığı açıklamada, Sınır kapısının cumartesi günü saat 10.00`da Devlet Bakanları Hayati Yazıcı, Cevdet Yılmaz, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi`nin katılımıyla gerçekleşeceğini söyledi. Karaloğlu, "Uzun yıllardır Van halkının, bölge halkının heyecanla beklediği arzu ettiği, istediği Kapıköy kapımızı 4 bakanın katılımıyla açacağız" dedi.

Kapının açılmasıyla vatandaşlar legal yoldan ticaret yapacak
Bu kapının açılmasıyla sınır hattında yaşayan vatandaşların bundan sonra legal yoldan ticaret yapma imkanına kavuşacağını bildiren Karaloğlu, "Bu kapının açılması bölgede sınır hattında yaşayan vatandaşımızın yıllardır 320 kilometrelik İran sınırında legal ticaret yapabilecekleri herhangi bir kapı olmaması dolayısıyla, vatandaşımız maalesef illegal yollarla ticaret yapmak durumunda kalıyordu. Bizim temennimiz şudur: `Türkiye ile İran arasında Van bölgesinde bu ilk başlangıç olsun. Bunun ötesinde, daha çok sınır kapımızı açalım. Daha çok sınır ticaret merkezimiz olsun. Serbest bölgemiz olsun. Vatandaşımız da Legal yoldan ticaretini yapsın ve geçimini temin etsin" dedi.

Vatandaşların ticaret yaparken ölmesini arzu etmiyoruz
Vatandaşların hiçbir şekilde illegal yoldan ticaret yaparak ölmesini arzu etmediklerini anımsatan Karaloğlu, şunları kaydetti: "Maalesef bu hafta içinde de yine bir vatandaşımız sınırda İran askerinin açmış olduğu ateşle hayatını kaybetti. Biz bunun için çok büyük üzüntü duyuyoruz. İranlı muhataplarımızla sürekli bunu müzakere ediyoruz, görüşüyoruz. Fakat onların söylediği de `Türk vatandaşları askeri alanda oldukları için, biz onların terörist mi? kaçakçı mı olduğunu ayıramadığımız için ateş açıyoruz` gibi ifadeleri var.

Ne olursa olsun bir insanın illegal ticaret dolayısıyla hayatını kaybetmesi kabul edilebilir bir durum değil. Onun için biz vatandaşa legal ticaret yapma imkanının verilmesi, legal ticaret yapma yollarının çoğaltılmasından yanayız. Bu cumartesi günü açılacak olan kapı da bölgede yaşayan vatandaşlarımıza legal yoldan ticaret yapma şansı tanıyacaktır. İnşallah bu bölgenin ticaretini, ekonomisini, ticaretini canlandıracağını ümit ediyoruz. Öyle öngörüyoruz. İnşallah bölge halkımız bundan kazançlı çıkar. Buradan geçimlerini temin edecek ticari yollar bulurlar diye de temenni ediyorum."

Fikret Özkan - İLKHA

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir