• DOLAR 32.474
  • EURO 34.899
  • ALTIN 2419.736
  • ...
BM İŞGALCİYE `DUR!` DEDİ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber / Haber Merkezi 

İsrail`in işgali altındaki Filistin topraklarında yasadışı tüm yerleşim faaliyetlerini “derhal ve tamamen” durdurmasını talep eden karar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi`nde (BMGK) ABD`in ilk kez çekimser oy kullanması ile kabul edildi. Mısır tarafından çarşamba günü BMGK`ya sunulan daha sonra yine Mısır`ın talebi üzerine ertelenen oylama, bu sefer karar tasarısına destek veren Yeni Zelanda, Malezya, Venezuela ve Senegal tarafından BMGK`ya getirilerek oylandı.  İsrail`in işgali altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini “derhal ve tamamen” durdurmasını talep eden karar, 14 oyla BMGK`da kabul edildi. Şimdiye kadar BMGK`da israil`e yönelik eleştirilerin karşısında duran ve 2011`de israil`in yasa dışı yerleşim birimlerini kınayan karar tasarısını veto eden ABD, ilk defa çekimser oy kullandı.

“ABD, İSRAİL`E 50 YILDIR YERLEŞİM FAALİYETLERİNİ DURDURMASI MESAJINI GÖNDERİYOR”

ABD`nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, israil`in işgali altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini “derhal ve tamamen” durdurmasını talep eden kararın, BM Güvenlik Konseyi`nde (BMGK), ABD`nin ilk kez çekimser oy kullanması üzerine kabul edilmesine ilişkin, “ABD, İsrail`e 50 yıldır devam eden yerleşim faaliyetlerini durdurması gerektiği mesajını gönderiyor.” dedi. Oylamanın ardından karara ilişkin açıklama yapan Power, israil`in yerleşim birimlerinin sayısının arttığını ve bu durumun İsrail-Filistin sorununa iki devletli çözümü tehlikeye attığını belirtti.

FİLİSTİN`DEN BMGK`YE TEŞEKKÜR

Filistin`in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur ise konseye teşekkür ederek, kararın barış görüşmelerine katkı sağlayacağı değerlendirmesinde bulundu. Mansur, “Karar, iki devletli çözümün korunması ve barış ve umudun canlandırılmasında son çaba olarak görülebilir.” ifadesini kullandı.

İSRAİL`DEN TEPKİ

İsrail`in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon ise ABD`nin çekimser oy kullanmasına tepki gösterdi. Danon, “İsrail`in en büyük müttefikinden (ABD) paylaştığımız değerlere uygun hareket etmesini ve bu utanç verici kararı veto etmesini beklerdik.” derken, İşgalci israil Enerji Bakanı Steinitz, “ABD, Ortadoğu`daki tek müttefiki olan İsrail`i terk etti. Sekiz yıllık dostluğun ardından kalbimiz sızlıyor” dedi. Terör devleti israil Başbakanı Binyamin Netanyahu da yaptığı yazılı açıklamada kararla ilgili Obama`yı eleştirirken, “İsrail bu utanç verici karar tasarısını reddediyor ve bunun hükümlerine uymayacak. İsrail, ABD Başkanlığına seçilen Donald Trump, ABD Kongresindeki Demokrat ve Cumhuriyetçi dostlarıyla çalışarak bu absürt kararın zarar verici etkilerini gidermeyi dört gözle bekliyor.” ifadelerini kullandı.

TRUMP İŞGALCİYE DESTEK ÇIKTI

Kararın veto edilmesi çağrısında bulunan ABD Başkanlığına seçilen Donald Trump ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, israil`e destek verdi. Trump, “BM`ye gelince, 20 Ocak`tan sonra işler farklı olacak.” ifadesini kullandı.

BM, KARARI MEMNUNİYETLE KARŞILADI

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ise israil`in Filistin`deki yasa dışı faaliyetlerine son vermesini talep eden kararın memnuniyet verici olduğunu söyledi. Kararın, önemli bir adım olduğunu ifade eden Ban, israilli ve Filistinli liderlere, müzakerelere dönülmesi için uluslararası toplumla çalışmaları çağrısında bulundu.

YENİ ZELANDA VE SENEGAL`DEKİ BÜYÜKELÇİLER GERİ ÇAĞRILDI

İsrail tarafından yapılan açıklamada, Netanyahu`nun israil`in Yeni Zelanda ve Senegal büyükelçilerini istişarede bulunmak için ülkeye geri çağırdığı bilgisi verilerek, Senegal Dışişleri Bakanı`nın planlanan israil ziyareti ile Tel Aviv yönetiminin bu ülkeye yönelik tüm yardım programlarının iptal edildiği duyuruldu.

‘BMGK`NIN KARARI İSRAİL POLİTİKASINA BÜYÜK BİR TOKATTIR`

Filistin resmi haber ajansı WAFA`nın haberine göre, Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Redine, yaptığı yazılı açıklamada, “BMGK`nın kararı, İsrail politikasına büyük bir tokattır.” ifadesine yer verdi. Ebu Redine, bu kararla israil`in yasa dışı yerleşim birimlerinin uluslararası düzeyde kınandığı ve iki devletli çözüme güçlü destek verildiğini belirtti. Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Saib Erakat ise kararın, BMGK`dan çıkan en önemli kararlardan biri olduğunu vurguladı.

HAMAS: “BU KARARIN SOMUT ADIMLARA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ GEREKİYOR”

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, yaptığı açıklamada, hareketinin, kararı destekleyen ülkeleri takdir ettiğini belirtti. Sadece Yahudi yerleşim faaliyetleri değil, tüm işgalin bitirilmesi için alınan bu kararın somut adımlara dönüştürülmesi gerektiğini söyleyen Kasım, Filistinlilerin yerleşim faaliyetlerine karşı direnme hakkı konusunda ısrarcı olduğunu vurguladı.

İSLAMİ CİHAD: “FİLİSTİN DAVASINDA ADALET İÇİN KAZANILAN BİR ZAFER»

İslami Cihad Hareketinden yapılan yazılı açıklamada ise karar, “Filistin davasında adalet için kazanılan bir zafer” olarak değerlendirildi. Açıklamada, “BMGK kararı, israil`in siyasetlerine yönelik açık bir kınamadır. İsrail ve izlediği politikalar aleyhine oluşan bir uluslararası kamuoyu var.” ifadeleri kullanıldı.

FETİH HAREKETİ: “TARİHİ BİR ZAFERDİR”

Fetih Hareketi Sözcüsü Usame el-Kavasimi tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Karar, Filistin halkı ve dünyanın tüm özgür insanları için tarihi bir zaferdir ve yeni bir dönemin başlangıcıdır.” değerlendirmesinde bulunuldu. Açıklamada, kararın ayrıca BMGK`nın tutumunda köklü bir değişimi yansıttığı ve israil`in işgal politikalarının tehlikesinin idrak edildiğini gösterdiği ifade edildi.

İİT›DEN BMGK KARARI SONRASI İSRAİL`E BASKI YAPILMASI ÇAĞRISI

İslam İşbirliği Teşkilatı, (İİT) Arap Parlamentosu ve Arap Birliği, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi`nde (BMGK) İsrail`in işgali altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini “derhal ve tamamen” durdurmasını talep eden kararı memnuniyetle karşılayarak, kararın uygulanması için İsrail`e baskı yapılması çağrısında bulundu. İİT tarafından yapılan yazılı açıklamada, Filistin topraklarındaki yasa dışı yerleşim faaliyetleri “sömürge yerleşimi” olarak nitelendirildi. Yerleşim birimlerinin BMGK kararları ve uluslararası hukukla bağdaşmadığının vurgulandığı açıklamada, kararın uygulanması için uluslararası topluma çağrı yapıldı.

DIŞİŞLERİ KARARI MEMNUNİYETLE KARŞILADI

Dışişleri Bakanlığı, BMGK`nın israil`in işgal altında tuttuğu Filistin topraklarında yürüttüğü yerleşim faaliyetlerini uluslararası hukuka aykırı olarak, kayıt altına alan kararının memnuniyetle karşılandığını bildirdi.

ankara- Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi`nin (BMGK), israil`in işgal altında tuttuğu Filistin topraklarında yürüttüğü yerleşim faaliyetlerini uluslararası hukuka aykırı olarak, kayıt altına alan kararının memnuniyetle karşılandığını bildirdi.

Bakanlık`tan yapılan yazılı açıklamada, “BMGK`nın bugün gerçekleştirdiği toplantıda İsrail`in işgal altında tuttuğu Filistin topraklarında yürüttüğü yerleşim faaliyetlerinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu kayıt altına alan bir kararı kabul etmesini memnuniyetle karşılıyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, israil`in işgalci güç olarak hukuki yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiği vurgulanan kararda, yerleşimlerin iki devletli çözüm vizyonunun önünde engel oluşturduğunun teyit edilmesinin önem taşıdığına dikkat çekildi.

Ayrıca açıklamada, “İsrail`e uluslararası toplumun ortak yaklaşımını yansıtan bu karara uyarak, Doğu Kudüs ve Batı Şeria`da sürdürülmekte olan yasa dışı yerleşim faaliyetlerine bir an önce son vermesi çağrımızı yineliyoruz.​“ vurgusu yapıldı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir