• DOLAR 32.596
  • EURO 34.803
  • ALTIN 2493.199
  • ...
Suriye`ye  NOEL KUTLAMAYA  GİDİYORLARDI
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ / DOĞRUHABER

Rusya Savunma Bakanlığına ait, 92 kişiyi taşıyan Tu-154 tipi uçağı Suriye`deki Himeymim Üssü`ne gidiyordu. Uçakta bulunanlardan 8`inin mürettebat, 64`ünün Rusya ordu korosunun üyeleri, 9`unun gazeteci, birinin yardım kuruluşu görevlisi ve birinin de hekim olduğu açıklandı. Bakanlık uçakta 9 da asker bulunduğunu bildirdi. Uçakta bulunanların Suriye`de bulunan üsse Noel kutlamaları için gittiği belirtildi.

NOEL`İ VE HALEP KATLİAMINI KUTLAYACAKLARDI

Rusya, Esad rejiminin daveti üzerine uzun bir süredir Suriye`de muhaliflerin kontrolünde bulunan yerleri sivil, asker gözetmeksizin havadan bombalıyor. 6 yıllık Suriye savaşında 500 bin civarında insan hayatını kaybetti.

Halep`te insanlıkdışı katliamlara imza atan rejim ve destekçileri arasında bulunan Rusya, aynı zamanda ateşkes için de Türkiye ile masaya oturmuş ve varılan anlaşmayla tahliyeler başlamıştı.

Halep`in kontrolünü ele geçirdikten sonrası zafer havasına giren Esad rejimiyle birlikte Rusya da, Suriye`de sahip olduğu Himeymim Üssü`nde Noel kutlamaları için hazırlık yapıyordu. Rusya`nın Kızıl Ordu Korosu ve dansçılarını taşıyan uçağı düşmemiş olsaydı eğer, Suriye`de bulunan Rus askerler, Himeymim Üssü`nde Noel kutlamaları eşliğinde Halep`te binlerce insanı katlederek elde ettikleri zaferi kutlayacaklardı.

KARADENİZ`DE UÇAĞA  AİT PARÇALAR BULUNDU

Rusya Savunma Bakanlığına ait, 92 kişiyi taşıyan Tu-154 tipi uçağın Soçi`den havalandıktan sonra Karadeniz üzerinde düştüğü bildirildi. Tass ajansı, Soçi şehri güvenlik birimlerinden bir kaynağa dayandırdığı haberinde, uçağın Karadeniz üzerinde düştüğünü duyurdu.

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, kıyıya 5 kilometre uzaklıkta yağ izlerine, 1,5 kilometre mesafede uçağa ait parçaların tespit edildiğini açıkladı. Yolculara ait eşyaların da bulunduğu kaydedildi.

Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre uçakta Rus askerler, Kızıl Ordu Korosu ve gazeteciler bulunuyor.

92 KİŞİNİN İSİM LİSTESİ AÇIKLANDI

Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz`de düşen Tu-154 tipi Rus uçağında bulunan 92 kişinin isim listesini açıkladı. Bakanlığın resmi internet sitesinde yayımlanan listeye göre, uçakta sekizi mürettebat 92 kişi bulunuyordu.

Listede, Rusya Savunma Bakanlığına bağlı Aleksandrov Kızıl Ordu Korosu`ndan 64 müzisyen, 9 gazeteci, 8 asker, 1 sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile 2 bakanlık yetkisinin ismi yer aldı.

Uçağın düştüğü bölgede havadan ve denizden arama kurtarma çalışmalarına devam ediliyor. Arama kurtarma çalışmalarına çok sayıda gemi ve helikopter katılıyor.

“92 KİŞİDEN SAĞ KURTULAN YOK”

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Moskova`da gazetecilere yaptığı açıklamada, uçağın saat 05.25`te Soçi`deki Adler havalimanından havalandıktan sonra 05.27`de radardan kaybolduğunu söyledi.

Konaşenkov, “Uçağın düştüğü yer tespit edildi. Kazadan sağ kurtulan olduğu yönünde işaret bulunmuyor” dedi. Arama kurtarma çalışmalarına dört gemi, dört helikopter, bir uçak ile bir insansız hava aracının katıldığını ifade eden Konaşenkov, Tu-154`ün parçalarının Soçi kıyılarında Karadeniz`in 70 metre derinliklerinde tespit edildiğini belirtti.

DÜŞEN UÇAK ULUSLARARASI HESAPLAŞMANIN SONUCU MU?

Rusya, Suriye`de üstlendiği rol gereği sadece Akdeniz`in sıcak sularında askeri üs hayalini kurarken, Amerika`nın Suriye ve Irak politikasının ters gitmesi ve Türkiye ile olan restleşmesini fırsat bilerek atağa geçti. Bu gelişme de bir süredir BM`nin daimi düşman iki ülkesi arasında soğuk rüzgârların esmesine sebep oldu.

Suriye meselesine sözde arabulucu rolünde gözüken ancak savaşın uzaması için elinden geleni yapan Amerika, Rusya`nın Türkiye`nin de girişimleriyle Halep`te vardığı ateşkes anlaşmasını ülke geneline yaymak isteyerek savaşı sonlandırma teşebbüsünü hazmedemedi. ABD`li dışişleri sözcülerinin açıklamalarına da yansıyan dışlanmışlığın ardından karşılıklı soğuk mesajlar devam ederken Rusya`nın Ankara Büyükelçisi Andre Karlov, Fetö`cü olduğu tespit edilen bir polis tarafından öldürüldü. Karlov suikastının olduğu gece Moskova`da Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Petry Polshikov`un evinde suikaste uğraması ve ardından NATO Genel Denetçisi Yves Chandelon`un da Belçika`da arabasında başından vurulmuş halde bulunması, uluslararası bir hesaplaşmanın olduğunu teyit eder gibi. Ve son olarak Rusya Savunma Bakanlığı`na ait uçağın düşmesiyle birlikte uluslararası hesaplaşmanın devam ettiği ve uçağın bu nedenle düşürülmüş olabileceğini akla getirdi.

Esed: Suriye ve Halep zaferinin kutlamalarına katılacaklardı

Beşşar Esed rejiminin resmi haber ajansı SANA`ya göre, Esed düşen uçak için Rusya Başkanı Vladimir Putin`e ve Rusya halkına taziye mesajı gönderdi. Esed mesajında, “Suriye ve Halep halkının zafer ve bayram kutlamalarına katılmak amacıyla dostlarımızı taşıyan uçağın düşme haberini büyük bir acı ve hüzünle karşıladık” dedi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir