• DOLAR 32.286
  • EURO 34.828
  • ALTIN 2412.789
  • ...
Risale-i Nur, Hindistan`da İki Konferansla Tanıtıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İstanbul İlim ve Kültür Vakfı’nın koordinesinde organize edilen konferansların Yeni Delhi ayağı Jawaharlal Nehru Üniversitesinde (JNU) yapıldı. Hindistan merkezi hükümeti eski bakanlarından Muhammed Arif Khan’ın da katıldığı konferans JNU Arap ve Afrika Çalışmaları Bölümü ile ortak organize edildi. Eski bakanlardan Rıza Akçalı, Bediüzzaman Said Nursi`nin yaşayan talebelerinden Abdullah Yeğin, İstanbul İlim ve Kültür Vakfı Genel Sekreteri Profesör Faris Kaya, ABD Georgetown Üniversitesinden Prof. Thomas Michel ve İngiltere Durham Üniversitesi`nden Prof. Colin Turner gibi bir çok tanınmış davetlinin katıldığı konferansa Hintli akademisyen ve öğrenciler de büyük ilgi gösterdi.

Bediüzzaman Said Nursi`nin özellikle Hutbe-i Şamiye adlı eserinden çok etkilendiğini dile getiren eski bakan Arif Khan, Bediüzzaman`ın Risale-i Nur eserinde çoğulculuğu çok açık şekilde savunduğunu ve günümüz dünyasının dertlerine ilaçlar sunduğunu belirtti. Khan, İslam’ı Kur’an’ın dili ile günümüz insanlığına anlatan Risale-i Nur`un din, dil millet ayırmadan insanlığın dertlerine çözümler ürettiğinin altını çizdi.

Programa katılan Bediüzzaman `ın yaşayan talebelerinden Abdullah Yeğin, üstadının daha 1943 senesinde Risale-i Nur`un dünyanın dört bir yanına yayılacağını ve dünyanın her yerinde okunacağını söylediğini dile getirdi. “Şükür ki, bugün dünyanın her yerinde Risale-i Nur okunuyor.” diyen Yeğin, Hindistan’ın da Üstad için risalelerde önemli bir yeri olduğunu dile getirdi.

İstanbul İlim ve Kültür Vakfı Genel Sekreteri Profesör Faris Kaya, Kerala eyaletinde ve Delhi’de yapılan konferanslarda gördükleri ilgiden büyük memnuniyet duyduklarını ve Risale-i Nur`a dünyanın her yerinde talep olduğunu müşahede ettiklerini dile getirdi.

Cihan’a konuşan Mohammed Arif Khan, Bediüzzaman`ın muhteşem eseri Risale-i Nur ile yakın zamanda tanıştığını ancak Kur’an-ı Kerim’den süzülerek gelen eserin günümüzün büyük sorunlarına çok güzel çözümler sunduğunu belirtti. Özellikle insanların birlik olmasına değinen Khan, Kur’an gibi bu eserin de insanları bir olarak gördüğünü ve ayırmadığının altını çizdi.

Konferansa ABD’den katılan Profesör Thomas Michel Risale-i Nur`un Hindistan’da genel olarak çok bilinmemesine rağmen büyük ilginin olduğunu dile getirdi. Michel, Bediüzzaman`ın eserinin özellikle barış ve huzur üfleyen çoğulcu birliktelik düşüncesinin Hindistan’da çok güzel bir şekilde yüzlerce farklı dil ve din grubundan insanların beraber barış içinde yaşamasının birbirini tamamladığını sözlerine ekledi.

İki gün devam edecek olan “Risale-i Nur penceresinden çok kültürlü bir dünyada barış ve harmoni içinde yaşamak” konulu konferanslarda Bediüzzaman`ın Risale-i Nur Külliyatı eserinin İngilizce, Hintçe, Urduca ve Arapça tercümeleri de tanıtılıyor.
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir