• DOLAR 32.552
  • EURO 34.957
  • ALTIN 2448.868
  • ...
Esnaf dövizle alışveriş istemiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep`te bir zamanların en gözde sektörü olan triko sektörünün son dönemlerde sıkıntılı dönemden geçtiği gerekçesiyle esnaf kampanya başlattı.

Karatarla Mahallesi`ne “Dolar ile İplik Ticaretine Hayır! TL ile Satışta Fahiş Fiyata Hayır!” pankartı asan esnaf, alışverişlerin dövizle değil TL ile yapılması çağrısında bulundu.

Ekonomiye katkı sağlayacağını düşündükleri bir kampanya başlattıklarını belirten esnaf Hasan Demir, dövizden olumsuz yönde etkilendiklerini söyledi.

Demir, “Pankartı asmamızdaki en temel sebeplerden bir tanesi üretimde esnafın önünü açmaya çalışmaktır. İşadamlarının ve bankaların biraz daha buna duyarlılık göstermesini sağlamak istiyoruz. Son 3-4 aydır sürekli yüksek olan dolar, esnafın satışlarını olumsuz yönde etkiledi. Biz faizin de kaldırılmasını istiyoruz. Bu yükselişten dolayı satış yapamıyoruz.” dedi.

Dolar baz alınarak alınan üretim eşyalarının fiyatında artma olduğunu, bu nedenle alışveriş yapamadıklarını dile getiren Demir, sözlerini şöyle tamamladı:

“Dolarla ticaret yapmak bizim için zaten büyük bir sıkıntıydı. Cumhurbaşkanımızın böyle bir şey başlatması bize destek oldu. İnşallah bu konuda sonuç alırız. Yetkililerden bu konuda daha duyarlı olmalarını ve bu noktada arkamızda durmalarını, bu işin üreticileriyle konuşup bu konuda çalışma yapmalarını istiyoruz.”

Esnaf olarak dövize karşı olduklarını ifade eden Kadir Altun, “Biz ipliği döviz ile alıp TL ile satan esnafız. Büyük firma ve fabrikalardan iplik alıyoruz. Esnafız, belli bir bütçemiz ve gelirimiz var. Her yıl esnaf olarak dövizden zarar ediyoruz. Artık bundan sıkıldık. Biz artık TL`ye dönmek istiyoruz. Bu belimizdeki kamburu atmak istiyoruz. İnşallah halk da esnaf da bunun arkasında durur. Antep`in yüzde 30`u bu sektör ile geçiniyor. Kazandığımızı tekrar onlara veriyoruz. Cebimizdeki para bugün bin TL ise yarın döviz yükseldiğinde 500 TL`ye iniyor. Bizi bir şekilde sömürüyorlar.” şeklinde konuştu.

Gaziantep`te triko sektörünün Türkiye üretiminde büyük bir paya sahip olduğunu belirten Said Demir, şu an ciddi sıkıntılar içerisinde olduklarını söyledi.

Demir, “Dolardaki yükselişten dolayı esnaf olarak muzdaribiz. Sesimizi duyurmak için bu pankartı astık. İnşallah muvaffak oluruz. Dolardaki yüksek artışın esnafımızı büyük zararlara uğrattığını görüyoruz. Esnafımızın durumu şu an hiç iyi değil. Doların artışından dolayı birçok esnaf iflasın eşiğinde. İflas edenler de çok. Amacımız dolar ile yapılan satışların ve yüksek faizlerin önüne geçmek. Cumhurbaşkanımızdan ve siyasilerden destek bekliyoruz. Bize iplik satan iplik firmalarının bu konuda duyarlı olmalarını, ipliği dolar ile değil TL ile satmalarını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Halil Doğan adlı bir diğer esnaf ise “Avrupa senin aşını, ekmeğini, toprağını ve her şeyini elinden almak istiyor. Biz esnaf olarak şu an zor durumdayız. Bunu başaracak olan da yine bizleriz.” dedi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir