• DOLAR 32.203
  • EURO 34.777
  • ALTIN 2453.56
  • ...
 MUSHÂF-I  Serif
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

YUSUF TOPRAK / DOĞRUHABER

Peygamber Efendimiz (asm) hayattayken gelen her vahiy ezberleniyor, zihinlere kaydediliyordu. O zaman zarfında vahyin kaybolması gibi bir durum sözkonusu olmamıştı.

Efendimiz (asm)`ın dünyadan irtihalinden sonra, sefer ve savaşlarda birçok Kur`an hafızı sahabenin şehid olması, son olarak Yemame savaşında özellikle hafız sahabelerden şehid olanların çok olması sahabenin ileri gelenleri arasında bir endişe meydana getirmişti. Kaynaklar arasında muhtelif rakamlar olsa da, Yemame savaşında yetmiş ile yediyüz arasında Hafız`ül Kurra sahabenin şehid olduğu zikredilmektedir.

Hazreti Ömer (ra) Müminlerin halifesi, Hazreti Ebu Bekir`e gelerek:

 “Ey Rasulullah`ın Halifesi! Yemame‘deki çarpışmalarda hafızlardan birçoğu şehit düştü. Öyle görünüyor ki; bu sayı daha da artacak. Bu da Kur`an`dan bir kısım ayetlerin kaybolma sonucunu doğurabilir. Kur`an ayetlerinin toplanıp bir araya getirilmesi için bir emir vermelisiniz.” dedi.

Müminlerin Halifesi Hazreti Ebubekir, cevaben:  “Allah Resulü tarafından yapılmayan bir şeyi yapmam doğru olur mu?” dedi.

Hazreti Ömer ise: “Vallahi bu hayırlı bir iştir.” Diyerek endişe etmemesini söyledi.

Bu konuşmanın ardından Hazreti Ebu Bekir (ra) sahabeden Zeyd bin Sabit`i çağırttı. Zeyd bin Sabit o günü anlatırken:

“Eğer bir dağı sırtlanıp taşımamı söyleselerdi, bana yüklenen bu görevden daha ağır gelmezdi!”

Çünkü Hazreti Ebu Bekir (ra), Efendimiz (asm)`ın vahiy katipliğinde bulunmuş olan Zeyd bin Sabit`e Kur`an`ı bir araya toplama görevi vermişti. Bu işi yapacak bir heyet kurlacak, başına Zeyd bin Sabit getirilecekti.

Zeyd bin Sabit (ra) Kur`an`ı toplama çalışmalarına, beraberindeki heyet ile başladı. Mümüinlerin Halifesinden aldıkları aldığı emir gereği, yoğun ve titiz bir çalışma sonunda Kur`an-ı Kerim`in tüm ayetleri bir araya getirildi. Sonra Hazreti Ebubekir (ra)`in gözetiminde Kur`an hafızlarının kontrolünden geçirilerek hazırlandı.

Bu çalışma yapıldığı esnada Efendimiz (asm)`ın vefatı üzerinden bir yıl geçmemişti. Tek bir cilt hâlinde toplanan Kurân-ı Kerim böylelikle mushaf hâline getirilmiştir.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir