• DOLAR 32.571
  • EURO 34.993
  • ALTIN 2441.78
  • ...
Kadının şarkı söylemesi caiz midir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

✒SORU: Kadının şarkı söylemesi caiz midir? Kadınların söylediği şarkıları dinlemek caiz midir?

CEVAP:  Kadın sesi asli itibariyle avret değildir. Çünkü sahabeler dinin bazı hükümlerini öğrenmek için Allah Rasulünün (asm) mübarek zevcelerinin yanına gider, sormak istedikleri soruları onlara sorardı. Aynı şekilde kadın sahabeler Efendimize ve dört halifeye gelir, bazı durumlar için onlarla muhatap olurdu. Bunlardan da anlaşıldığı üzere fitneye sebebiyet vermemesi şartıyla erkeklerin bayanlardan ilmi dersler alması caizdir. Ancak kadınlar erkeklerin işitebileceği bir ortamda seslerini dikkat çekecek kadar inceltmemelidir.

Bazı fıkıh âlimleri Efendimiz (asm) zamanından örnekler getirerek fitneye sebep vermemesi şartıyla kadınların şarkı söyleyebileceği görüşündedir. Vehbe Zuhaylî, kadının milli marş ve düğün gibi önemli gün ve gecelerde şarkı söylemesinin caiz olduğunu söyler. Asrı saadette cariyelerin def eşliğinde şarkı söylediği ve Peygamber Efendimiz (asm)`ın bunu yasaklamadığı görülmektedir.

Kadın sesinin fitne olmaması şartıyla helal olduğuyla ilgili bir diğer hadis Aişe validemizden rivayet edilmektedir:

“Bir gün Resûlullah (aleyhissalâtü vesselam) yanıma girdi. Yanımda iki de cariye vardı. Buas günü şarkısını söylüyorlardı. Aleyhissalâtü vesselam, yatağa uzandı ve yüzünü öbür tarafa çevirdi. Bu arada babam Ebu Bekir (radiyallahu anh) de yanımıza girdi ve beni azarlayarak: “Rasulullah (aleyhissalâtü vesselam)`in yanında şeytan çalgısını mı çalıyorsunuz?” dedi. Rasulullah (aleyhissalâtü vesselam) ona dönerek: “Onları bırak.” dedi. Başka bir rivayette de Peygamber (aleyhissalâtü vesselam)`in şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Ey Ebu Bekir! Her toplumun bir bayramı vardır, bu da bizim bayramımızdır.” (Müslim)” İbnu Hacer, bu hadisin şerhinde fitneye sebebiyet vermeksizin kadın sesinin helal olduğunu söyler.

Özetle; Haramı çağrıştırmayan şarkı ve türküleri dinlemek ve söylemek mubahtır. Dünyalık sıkıntı çeken bazı günümüz şarkıcılarının felek üzerinden Allah`ın kendisi için takdir ettiği kadere sövdüğü şarkıları dinlemek caiz değildir. Kadın sesiyle ilgili dikkate alınması gereken ölçü kişinin fitneden emin olmasıdır. Bu fitne de kişiden kişiye değişiklik arz ettiği için tamamıyla uzak durulması en iyi olanıdır.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir