• DOLAR 32.44
  • EURO 35.43
  • ALTIN 2330.66
  • ...
Gelinlik Ve Damatlık Giymek Caiz Midir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER

SORU: Düğünlerde Gelinlik Ve Damatlık Giymek Caiz Midir? 

CEVAP:  İslam dini giysiler için özel bir şekil tayin etmemiştir. Elbiselerde asıl olan mahrem yerlerinin örtülmesi ve vücut hatlarının belirgin olmamasıdır. Bu hususa dikkat edildiği sürece milletten millete, kültürden kültüre değişen elbiselerin farklılığı islam tarafından nehyedilmemiştir.   

Gelinlik ve damatlığa gelince; aynı durum bunlar için de geçerlidir. Düğün, nişan vb. özel günlerde kadının giydiği giysi, geniş olmalı, saçı, kolları ve ayakları dâhil, mahrem yerlerini hiçbir şekilde göstermemelidir. 

Gelin ve damat, düğün gününe özel giydikleri elbiseleriyle gösterişten ve şatafattan uzak durmalıdır. Belki giydikleri elbise sebebiyle haram işlemiş olmazlar ancak israf ettikleri için Allah`ın razı olmayacağı bir durum içerisine girmiş olabilirler. Kuran`ın nehyettiği her yasaktan sakınmak müminin başlıca sorumluluklarındandır. Allah (cc) bizlere israfı yasaklamıştır: 

…Yiyiniz ve içiniz. Ve israf etmeyiniz. Muhakkak ki O, müsrifleri sevmez. (A`raf 31) 

Gelinlikle ilgili bazı toplumların, camiaların ve dahası bazı ailelerin kendine özgü bir takım hassasiyetleri vardır. Gelinler bu hassasiyeti göz önünde bulundurarak hareket etmeli, yaşadığı topluma yabancı olan her türlü giysiden uzak durmalıdır. Özellikle batı tarafından biz Müslümanlara empoze edilen dar giysiler ve aşırı dikkat çeken elbiselerden uzak durulması örf ve geleneğimize daha uygundur. Bir kimsenin bu durumlara dikkat etmesi, takvasının güzelliğindendir. 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir