• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
"İş güvencesini kırmızı çizgimiz olarak görüyoruz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Devlet Memurları Kanunu ödül ve ceza sistemi Anayasanın değişmesiyle değişeceğine işaret eden Memur-Sen Van Şube Başkanı Osman Ayşin, kanunun yasalaşmasıyla birlikte çalışan memur ile çalışmayan memurun ayırt edileceğini söyledi.

Konuyla ilgili İLKHA’ya değerlendirmelerde bulunan Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Van Şube Başkanı Osman Ayşin, 657 sayılı DMK’nin ödül ve ceza sisteminin yasalaşmasıyla birlikte memurların vatandaşa daha iyi hizmet vereceğini belirterek, vatandaşa karşı iyi performans göstermeyen memurların cezasının verileceğini dile getirdi.

Yeni sistemin reform değil, restorasyon şeklinde olması gerektiğini vurgulayan Ayşin,  “657 sayılı DMK’nin, kamu personel sisteminin anayasası hükmünde olduğuna, 1967'den bugüne yürürlükte olan 657 sayılı Kanunun değişikliğe ihtiyacı yok demek kafamızı kuma gömmek olur. Elbette, değişiklik ihtiyaçları var. Ancak, bu değişikliklerin saiki, gerekçesi, yönü, yöntemi ve hedefi noktasında uzlaşma ve odaklaşma gerekiyor. Reform ifadesini bu noktada riskli görüyoruz. Bizce, reforma değil, restorasyona ihtiyaç vardır. 657'de değişiklik ihtiyacına ilişkin bir kesimin yoğun bir gayretle iş güvencesi kavramına hakkına odaklandığını, iş güvencesinin kaldırılması ya da esnetilmesi formatlı bir değişiklik, reform konsepti oluşturulmak isteniyor. Bu noktada, kararımız da kararlılığımız da net. İş güvencesini kırmızı çizgimiz olarak görüyoruz.” dedi.    

“İş güvencesi temelinde yeniden şekillendirelim”

İş güvencesinin en başından şekillendirilmesi çağrısında bulunan Ayşin, “Hangi bölümlerinde ve hükümlerinde değişiklik yapılmalı? Biz diyoruz ki; gelin kariyer ve liyakati gerçekten sisteme oturtalım. Sadakat ve güven ilişkisini, iş güvencesi temelinde yeniden şekillendirelim. Ek gösterge adaletsizliğini, kadro ve derece sistemini, ücret-emek ilişkisini insan onuru odağında, emeğin hakkını vermek amacıyla yeniden şekillendirelim. Kamu görevlilerinin sosyal güvenlik haklarını, sosyal yardımlarını büyüyen Türkiye, gelişen Türkiye, vizyon yükselten Türkiye gerçeği üzerinden yeniden düzenleyelim çağrısında bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Çalışan ile çalışmayanı birbirinden ayırt etmek lazım”

Çalışan memur ile çalışmayan memurun aynı kategoride olmaması gerektiğini belirten Ayşin, memurlar için yıllık periyodik şekilde performans değerlendirmesi yapılması gerektiğini söyledi.

Ayşin, “Memurun performans değerlendirmesi yapılması gerekir. Çalışanla çalışmayanı birbirinden ayırt etmek lazımdır. Çalışanın konumunu elbette yükseltmek lazım, çalışmayana da gereğini yapmak lazımdır. Herkesle aynı kariyerde, aynı nitelikte ve aynı vasıfta çalışma vasfımız yoktur. Bu durumda çalışan ile çalışmayanı birbirinden ayırmak gerekiyor. Bunu da yıllık periyodik şekilde performans değerlendirmesi yapılmasından yana tavrımızı koyacağız.” şeklinde konuştu.

“Memur, verilen görevi zamanında layıkıyla yapmalıdır”

Vatandaşa hizmet için orada olan memurun, pasif olmaması ve verilen görevi zamanında yerine getirmesi gerektiğini ifade eden Ayşin, “Bu durumda memur adapte olacaktır. Ben çalışıyorsam bir bedeli vardır, çalışmıyorsam da yine bir bedeli olmalıdır. Bu noktada memur kendisinde bunu görmelidir. Memur hantal olmamalıdır, pasif olmamalı, verilen görevi zamanında layıkıyla yapmalıdır. Vatandaş çoğu zaman gidip memurun yanından duruyor, memur orada oturup ya sigarasını içiyor, ya da orada sohbete dalıyor. O iş süresi zarfında vatandaşa karşı hizmet için oradadır. Eğer o memur o performansı göstermiyor ise o memurunda cezası verilmelidir.” diye konuştu. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir