• DOLAR 32.284
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2444.464
  • ...
Teknolojiye direnen meslek: Kerestecilik
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Teknolojinin gelişmesi ile ortaya çıkan birçok alternatif ürüne rağmen ayakta tutunmaya çalışan kerestecilik mesleğiyle uğraşan esnaflar, işlerinde yüzde 50 civarında düşüş yaşandığını belirterek, teknolojiye direnmeye çalıştıklarını söyledi.

İnşaat alanında önemli bir yer tutan keresteciliğin büyük ölçüde etkilendiğini söyleyen Keresteciler ve Direkçiler Odası Başkan Vekili Ramazan Ablak, Teknolojinin gelişmesi ve hazır malzemenin çıkmasıyla işlerinde düşüş yaşadıklarını dile getirdi.

Yapı sektöründe, çatı ve inşaatlarında oldukça talep gören ve diğer türleri ile ekonomik bir seçenek olarak toplumda kabul gören kerestecilik alternatif seçeneklerin ortaya çıkmasıyla büyük gerileme yaşıyor.

Kavak ağaçlarını çeşitli illerden getirdiklerini belirten Ablak, keresteleri işlendikten sonra Diyarbakır ve çevre illere sattıklarını söyledi.

Ablak, “Biz yüzde 80 kavak ağacı üzerine çalışıyoruz. Bu kavak ağaçlarını Maraş, Sivas, Erzurum, Bayburt şehirlerinde bahçe halinde alıyoruz. Ekibimizle kesimimizi yaptıktan sonra atölyemize getiriyoruz. Burada biçtikten sonra Diyarbakır ve çevre illere inşaat kalıp tahtası ve çatı malzemesi olarak satıyoruz.” dedi.

Çam ağaçlarının kapı ve pencere yapımında kullanıldığını söyleyen Ablak,“ Daha önce çam ağacı da satıyorduk. Çam ağaçları kapı ve pencerelerde kullanılıyordu. Şu anda PVC çıktığı için çam ağacı sadece çatı malzemesi olarak kullanılıyor. Burada yaklaşık 30- 40 civarında çalışanımız var. Ağaçları atölyemizde biçtikten sonra kerestesini çatı ve kalıplarda kullanıyoruz. Bunlar dışındaki artıklar da Urfa’ya gidiyor, Urfa’daki fırıncılar bunları kullanıyor. Tozu ve kepeği ise Tarsus’taki fabrikada MDF yapımında kullanılıyor.” ifadelerini kullandı.

Eskiye nazaran işlerinin yüzde elli düştüğünü anlatan Ablak, işçi sayısının da paralel olarak düştüğünü belirterek, “Genel olarak bunları Diyarbakır ve ilçelerine ayrıca çevre illere satıyoruz. Eskiye nazaran yüzde 50 işimiz düşmüş durumda. Çam ağaçları kapı pencerelerde kullanılıyordu, ancak PVC çıktığı için iptal oldu. Kavaka alternatif olarak piyasaya hazır malzemeler sunuldu. Durum böyle olunca bu bizi büyük ölçüde etkiledi. Kendi yağımızda kavruluyoruz. Eskiye nazaran işçi sayımız ve işimiz yüzde 50 düştü. Teknolojinin gelişmesi hazır malzemenin çıkması işlerimizi etkiledi.” (Hüseyin Genel-İLKHA)





















Bu haberler de ilginizi çekebilir