• DOLAR 34.7
  • EURO 36.773
  • ALTIN 2961.825
  • ...
TARİHTE BUGÜN (03 EKİM)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / İSTANBUL / 3 EKİM

1793 - Fransa'da Devrim Mahkemesinin kararı gereği feminist Olympe de Gouges devrim karşıtlığı suçundan giyotine vuruldu. Olympe de Gouges Fransız feminist kadın yazar.

Fransız Devrimi sırasında çok aktifti. Feminizm odaklı yazılarıyla büyük ün toplamıştır. 1791 yılında Fransız kadınlarının Fransız erkekleriyle eşit konuma getirilmesi ve eşit haklara sahip olmasını istemiş, bu isteğini kamuoyuna sunmuştur. Meclisin çıkardığı Erkek ve Yurttaş Hakları Bildirgesi`ne cevaben Kadın ve Yurttaş Hakları Bildirgesi`ni yayımlamıştır. Daha sonra fikirleri nedeniyle dönemin demokrasi devrimini gerçekleştirmiş yegane devleti Fransa hükümeti tarafından giyotin ile idam edilmiştir.

1906 - Berlin'de toplanan I. Telsiz Telgraf Kongresi'nde ''S.O.S'' tehlike sinyali olarak kabul edildi.

1922 - Mudanya Mütarekesi başladı. TBMM Hükümeti ile İtilaf Devletleri arasında Mudanya Mütarekesi imzalandı. Yapılan müzakereler sonucunda 11 Ekim`de Mudanya Ateşkes Antlaşması imzalandı. Bu antlaşma aynı zamanda Lozan Barış Antlaşmasının altyapısını oluşturmuş ve şartları çok ağır olan Mondros Antlaşmasının ortadan kalktığının da ilanı anlamına gelmiştir.

1926 - Atatürk'ün ilk heykeli İstanbul Sarayburnu'na dikildi. Batının bir saplantısı olan ve ilkel toplumların putperestliğe çevirdiği heykelcilik geleneği, heykelciliğe zıt bir inanç üzere olan İslam Toplumu`na girmiş oluyordu.

1929- Sırp Krallığı, Hırvatlar ve Slovenler, adlarını ''Yugoslavya Krallığı'' olarak değiştirip birleştiler.

1932 - Irak bağımsız bir devlet oldu. Irak, dünyanın en eski medeniyetlerine ev sahipliği yapmış olan Aşağı Mezopotamya bölgesinde kurulmuş bir devlettir. Bugün Irak, Orta Doğu`da yer alan stratejik mevkisiyle, sahip olduğu petrol rezervleri ile Körfez'in önemli ülkelerinden biri durumundadır. Irak bir ara (savaştan önce), Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden sonra dünyanın en büyük üçüncü petrol rezervine sahipti ancak savaştan sonra bu sıralamada geriledi.
Irak uzun yıllar Birleşik Krallığın hakim gücü altında idare edilmiştir. Birleşik Krallığın 1971`de Orta Doğu`dan tamamen çekilmesi ile, bu bölge üzerinde ABD başat güç olmaya başlamıştır. Soğuk Savaş sonrası Orta Doğu`da etkisini artıran ABD`nin Irak`a özel bir politik ilgisi vardır. Yakın dönem Irak tarihi ise ABD tarafından şekillendirilmiştir. Fiili olarak çekilmiş gibi görünen İngiltere, gerçekte Ortadoğu`yu terketmemiş yerini ABD`ye devretmiştir. Dolayısıyla Irak ve tüm Ortadoğu`da yönetimler ABD`nin güdümünde kalmaya devam etmiştir.

1952 - İngiltere ilk atom bombası denemesini Monte Bello adasında gerçekleştirdi. Daha önce Japonya`nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerinde insanlar üzerinde bu denemeleri bir vahşet tecrübesine dönüştürmüş olan ABD, tüm dünyaya yıkım ve canavarlığın önderliğini yapıyordu.

1953 - Çanakkale açıklarında İsveç Bandıralı Naboland gemisiyle çarpışan, 81 denizcinin öldüğü Dumlupınar denizaltısı ile ilgili dava sonuçlandı: Naboland kaptanı 6 ay ağır hapse mahkûm edildi, Dumlupınar komutanı yüzbaşı Sabri Çelebioğlu beraat etti.

1960 – 27 Mayıs cuntasının Demokrat Parti`lileri yargılamak için oluşturduğu Yüksek Adalet Divanı Yassıada'da çalışmalarına başladı. Yassıada Yargılamaları, 27 Mayıs 1960 Darbesi'nden sonra iktidardan uzaklaştırılan Demokrat Parti yönetiminin, darbeyi gerçekleştiren cunta tarafından kurulan özel bir mahkemede yargılandığı davalar dizisidir. Yargılamalar Yassıada'da yapıldığı için bu isimle anılırlar. İki eski bakan ve bir başbakanın idam edilmesiyle sonuçlanan yargılamalar, Türkiye siyasi hayatında bir utanç sayfası açmıştır ve bu konudaki tartışmalar günümüzde de sürmektedir.

1967 - Kuzey Vietnam Amerika Birleşik Devletleri'nin barış görüşmeleri önerisini reddetti. Vietnam`da giriştiği vahşetle bataklığa giren ABD bu bataklıktan çıkma yolu arıyordu ama Vietnam yönetimi kişilikli bir politika izleyip savaşı en azından psikolojik olarak kendi lehine çevirmeyi biliyordu.

1971 - SSCB ile ABD arasında kısa adı SALT olan Stratejik Silahları Sınırlama Antlaşması imzalandı.

1990: Doğu ve batı Almanya birleşti. Doğu ve Batı Almanya arasındaki tansiyon, başbakan Willy Brandt'ın Ostpolitik politikası ile azaldı. Doğu Almanya'dan, Batı Almanya'ya yapılan göçlerin artışına karşı Doğu Almanya hükümeti, sınırlardaki geçiş engellerini hafifletti ve vatandaşlarının Batı Almanya'ya gezilerine izin verdi. Artan halk baskıları karşısında Doğu Almanya, sınırlarını açtı.En nihayetinde, Alman yeniden birleşmesi, 3 Ekim 1990'da sağlandı. Yapılan anlaşmalarla, bu devletleri kuran dört büyük güç haklarından vazgeçti ve Almanya tam bağımsızlığına kavuştu. Berlin ülkenin resmi başkenti ilan edildi, Bonn ise bazı bakanlıkların merkezi oldu. Almanya ya da resmî adıyla Almanya Federal Cumhuriyeti Orta Avrupa'da bir ülkedir. Kuzeyinde Kuzey Denizi, Danimarka, ve Baltık Denizi; doğusunda Polonya ve Çek Cumhuriyeti; güneyinde Avusturya ve İsviçre; ve batısında Fransa, Lüksemburg, Belçika, ve Hollanda bulunur. Almanya 357.021 km²'lik bir alanı kaplar ve ılıman iklim kuşağının içinde yer alır. 81,5 milyonun üzerindeki nüfusu ile Avrupa Birliği'nin en fazla nüfusa sahip ülkesi konumundadır. Ayrıca en çok göçmen barındıran üçüncü ülke konumundadır.

M.S. 100 yılından önce Cermen halkları Cermanya olarak isimlendirilen bölgede yaşamışlardır. 10. yüzyıldan 1806 yılına kadar Cermen bölgeleri Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun bir parçası oldu. 16. yüzyıl boyunca kuzey Almanya bölgeleri, Protestan Reformu'nun merkezi oldu. Cermen halkı ilk olarak 1871'de Fransa-Prusya Savaşı sırasında ulus-devlet haline geldi. II. Dünya Savaşı sonrasında, 1949'da, Almanya savaşı kazanan devletler tarafından iki devlete bölündü. Bu iki devlet 1990 yılında birleşti. Batı Almanya daha sonra adı Avrupa Birliği olan Avrupa Topluluğu'nun 1957'deki kurucu üyelerindendir. Birleşmeyle Doğu Almanya'da 1993'te bu birliğe üye olmuştur. Almanya Schengen bölgesi'nin bir parçası ve Avrupa ortak para birimi Avro'yu 2002'de kabul etmiş durumdadır.

1997: Batman, Bingöl ve Bitlis`te Olağanüstü Hal uygulaması kaldırıldı. Doğu ve Güneydoğu illerinde uzun süre uygulanan Olağanüstü Hal, kağıt üzerinde kalksa da etkileri, çok sonralara kadar devam edecekti.

1998: PKK`ya destek veren Suriye`ye karşı olağanüstü önlemler alınıyor. Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarının katıldığı bir dizi toplantıda, ‘gerektiğinde tüm yolların denenmesi` kararı alındı. 

2001 :''Sonsuz Özgürlük'' operasyonu çerçevesinde, 30 bin Amerikan askeri Asya'nın güneybatısına konuşlandırıldı. 11 Eylül saldırılarını bahane eden ABD, tüm Ortadoğu`yu işgal etme projesini başlatmış ve kısa süre sonra Afganistan ve hemen ardından Irak işgal edilmişti. ABD artık uzun süre bu bölgede kalmaya hazırlanmakta ve giderek askeri yığınağını artırmaktadır.

2007 Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulu`nu hitap eden ilk Türk Cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin`nin de bulunduğu oturumda, konuşmasından sonra parlamenterlerin bir kısmı sert olan, çok sayıda sorularını da yanıtladı. "Laiklik vizyonunuz nedir?" yönündeki bir soruyu yanıtlarken anayasa çalışmalarının yapıldığını belirten Gül, yeni anayasada Türkiye`nin, “demokratik, laik ve hukuk devleti özelliğinin korunacağını" söyledi. “Din ve devlet işleri ayrı ve ayrı olmaya devam edecektir" diyen Gül, Türkiye`nin gittiği istikametin belli olduğunu belirterek “Hiç kimsenin kaygısı olmaması gerekir" şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı, Türkiye`de laikçi kesimlere karşı sabırlı duruşunu Avrupa karşısında da devam ettiriyor ve adeta laikliğin hesabını veriyordu. Halbuki Türkiye`de uygulanan laikçi kemalizm, hiçbir Avrupa ülkesinde yoktu ve Tüm Avrupa yönetimleri demokrat olmakla beraber Hıristiyanlık ve Papa`ya karşı derin bir saygı eylemi içerisindeydi.

2008 - Aktütün Karakolu'na saldırı3 Ekim 2008 Şemdinli PKK saldırısı 3 Ekim 2008'de PKK ile Türk Silahlı Kuvvetleri arasında ; Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde gerçekleşmiştir. 600 PKK'lının ağır silahlarla Şemdinli Aktütün karakoluna Kuzey Irak'tan ateş açmaları sonucu 2`si ağır olmak üzere 20 asker yaralanmış 15 asker ve 23 PKK'lı hayatını kaybetmiştir. Çatışma sırasında 2 askerle bağlantı kesilmiştir. 6 Ekim 2008 günü kaybolan iki askerin de hayatını kaybettiği belirlenmiştir.
Türkiye`de yayın yapan bir gazete 8 Ekim 2008 tarihinde baskının 16 gün önceden ihbar edidiğini, Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerekli önlemi almadığını iddia eden bir haberi manşetine taşıdı. Uydu görüntülerine de yer verilen haberde İç Güvenlik Harekât Durum raporları ve İnsansız Hava Araçları`nın ilettiği anlık istihbarat bilgilerinin Genelkurmay`ı Aktütün baskınından bir ay önce haberdar ettiği iddia edildi. Bunun üzerine Genelkurmay Askeri Mahkemesi gazetenin haberine yayın yasağı koydu. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ise bir basın toplantısı düzenleyerek çok sert bir yanıt verdi. Yaptığı açıklamada basın için “Herkesi dikkatli olmaya ve doğru yerde bulunmaya davet ediyorum” uyarısında bulundu. Orgeneral İlker Başbuğ'un verdiği sert tepkiye başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da destek vermesi üzerine gazete, 17 Ekim 2008 tarihinde Paşasının Başbakanı manşetiyle çıktı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir