• DOLAR 32.594
  • EURO 35.008
  • ALTIN 2450.89
  • ...
TARİHTE BUGÜN ( 04 EKİM)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / İSTANBUL / 4 EKİM 

1535 - İncil'in tamamının İngilizce'ye ilk çevirisi İsviçre'de tamamlandı. Ortaya çıkan ilk inciller İbranice idi. Hıristiyanlık diğer toplumlara da yayılınca incilin birçok dile çevirisi yapılmıştır.

1675 - Hollandalı bilim adamı Christian Huygens cep saatinin patentini aldı.

1853 - Kırım Savaşı başladı. Kırım Savaşı, 4 Ekim 1853 - 30 Mart 1856 tarihleri arasındaki Osmanlı-Rus Savaşıdır. Birleşik Krallık, Fransa ve Piyemote-Sardinya'nın Osmanlı tarafında savaşa dâhil olmasıyla savaş, Avrupalı devletlerin Rusya'yı Avrupa ve Akdeniz dışında tutmak amacıyla verdiği bir savaş halini almıştır. Savaş, müttefik güçlerin zaferiyle bitmiştir.

1912 –Osmanlı`da Himaye-i Hayvanat Cemiyeti adıyla  hayvanları koruma amacı güden ilk dernek kuruldu.

1926: Medeni Kanun, Borçlar Kanunu ve Ticaret Kanunu yürürlüğe girdi. Tüm bu kanunlar Avrupa`nın çeşitli ülkelerinin kanunları kısmen ya da tamamen uyarlanarak çıkarılmıştır.

1926 Amerika Birleşik devletleri Başkanı Harry Truman Türkiye'ye yapılan yardımları açıkladı: 75.250.000 dolar karşılığı 140 bin ton malzeme.  Osmanlı`nın mirasına konan yeni Cumhuriyet herşeyini kaybetmiş bir müflis gibi namerdin vereceği üç kuruşa muhtaç olmuştu. Bu durumun hızla telafi edilmesi yerine işe halkın kılık kıyafeti ile başlanmıştı.

1933 Mustafa Kemal, 10'uncu Yıl Nutku'nu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde okudu.

1940 - Adolf Hitler ve Benito Mussolini, Kuzey İtalya'daki Brenner Geçidi'nde buluştular. Burada II. Dünya Savaşı`nda Mihver Kuvvetlerinin izleyeceği strateji konuşuldu.

1976: İstanbul`da bugün benzin bulunamadı. Taşıt kuyrukları yüzlerce metreyi geçti. Türkiye`yi yönetenler sonraları ‘benzin vardı da biz mi içtik` deyip ne kalitede yöneticiler olduklarını ortaya koymuşlardı ama kemalist zihniyet Türkiye Halkından her alanda bir yüzyılı alıp götürmüştü.

1978 Bakanlar Kurulu, Milli Güvenlik Kurulu`nun asker kanadının tavsiyesine uyarak 4 Amerikan üssünün açılmasına karar verdi. Türkiye`de Amerikan üssü problemi o günden bu yana gündemdeki sıcak ve kalıcı yerini almış oluyordu.

1983: İdari sistemde köklü değişiklikler öngören yeniden yapılanmanın ilk adımı olarak, Türkiye 8 bölge valiliğine ayrıldı. Daha sonra bu kararın uygulanmasından vazgeçilip sadece doğu ve güneydoğu bölgelerine has bir şekilde Olağanüstü Hal Bölgesi Valiliği kuruldu. O dönemde Türkiye`yi eyalet sistemine geçirecek ve belki de bu yolla etnik ve bölgesel sorunlara özellikle de Kürd sorununa çözüm kapısı aralanabilecek olan bu adım, her dönemde kaos isteyen derin devlet tarafından engellenmiş kartel medyası da bu adımın aleyhinde bir tavır sergilemişti.

1986 - Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Komisyonu'na kişisel başvuru hakkını kabul etti. Bundan sonra Türkiye`nin İnsan Hakları konusunda yaptığı ihlallerin boyutu daha net bir şekilde gözler önüne serilecekti ve İnsan Hakları ihlali konusunda Türkiye`nin dünyada başı çeken ülkeler arasında yer aldığı anlaşılacktı.

1992 - Kuzey Irak'taki Kürt Parlamentosu Özerk Federe Kürt Devleti`nin kurulduğunu açıkladı. Özal`ın cumhurbaşkanlığında Türkiye, bu adımı sıcak karşılıyordu ama Türkiye`deki ırkçı yaklaşım gösteren kesimler kıyameti koparmış; Irak Kürdleri düşman ilan edilmişti. Bu düşmanca ve bağnazca tutum yüzünden Türkiye`de de Kürd sorunu aşılamayacak ve halklar arasında körüklenen düşmanlık giderek ileri boyutlara ulaşacaktı.

1993 - Rusya Federasyonu'nda Boris Yeltsin'e bağlı ordu birlikleri, komünistlerin kapatma kararına karşı direndiği parlamento binasını bastı. Moskova'da olağanüstü hal ilan edildi. Halkların kurtuluşunu vadederek iktidara gelen ve halkı mutlak bir diktatörlükle yöneten komünizm direniyordu.
Rusya'nın başkenti Moskova'da ordunun parlamentoyu top ateşine tutması sonucu parlamenterler teslim oldu ve iki gün süren çarpışmalarda 300'den fazla kişi öldü.

1994: Azerbaycan Başbakanı Hüseyinov'a bağlı birlikler Gence'de ayaklandı. Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, halkı isyanı bastırmaya çağırdı. İsyan kısa sürede bastırıldı, Hüseyinov Azerbaycan'dan kaçtı. Olayda Türkiye'nin parmağının olduğu iddia edildi. Süleyman Demirel`in Cumhurbaşkanlığındaki Türkiye ile kardeş ülke Azerbaycan arasındaki ilişkilerde bir süre soğuk rüzgarlar esti.

2000: Enerji tasarrufuna ilişkin Başbakanlık genelgesi yayımlanarak, yeni mesai uygulamasına geçildi. Sabahları işe başlama saati 15 dakika öne çekildi, öğle tatili yarım saate indirildi. Böylece mesai saatinin 45 dakika önce sona ermesi sağlandı. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarında çok sayıda lamba kullanılan oda ve salonlardaki lambaların gevşetilmesi ya da çıkarılması genelgede yer aldı. 28 Şubat Postmodern darbesinin ve darbecilerin zoraki kurdurduğu koalisyon hükümetlerinin ülke ekonomisini çökertmesinin ardından alınan tedbirler savaş yıllarının zorunlu tasarruflarını andırıyordu. ABD`den Maliye Bakanı ithal edilmiş, İMF imdada çağırılmış, zamlar yapılmış, bulunabildiği kadar iç ve dış kaynaklardan borçlanılmış ve defalarca halkın kemeri sıkılmış ama yine çöküşe çare bulunamamıştı.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir