• DOLAR 32.284
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2444.464
  • ...
Ogün Samast`ın Tahliye İsteğine Ret
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Yargıtay 1. Ceza Dairesi, ``tasarlayarak Hrant Dink`i öldürmek`` ve ``ruhsatsız silah taşımak`` suçlarından 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılan Ogün Samast`ın tahliye talebini oy birliğiyle reddetti.
 
Dairenin 20 Ocak 2012`de aldığı kararda, Samast`ın tutukluluk döneminin 20 Ocak 2007`de başladığı, Samast hakkındaki hükmün ise İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesinde 25 Temmuz 2011`de kurulduğu hatırlatıldı.
 
Dairenin kararında olayın özelikleri, suçların niteliği, verilen ceza miktarı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi`nin ilgili maddesi, sözleşmeyi yorumlayan ve uygulayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin yerleşmiş kararlarına göre, ``makul tutukluluk süresinin`` belirlenmesinde esas alınan yerel mahkemedeki tutuklu yargılanma süresinin toplamının 4 yıl 6 ay 5 gün olduğu belirtildi.
 
Daire, AİHM`in yerleşmiş bu kararı ile ağır cezalık suçlarda tutukluluk süresinin üst sınırı 5 yıl olarak öngören Ceza Muhakemesi Kanunu`nun (CMK) 102/2. maddesini birlikte değerlendirdi. Kararda, bu unsurlar birlikte değerlendirildiğinde Samast`ın tutuklu yargılanma süresinin makul süre sınırını aşmadığı anlaşıldığından salıverilme isteminin reddine oy birliğiyle karar verildiği bildirildi.


-20 Ocak 2007`de tutuklandı-
Samast`ın tutukluk süresi 20 Ocak 2007`de başlamış, 24 Ocak 2007 itibarıyla da cezaevine konulmuştu.
Ceza Muhakemesi Kanunu`nun (CMK) tutukluluk süresini belirleyen 102. maddesinin 31 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe girmesiyle, örgütlü suçlarda 10, diğer suçlarda ise 5 yıllık tutukluk süresini dolduran sanıklar tahliye edilmişti.
``Adam öldürme`` suçlarının temyiz incelemesini yapmakla görevli Yargıtay 1. Ceza Dairesi de CMK`nın 102. maddesinin yürürlüğe girdiği gün, ``Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde, tutukluluk süresi en çok iki yıldır. Bu süre, zorunlu hallerde, gerekçesi gösterilerek uzatılabilir; uzatma süresi toplam üç yılı geçemez`` hükmü gereğince 5 yıllık süreyi dolduran sanıkların tahliyesine karar vermişti.
 
Ancak, bu tahliyelerin ardından, Yargıtay Ceza Genel Kurulu, baktığı başka bir davada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin ``Yerel mahkemelerin karara bağladığı davaların sanıkları hükümlü sayılır. Temyiz aşaması tutukluluktan sayılmaz`` kararı doğrultusunda yeni bir karar vererek, ``Yerel mahkemenin verdiği mahkumiyet kararıyla kişinin artık hükümlü hale geldiğini, dolayısıyla mahkeme kararından sonra 5 yıllık tutukluluk süresinin dolduğu gerekçesiyle tahliye edilemeyeceğine`` karar vermişti.
 
Yargıtay 1. Ceza Dairesi de Samast ile ilgili tahliye talebini görüşürken AİHM`in ve Yargıtay Ceza Genel Kurulunun son kararını esas aldı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir