• DOLAR 32.459
  • EURO 34.652
  • ALTIN 2391.405
  • ...
Tarihte Bugün (11.07.2016)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / İSTANBUL / 11 TEMMUZ 

1740: Yahudilere Küçük Rusya (Bugünkü Ukrayna)'da pogrom uygulanarak oradan sürüldüler. Pogromdinsel, etnik veya siyasi nedenlerle bir gruba karşı yapılan şiddet hareketleridir. Bu şiddet hareketleri genellikle evleri, işyerlerini veya ibadet yerlerini tahrip etmek, insanları dövmek, yaralamak, tecavüz etmek veya öldürmekten oluşur. Pogrom kelimesinin aslı Rusçadır, fakat Rusçadaki anlamı daha geneldir. Rusçada her türlü toplu şiddet olaylarına pogrom denir.

1882: İngilizler çoktandır göz diktikleri Mısır'ı işgal edip yaklaşık 400 yıl süren Osmanlı hakimiyetine son verdiler.

1921: İngilizler, Suriye'de istenmeyen Faysal'ı Irak'ta kral ilan etti. Osmanlı`dan kopardıkları Ortadoğu topraklarını bölgelere ayırarak buralarda istedikleri kişileri başa getirip resmi olmayan sömürgeler gibi kullanan İngilizler, şimdiki İslam Coğrafyası`nın ve Ortadoğu Halklarının çektiği acıların baş mimarı olmuşlardır. Buna karşın İslam Dünyası`nın yüz yıllık susma orucunu ne zaman bozacağı merak konusu haline gelmiştir.

1960: Bediüzzaman Hz.lerinin Urfa Halilürrahman Dergâhı`ndaki kabri yıkılarak naaşı askerler tarafından alınıp bilinmeyen bir yere götürüldü. Böyle bir zatın ölüsünden bile korkulmuş ve Müslüman Mütedeyyin halkın sevip gönül bağladığı insanların naaşları bile yok edilmiştir. Bu nasıl bir devlet ve idare anlayışıdır ki öldürdükleri kişilerden dahi korkmakta ve bu haliyle bu milletin hükümranlığına soyunmaktadır.

1975: Eski Çin`in başkenti Şian`da 2000 yıl öncesine ait, kilden yapılmış, gerçek boyutlarda ve savaş donanımlı 6000 kişilik bir ordu bulundu. Seramik askerlerin hiç birinin diğerine benzememesi şaşkınlık yarattı. Çin Halk Cumhuriyeti'nin Şian kenti yakınlarında yapılan arkeolojik kazırlarda, yeraltına gizlenmiş dev bir seramik ordu bulundu. Yaklaşık 6 bin asker ve attan oluşan "ordu"nun, 2000 yıl önce yaşamış İmparator Huang-Ti tarafından mezarının korunması amacıyla yaptırıldığı belirtildi. Seramik ordudaki askerlerin hiçbirinin diğerine benzememesi arkeologlar arasında şaşkınlığa neden oldu.

1994: Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanlığı, PKK eylemlerini gerekçe göstererek er ve erbaşların terhislerini 4 ay erteledi. Bir örgütün eylemlerine karşı 800 bin kişilik orduyla mücadele veren dönemin yönetici ve askeri erkanının askerlik süresini uzatmaktan başka bir çare bulamamaları askeri dehalarını (!) ortaya koyuyordu.

1995: Bosna`da Sırpların Srebrenica katliamı. Bosna Soykırımı: Ratko Mladiç komutasındaki Sırp ordusu, Bosna-Hersek'teki Srebrenitza Bölgesi'nde, toplamda yaklaşık 8.000 Boşnak'ın öldürüldüğü Srebrenitza Katliamı'na başladı. Srebrenitsa Katliamı ya da Srebrenitsa Soykırımı, Sırp Ordusu'nun Srebrenica'ya karşı giriştiği en az 8300 Boşnak'ın Bosna-Hersek'in Srebrenitza kentinde general Ratko Mladiç komutasindaki ağır silahlarla donatılmış Sırp ordusu tarafından öldürülmesine verilen addır. Katliamda kadın bebek ve çocukların da öldürüldüğü, belgelerle kanıtlanmıştır. Bosna Sırp ordusunun dışında katliama "Akrepler" olarak tanınan Sırbistan özel güvenlik güçleri de katılmıştır. Birleşmiş Milletler Srebrenica'yı güvenli bölge ilan etmiş olmasına karşın 400 silahlı Hollanda barış gücü askerinin varlığı katliamı önlememiştir. Srebrenitsa katliamı II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da gerçekleşmiş en büyük toplu insan kıyımı olması ve Avrupa'daki hukuksal olarak ilk kez belgelenmiş soykırım olması açısından da önem taşır. Batı`lı Güçler belgelenmeyen yahudi katliamları gibi soykırımlara verdiği önemi bu belgeli ve bilinçli soykırım için vermemiş, müdahale etmede kasıtlı bir şekilde ağır davranarak soykırımın derinleşmesini sağlamıştır.

1995: Seyda Molla Ali Zila vefat etti. İslami uyanış şuuruna sahip büyük Kürd alimi fikri ve ilmi çabasıyla Türkiye`deki İslami şuurlanmaya katkı vermiş, birçok talebe yetiştirmiştir. Kürd ve Arap Edebiyatı`na hakim olan Molla Ali`nin şiirlerinden oluşan bir divanı da vardır.

1996: Adalet Bakanı Şevket Kazan, cezaevlerinde ölüm sınırına dayanan ölüm orucu eylemcileriyle görüşmeyi kabul etti. Türkiye`de ilk kez bir bakan, mahkumlarla görüşüyordu ama bu bile Refah Partisi`ne olan art niyeti ortadan kaldırmaya yetmeyecekti.

2012: Pakistan'da Nato Karşıtı Gösteri
Pakistan Hükümetinin Yedi Aydır Kapalı Olan Nato Tedarik Yollarını Yeniden Açma Kararı Pakistan Halkını Ayağa Kaldırdı.
Pakistan'da Bazı Muhalif Siyasi Partiler Ve Dini Grupların Oluşturduğu Pakistan Savunma Komitesi, 7nato İkmal Yollarının Yeniden Açılması Kararını Protesto Etti.
Abd Ve Nato`nun Binlerce Sivilin Ölümünden Sorumlu Olduğunu Belirten Eylemciler Hükümete Karardan Dönmesi Çağrısında Bulundu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir