• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
Muşlu Mucit İş Başında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ - Vartolu bir mucit elektrik parasından nasıl kurtulacağının çaresini buldu. Varto ilçesinde alabalık tesisi işleten işletmeci İlk Okul mezunu Ali
Kemal Doğan ayda 800 TL gelen elektrik faturalarından bir aylık çalışması ile kurtuldu. Dağdan gelen kaynak suyunun bir bölümünü kullanmaya karar veren Doğan kolları sıvadı.

Alabalık havuzlarının yanına kendi elektrik tesisini kurmak isteyen İlkokul mezunu mucit Ali Kemal Doğan bir ay çalıştı, çabaladı ve sonunda elektrik üretmeyi başardı. Günde 150 KW`lık elektrik enerjisi üretmeyi başaran Muşlu Mucit böylelikle kabarık elektrik faturalarından da kurtulmuş oldu.

Projeme Destek Verilmedi
İşletmeci Ali Kemal Doğan, "On yıldan buyana burada alabalık üretimi yapıyoruz. Bunun yanında restoranımız da var. Tesislerimizde kullanılan elektrik masrafı aylık 800 TL`yi buluyor. Bunun önüne geçmek için bir proje hazırladım. Projeyi destek kurumlarına sundum. Fakat hazırladığım proje komisyonlardan geçmedi. Ben de kendi işimi kendim yapmak için işe koyuldum. Yaklaşık bir aylık çalışmanın ardından elektrik santralini kurmayı başardım. Doğal kaynak suları ile alabalık üretimi yapıyorduk. Bu suyu pervaneler yöntemi ile elektrik enerjisine çevirmeyi başardım. Şu anda işletmemiz bu elektrik ile aydınlanıyor" diye konuştu.

Fırınla İşletmeyi Isıttı
Vartolu Mucit Ali Kemal Doğan, "Bundan önce işletmemizde bir yenilik daha yaptık. İşletmemizde balık pişirmek için el yapımı bir fırın yaptım. Bu fırında balık pişirmenin yanında ısıyı farklı alanlarda kullandım. Fırının ısının borularla kalorifere verdim. Bu şekilde hem balık pişirdik, hem de içerisini ısıttık" dedi. Ali Kemal Doğan, "şu anda işletmemiz için en büyük gelişimi yaptık. İşletmemizde yaklaşık 150 adet ampul bulunuyor. Bütün ışıklandırma ve diğer giderleri bize ayda 800 TL`ye mal oluyordu. Bu şekilde işletmemizin giderlerini nerede ise sıfırladık. Kurulan bu elektrik sistemi ile işletmemizin aydınlatılmasının yanında ısınma ve pişirme sistemlerini de değiştiriyoruz. Sistem ile tüm ısıtma ve pişirme sistemleri elektrik enerjisi ile olacak. Bu da bizim işletme giderlerini düşürecek" diye konuştu.

Saklı Bir Güzellik
Muş ilinin Varto ilçesinde bulunan bu doğal alabalık tesisi ziyaretçi akınına uğruyor. Ali Kemal Doğan`ın pratik zekası ile yaptığı elektrik ünitesi ise görenleri şaşkına çeviriyor. İşletmede kurulan elektrik tesisini görenler, "Keşke bizimde imkanımız olsa, biz de böyle bir ünite ile elektriği para vermeden kullana bilsek. İşletme sahibini kutluyoruz. Pratik zeka gerektiren bir şey. Bu işletme sahibi bunu başarmış. Adeta saklı bir cennet olan Varto Alabalık tesisinde yapılan bu proje birçok kişiye ilham vermeli" diye konuştular.

Ercan Söz - İLKHA

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir