• DOLAR 32.507
  • EURO 34.901
  • ALTIN 2452.139
  • ...
Tarihte Bugün (5 Haziran 2016)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHAER / İSTANBUL / 5 HAZİRAN

1783: İlk defa balonla uçuş gerçekleştirildi. Balon, ısıtılmış hava ya da hafif bir gazla (helyum, hidrojen) doldurulan atmosferde uçabilen, genellikle sepetli hava taşıtıdır. İnsanoğlu ilk olarak uçurtma ile insan ve yük taşımaya çalışmıştır ancak balon ilk "pratik" hava taşıtıdır.

Ancak ilk balon hidrojenle değil sıcak havayla doldurularak uçtu. İlk uçuş 5 Haziran 1783 tarihinde Fransız Montgolfier kardeşler tarafından Annonay köyünde çapı 10,5 metre olan ketenden bir torbayı sıcak havayla doldurarak olmuştur. Balon 450 metre kadar yükselerek 10 dakikada 1,5 millik mesafe kat etmiştir.

1883: Marksizm`in kurucusu Alman filozof Karl Marx, Londra'da öldü. Marks`ın işçi-köylü sınıfının mutlak iktidarı ile ilgili fikirleri Burjuva Devrimi ve Sanayi Devrimi geçirmiş, zengin ve aristokrat sınıflarının zulmü altında inleyen Avrupa`da hemen taraftar bulmuşsa da çok geçmeden Marks`ın ütopik fikirleri ret edilecek ve insanlar sosyal adalet için başka mecralara kayacaktı.

1916: Yavuz Sultan Selim tarafından 1517'de Osmanlı topraklarına katılan Hicaz'da İngilizlerin kışkırtması ve fiili desteğiyle Osmanlı`ya karşı isyan başladı. Bazı arap kabileleri İngilizlerle beraber Osmanlı`ya karşı savaşarak Hicaz`ı terk etmeye zorladılar.

1924: Silifke'de rejimin hilafeti kaldırması ve İslam aleyhine çıkardığı kanunlar aleyhine vaaz verdiği için Hoca Askerî idama mahkûm edildi. O dönemde her türlü muhalefet hemen vatana ihanet sayılıyor ve çoğu kez şüphe üzerine dahi olsa yargılamadan bile idam kararları veriliyordu. Nitekim sayısız alim ve kanaat önderi o dönemde idam edilmiş veya sürgün edilmişti.

1926: Ankara`da, Türkiye-İngiltere-Irak arasında Musul Antlaşması imzalandı. Birleşik Krallık, Irak ve Türkiye arasında yapılan görüşmeler sonunda Musul Sorunu çözüme kavuşturuldu. Türkiye, Musul petrollerinin gelirinden 25 yıl süreyle yüzde 10 pay almayı kabul etti ve Musul'daki haklarından vazgeçmek zorunda kaldı. Fakat daha sonra, 500 bin sterlin karşılığında bu haktan da vazgeçildi. 500 bin sterlininin Türkiye`ye verilip verilmediği de meçhul bir konu olup tarihi kayıtlarda bulunmamaktadır.

1950: Meclisten güvenoyu alan Menderes hükümeti ilk iş olarak ezanın Arapça okunması tartışmasını açtı. 16 Haziran'da Meclis ezanın Arapça okunması yasağını kaldırdı. Büyük bir zulüm olan ezan yasağının kalkması halkta büyük bir coşku ve heyecan meydana getirdi. Yankılanan ezan sesleri İslam Milletini sevinç gözyaşlarına boğdu.

1964: Türk Hükümeti'nin Kıbrıs'a müdahale kararı üzerine ABD Başkanı Lindon B. Johnson, muhtemel Sovyet müdahalesine ve Amerikan yardımından alınan silahların kullanılmasının kabul edilemeyeceğine dair Başbakan İsmet İnönü`ye biraz da tehdit kokan bir mektup gönderdi. (Bu mektup 13.01.1966 tarihli Senato kararıyla kamuoyuna açıklanmıştır.) Mektupta Türkiye'nin Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilatı'nın (NATO) silahlarını kullanarak Kıbrıs'a çıkarma yapamayacağı bildiriliyordu.

1967: Siyonist İsrail Mısır, Ürdün ve Suriye topraklarına girdi. Müslüman Arap ülkeleri ile Siyonist İsrail arasında; tarihe "Altı Gün Savaşı" diye geçen çatışmalar başladı. Çatışmalar sonrasında, daha önce işgal ettiği topraklardan daha fazla toprak elde eden İsrail, Gazze Şeridi'ni, Beytüllahim ve Hebron kentlerini, Batı Şeria'yı ve Golan Tepeleri'ni ele geçirdi. Ortadoğu'da Arap- İsrail Savaşı'nın başlaması dolayısıyla Türk Silahlı Kuvvetleri alarma geçirildi. Siyonist İsrail, kuruluşunu ilan ettiği 1948 yılından beri İslam âlemine giriştiği tüm eylemlerinde Hıristiyan batıyı yanında bulmuş ve günümüze kadarki tüm saldırıları bizzat batı devletleri tarafından planlanıp yürürlüğe sokulmuştur. Dolayısıyla İslam Âlemi siyonistlerin cürümlerini başta ABD olmak üzere tüm Hıristiyan batı yönetimlerine yüklemektedir.

1971: Diyarbakır'da petrol bulundu. Fakat doğu illerinde bulunan petrol ve diğer zenginlikler bu illerin kalkınmasında kullanılmayacak; Devlet özellikle Kürdlerin yaşadığı yerlerde adeta kasıtlı bir şekilde yatırım yapmayacaktı.

1981: Genel ahlak kurallarını bozduğu gerekçesiyle, eşcinsellerin sahneye çıkması İstanbul Valiliği'nce yasaklandı. Daha sonra diğer valilikler de bu yönde karar aldılar.

1985: Ermeni Soykırım Tasarısı, ABD Temsilciler Meclisi'nde reddedildi.

1995: Başbakan Çiller, mafya üyelerinin mal varlıklarına el konulmasına olanak tanıyan bir yasal düzenlemeye gidileceğini açıkladı.

2008: Anayasa Mahkemesi, başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin anayasa değişikliğini iptal etti ve yürürlüğünü durdurdu. Başörtüsü ve tesettür sorunu azınlık bir kısım seçkinci laikçinin karşı çıkması nedeniyle bir kangren haline getiriliyordu. Yargıyı etkileri altına alan laikçiler, halkın inançlarına dair her türlü özgürlükçü adımı baltalayabilmektedirler.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir