• DOLAR 32.564
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2449.447
  • ...
Tarihte Bugün (3 Haziran 2016)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / İSTANBUL / 3 HAZİRAN

1098: Birinci Haçlı seferi: 8 ay süren kuşatma sonunda Antakya haçlıların eline geçti.

Haçlı Savaşları ya da Haçlı Akınları, 1095-1270 arasında, Avrupalı Katolik Hıristiyanların, Papanın çeşitli vaadleri ve talebi üzeri, Müslümanların elindeki Ortadoğu toprakları (Kutsal Topraklar) üzerinde askeri ve siyasi kontrol kurmak için düzenledikleri askeri akınlardır.

Yaklaşık 2. yüzyıllık bu dönem içinde, değişik amaçlarla bazı akınlar da düzenlenmiştir. Haçlı Seferleri ve savaşlarına bu adın verilmesi, bu savaşların hıristiyanların ittifakı şeklinde gelişmesi, kilise ve papanın teşvikiyle yapılıp bir haç oluşumu olması ve doğuya yürüyen Hıristiyanların elbiselerine haç diktirmelerinden kaynaklanır. Bu savaşlar boyunca hıristiyan Avrupa Müslümanlar üzerine dokuzu büyük ve çok katılımlı seferler olmak üzere sayısız cephede akın ve savaşlara giriştiler ve tüm bu savaşlarda en gaddar şekliyle yağma, talan ve katliamlarda bulundular. Bu seferlerden yaklaşık bin yıl sonra Hıristiyan Batı tarihten ders almamışçasına İslam Topraklarına ve Halklarına modern Haçlı Seferleri düzenleme yolunu seçmiş ve bu Modern Haçlı Seferleri nedenleri, tekniği, vahşeti ve tahribatı ile ilkel Haçlı Seferlerinin tıpatıp aynısı olmuştur. Bu durum sonuçlarının da aynı olacağı anlamına gelmektedir.

1839: Çin'in "Humen" limanında İngiliz tacirlerden ele geçirilen 1,2 milyon kg afyon Çinli yetkililerce imha edilince İngiltere bunu bir savaş nedeni saydı ve böylelikle "Birinci Afyon Savaşı" başlamış oldu. İngiliz tüccarlar 19. yüzyılın başlarında Çin'e yasa dışı yollardan afyon sokmaya başladılar. Çin hükümeti 1839'da afyon ticaretini durdurma girişiminde bulunarak İngiliz tüccarların Guangzhou'daki (Kanton) tüm afyon depolarına el koydu. Birkaç gün sonra, sarhoş İngiliz denizcilerinin Çinli bir köylüyü öldürmesi ve Çin hukuk sistemine güvenmeyen İngiliz hükümetinin sanıkları Çin mahkemelerine teslim etmeyi reddetmesi üzerine taraflar arasındaki gerginlik büyüdü. Savaş patlak verdi ve küçük İngiliz kuvvetleri kısa sürede zafer kazandılar

1878: Kıbrıs`ın idaresi İngilizlere bırakıldı. Hızla güç kaybına uğrayan Osmanlı`nın idaresinde bulunan Kıbrısı daha fazla elinde tutamamış ve İngiltere`nin eline terk etmiştir.

1912: İstanbul'un İshakpaşa semtinde çıkan yangında; 1111 ev, 118 dükkân, 6 cami, 3 hamam, 5 okul kül oldu. İstanbul`da belirli aralıklarla çıkan bu yangınların bazılarında semtler tümüyle yanmış ve böylece İstanbul`un adı Yangınlar Şehrine dönmüştür.

1925: Ankara İstiklal Mahkemesinin teklifi ile Takrir-i Sükûn Kanunu`na dayanılarak Terakkiperver Fırka`nın kapatılmasına Bakanlar Kurulu karar verdi. Partinin kapatılmasına gerekçe olarak irticayı körüklemesi gösterildi. Önceleri diktatörlük görüntüsü vermemek için formalite olarak kurdurulan Parti halktan teveccüh görmeye başlayınca bu tür bahanelerle tekrar kapatılmak zorunda kalınmıştır. Zira istenen şey, var olan ama halktan ilgi görmeyen, sönük bir muhalefet yapan bir parti idi.

1942: ABD ve Japonya arasında Midway Savaşı başladı. Muharebenin amacı stratejik Midway Adası'nı almak ve Amerikan uçak gemilerini yok etmekti. Bu amaçla toplanan Japon donanmasında 200 parçalık Japon filosu, 8 uçak gemisi ve 11 zırhlı bulunuyordu. Buna karşılık Amerikalılar 3 uçak gemisi etrafında 76 parçalık bir filo hazırlayabilmişlerdi. Ne var ki Japonlar güçlerini dağıttılar. İki uçak gemisini, Amerikalıları kuzeye çekmek için Aleut Adaları`na doğru göndermişler, iki uçak gemisini de esas filonun çok gerisindeki çıkarma filosuna tahsis etmişlerdi. Japon şifresini çözen Amerikalılar birçok bocalamaya ve USS Yorktown (CV-5) isimli uçak gemisinin batmasına rağmen, Japon İmparatorluk Filosu`nun belkemiği olan en önemli dört Japon uçak gemisini batırdılar. Bu savaşın Amerikalılar lehine sonuçlanmasındaki en önemli etken Amerikan ordusunun Japon şifreleme sistemini çözmeleri ve Japonların bundan haberi olmamasıdır.

1955: Messina Konferansı; Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun Doğuşu. İtalya'ya bağlı Sicilya Adası'ndaki Messina şehrinde düzenlenmiş olan konferansta Avrupa Birliği'nin ilk adımı sayılabilecek olan Roma Anlaşması'nın oluşturulması gündeme gelmiştir. Konferansın asıl amacı Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu'na yeni bir başkan seçmektir. Ancak İtalya, Belçika, Hollanda, Fransa, Almanya ve Lüksemburg temsilcilerinin katıldığı konferansta, geliştirilmiş bir gümrük birliği fikri ortaya çıktı. Büyük ölçüde Benelüks ülkelerinin bakış açısını yansıtan konferansın nihai kararı, Avrupa Entegrasyonu'nun yeniden başlatılmasına temel oluşturmuştur.

1989: İran İslam İnkılâbı Rehberi Ayetullah El-Uzma Ruhullah El-Musavi El-Humeyni vefat etti. İmam`ın vefatı tüm İslam Aleminde üzüntüyle karşılandı. Cenazesine on milyondan fazla insan katıldı ve tarihte eşine rastlanmamış bir sevgi seliyle uğurlanan İmam Humeyni Tahran`da kendi adıyla anılan meydana defnedildi.

1992: Meclis Hayali İhracat Araştırma Komisyonu Başkanı Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ı ifade vermeye çağırdı. Özal'ın başbakanlığı döneminde hayali ihracata imkan sağladığı ve soruşturmaları geciktirdiği öne sürülüyordu.
1995: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aydın Güven Gürkan, Kilis, Yalova ve Karabük'ün il yapılması kararnamesini imzaladı. Sonra da, uygulamanın haksızlık olduğunu söyleyerek bakanlıktan istifa etti.

2004: 11 Eylül saldırılarını engelleyememek ve Irak'taki kitle imha silahlarıyla ilgili yanlış istihbarat toplamakla eleştirilen CIA Başkanı George Tenet istifa etti.

2012:  Yolcu Uçağı Binaya Çarptı
Nijerya'nın En Büyük Kenti Lagos'ta Yolcu Uçağı Bir Binaya Çarptı. Kazada, Uçakta Bulunan 153 Kişi Öldü. Kazanın Lagos Havaalanı'nın Kuzeyindeki Kalabalık İju Semtinde Meydana Geldiği Kaydedildi. Nijerya Devlet Başkanı Üç Günlük Yas İlan Etti.
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir