• DOLAR 35.434
  • EURO 36.626
  • ALTIN 3096.23
  • ...
Tarihte bugün (11.04.2016)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN/DOĞRUHABER/ 11 NİSAN

1920: Urfa Fransız işgalinden kurtuldu.

1924: İstanbul'da Maarif Müdürlüğü, Tevhid-i Tedrisat Kanunu gereğince medreselere el koydu.

1959: Türkiye ile ABD arasında ikili bir askeri bir antlaşma imzalandı. ABD'nin diğer Bağdat Paktı ülkeleriyle de imzaladığı bu ikili antlaşmaya göre, bu ülkelere doğrudan ya da dolaylı bir saldırı söz konusu olduğunda, ABD, istek üzerine gerektiğinde silahlı kuvvetlere de başvurarak yardımda bulunacaktı.

1971: Amerikalı 4 asker Ankara'da komünist militanlarınca kaçırıldı. Örgüt gazetelere gönderdiği bildirisinde kaçırma esnasında yakalanan bir arkadaşlarının bırakılmasını ve Amerikalılara karşı fidye istedi. Bir gün sonra Amerikalıları kaçıranların ODTÜ'de saklandıkları duyumu üzerine üniversiteye polis baskını yapıldı. Erdal Şener adlı öğrenci ölürken 32 kişi de yaralandı. 2 bin ODTÜ öğrencisinin ifadesi alındı ve 24 öğrenci tutuklandı. İnönü'nün CHP'li parlamenterlere "ODTÜ baskını konusunda hükümeti desteklemeliyiz" dediği öğrenildi. Kaçırılan Amerikalı askerler 8 Mart'ta serbest bırakıldı.

1975: Türk-Irak petrol boru hattının Irak ayağının yapımına başlandı.

1976: Amerikan uçak firması Lockheed'in (Lokhiid) Türkiye'de dahil olmak üzere çeşitli ülkelerdeki nüfuslu kişilere rüşvet dağıttığı1976'nın Şubatında ortaya çıkmış, Ankara Savcılığı soruşturma açmıştı. 11 Nisan1976'da Hava Kuvvetleri Komutanı Emin Alpkaya, soruşturmanın selameti açısından istifa etti.

1985: Arnavutluk Devlet Başkanı Enver Hoca öldü. 16 Ekim 1908'de doğan Enver Hoca, 1496'dan 1985 yılına kadar aralıksız olarak Arnavutluk Devlet başkanlığı yaptı. Döneminde Arnavutluğu Komünist Bloğa yakınlaştıran Enver Hoca, tüm dinlere karşı bir savaş başlatarak kilise ve camileri kapattırıp dine dair ne varsa yasakladı. Dünyada ilk kez olmak üzere Ateistliği devletin yönetiminde resmileştirdi. Ona kadar bilinen insanlık tarihinde ateizmin devlet yönetimi olduğu bilinmemektedir. Onun eliyle milyonlarca Arnavut genç dinden uzak büyüdü. Onun dinsiz nesiller yetiştirme politikası tarihte eşine nadir rastlanan icraatlardandır. 11 Nisan 1985'te geçirdiği bir kalp krizi sonucu ölen Enver Hoca, okullarda erkek çocukları sünnet kontrolüne tutturur, sünnetli erkek öğrencilerin ebeveynlerini cezalandırırdı. Onun dinsiz bir nesil için bu kadar takipçi bir sistem kurmuş olması ne denli din düşmanı biri olduğunu da işaret ediyor.

1991: Tartışmalara neden olan 'Terörle Mücadele Yasası' kabul edildi. Terörle mücadele adıyla çıkarılan yasalar, hep resmi yetkililerin elini güçlendirmiş, hukuksuzluğu hukuklaştırmıştır. Zanlıların ev ve işyeri baskınlarından gözaltına alınmalarına, işkenceli sorgulardan tutuklanmalarına ve yargılanmalarına kadar insan onurunun ve hak ve hürriyetlerinin ayaklar altına alınmasına yol açan bu yasalar, "Terörü yok et de nasıl olursa olsun" ya da "Teröristlere aynı metotlarla karşılık vermek" olan bu yasalar devlet yetkililerince hoyratça kullanılmış ve teröristlerin yaptıklarının aynısını yapan yetkililer ortaya çıkarmıştır. Ergenekon operasyon ve duruşmalarında zamanında bu yasaların imkan verdiği uygulamaların yıkıcılığı ortaya çıkmıştır.

1994: Birleşmiş Milletler, Bosna'ya Türk askeri gönderilmesini kabul etti. Türk askerinin halkı müslüman olan, sorunlu ve çatışmalı bölgelere gönderilmesi oradaki halka Batılı ülkelerin dostluğunu göstermesi açısından düşünülmüştür. Zira Türk askerine kucak açarken yanındaki Batılı askerleri de kabullenmiş olmaktadır. Türkiyeli müslümanlara sevgi besleyen coğrafyalara gönderilen Türk askeri, bal mesabesinde tutulup içine Batının zehiri konulmaktadır. Ve aslında Türkiyeli müslümanlara ta Osmanlıdan kalan bir muhabbet besleyen o insanlar, muhabbetlerinin tezahürünü Türk askerinde gösterirken Nato ve BM gibi küresel kurumların zehirini de almış olmaktadır.

2001: 28 Şubatın mirası ekonomik kriz Türkiye'de esnaf, çiftçi ve orta ölçekli işyerlerini vurmaya devam ediyor. Ankara`daki esnaf eylemleri büyük olaylara sahne olurken hükümet gösterilerin önünü almak için çareyi 6 ay boyunca gösteri yapma yasağı getirmekte buldu.

2002: Tunus'ta bir Sinagog bombalandı, 21 kişi öldü.

2011: Bolu'da 15 gün önce göreve başlayan bayan doktor, başörtüsünü çıkarmayınca görevden alındı. Bolu İl Sağlık Müdürü Dursun Koç, "Doktorumuza ilk etapta yıllık izin verdik. Daha sonrasında da bizimle çalışmayacak" diyerek açıkladığı görevden alma kararı Türkiye'de başörtü yasakçılığının klasik bir örneği olarak kayıtlara geçti.

2011:İşgal Devleti İsrail'in Gazze ve Lübnan'dan atılan kısa menzilli füzelere karşı kendi geliştirdiği ve uzun süredir beklenen “Demir Kubbe” adlı füze sisteminin ilk bataryasını Necef Çölü'ndeki bir kente yerleştirdiği açıklandı. İşgalci israil, bu sistemle, Gazze Şeridi'nden atılan, menzili 70 kilometreye kadar olan füzelerin imha edilmesi planlıyor. Personel eğitimi ve pahalılığı nedeniyle geciktirilen sistem çerçevesinde yer alan her bir batarya, bir radar ve her biri 20 imha füzesinden oluşan üç fırlatma rampasından oluşuyor. Bir kamyonet büyüklüğündeki fırlatıcı rampadaki radar güdümlü füzeleri ateşleyecek olan Demir Kubbe, roketleri havada takip edip patlatacak şekilde tasarlandı. Bataryanın astarı yüzünden pahalıya geliyor. Çünkü 50 milyon dolara mal olan Demir Kubbe'den fırlatılacak her bir füzenin bedeli 25 bin dolar iken Filistinliler ise ev yapımı bir roketi sadece 100 dolara mal ediyor.

KÖŞK'TEN 4+4+4`E ONAY

2012 : Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kamuoyunda 4+4+4 Olarak Bilinen ''İlköğretim Ve Eğitim Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u Onayladı.
Kanuna Göre, İlköğretim Kurumları; 4 Yıllık Zorunlu İlkokullar, 4 Yıllık Zorunlu Ve Farklı Programlar Arasında Tercihe İmkân Veren Ortaokullar İle İmam-Hatip Ortaokullarından Oluşacak.
Kur'an-I Kerim Ve ''Hz. Peygamberimizin Hayatı'', Ortaokul Ve Liselerde Seçmeli Ders Olarak Okutulacak.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir